Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Argetoianu dă bătălia finală

Zoom Argetoianu dă bătălia finală

Constantin Argetoianu nu s-a încurcat în statornicie doctrinară sau în loialitate politică. A fost consecvent doar în răzgîndiri, în reevaluări, în schimbatul taberelor și în vînătoarea de ocazii.

În 1927, cînd Ionel Brătianu s-a înecat cu o amigdalită și a eliberat tronul Partidului Național Liberal, Argetoianu s-a făcut liberal, în ideea de a prelua frîiele și moștenirea politică. Dar I.G. Duca se așezase deja pe locul mortului, și acolo a și rămas pînă l-au găsit nicadorii, în decembrie 1934.

Argetoianu s-a retras o vreme la sînul averii lui de exploatator agricol, încercînd să cheltuiască, prin stațiunile scumpe ale Europei, o miime din ceea ce țăranii îi stivuiau la picioare. Cînd principele Carol a revenit în țară, în 1930, Argetoianu i s-a înfățișat în uniforma lui duplicitară, purtînd în piept medaliile lingușelii și pupincurismului, dobîndite pe frontul politicii dîmbovițene. Noului rege i-au plăcut așa de tare îndemnurile la mînă forte, încît se zice că de atunci i s-a instalat cu adevărat priapismul.

Argetoianu a devenit consilierul din umbră al lui Carol al II-lea și, cu această nouă slujbă în buzunar, a dobîndit ministere și guverne de toate orientările politice, dovedindu-se cel mai adaptabil mamifer din jungla interbelică.

În noiembrie 1940, pe vremea statului legionar, Argetoianu e ridicat de oamenii lui Horia Sima și depus la Prefectura Poliției Capitalei, cu scopul de a fi sacrificat, împreună cu alți oameni politici, la mormîntul Căpitanului. Dar un telefon venit de la Ion Antonescu îl scapă de rafalele arhanghelilor, care se văd nevoiți să se rezume la executarea lui Nicolae Iorga, a lui Virgil Madgearu și a altor 64 de oameni politici.

În 1944, Argetoianu pleacă în Elveția, dar se întoarce în țară în 1946 cu gînduri mari. În plină ocupație sovietică, în plin avînt al dubelor negre, el înființează un partid și pune la cale o revenire democratică la putere. Depășit de evenimente, păcălit de istorie, ridicol și bătrîn, Constantin Argetoianu reușește doar să fie ridicat de Securitate în miez de noapte și să fie întemnițat la Sighet, unde comuniștii pe care-i arestase în anii ’20 îi întorc însutit serviciul. După cinci ani de bătăi și înfometare, marele om politic moare la 84 de ani, lăsînd în urmă cele mai bune memorii politice din epoca interbelică. Se zice că, dacă mai avea puțin timp, i-ar fi convertit pe gardieni la liberalism și democrație.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Decembrie 33, nu 34!

 2. #2

  O fi domnule Elvetia plicticoasa si deprimanta, ca-ti vine sa-ti iei cimpii doar ca la pregatirea si experienta lui Argetoianu sa te intorci in Romania in ’46 trebuia sa fii atins de dementa, sub influenta substantelor narcotice sau in cautarea unor moduri de a te sinucide in mod creativ.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Dacă…

  17 iulie 2018

  Dacă în locul mahmurilor șefi de stat care pritocesc soarta lumii s-ar fi întîlnit la Helsinki căpitanii echipelor de fotbal ce-au pompat bucurie, vreme de trei săptămîni, pe străzile globului […]

 • Pușcăria ca poliție politică

  17 iulie 2018

  Un document scos de Băsescu din vechea lui arhivă neagră arată felul în care inculpaților li se anulează șansa unui proces corect. Asta se face “în conformitate cu dispozițiile articolului […]

 • Nea Delirache

  17 iulie 2018

  Au dat-o jos pe Kövesi, pedestrimea pesedistă voia să plece la casele ei, când s-a auzit Liviu Dragnea: Nuuu, mai stați, lupta abia acum începe! Mai repede depistezi așchii de […]

 • Cum a reușit Klaus Iohannis să despartă calul de porumbel

  10 iulie 2018

  După ce s-a jucat o lună de zile de-a Petrarca, domnul Iohannis a scos-o pe Laura din cărți, spulberînd mitul iubirii eterne. Nu i-a fost foarte greu pentru că acolo […]

 • 11 ani cu revocare

  10 iulie 2018

  “…indiferent cît de atacați am fost, indiferent cît de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, tîrîți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra…”, zice Kövesi […]