Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum e turcul, și pistolul

Zoom Cum e turcul, și pistolul

Pe 10 noiembrie 1916, locotenent-colonelul Cleante Davidoglu călărește la pas în fruntea Regimentului 4 Roșiori. Poartă nume de turc, dar inima și uniforma aparțin armatei române. E opt dimineața. Gloria și moartea își ascund intențiile în ceața rece a Olteniei. În mai puțin de o oră, o sută de cavaleriști în galop vor fi secerați de mitralierele germane. Eroica șarjă de la Robănești e pe cale să înceapă.

Cleante Davidoglu s-a născut în 1871 la Bîrlad. Tatăl său a fost medic, iar fratele său, celebrul matematician Anton Davidoglu. Bunicul lui Cleante a fost salepgiu, străbunicul – spahiu în oastea sultanului, iar stră-străbunicul – ienicer din zona Neamțului. Știința și milităria se regăsesc în amestecul care definește caracterul colonelului Davidoglu, la fel cum originile turcă și moldovenească i se contopesc în ceea ce s-ar putea numi patriotism balcanic.

Pe 10 noiembrie 1916, Cleante Davidoglu ia parte la luptele de la Robănești și doar hazardul îl ferește de cumplita șarjă asupra mitralierelor germane. Locotenentul Mora, cel care e trimis de comandament să ordone unui escadron atacul deschis, la galop, se rătăcește în ceață și, în loc să dea peste Regimentul 4, dă peste Regimentul 9. Căpitanul Alexandru Filitti se oferă voluntar și, în fruntea escadronului 3 din Regimentul 9 Roșiori, intră în istorie. Lupta de front, cu escadroanele descălecate, pe care o duce în paralel Davidoglu, deși mai eficientă, nu are parte de legenda șarjei sinucigașe. Cele două regimente de cavalerie au pierderi mari, dar retragerea armatei române e salvată.

Davidoglu mai cunoscuse dezavantajul luptei la limita gloriei în Transilvania și la Flămînda. Mai tîrziu, în 1917, avea să treacă iar pe la ușa infernului, la Oituz. Ostașii și-l amintesc călărind mereu în fața detașamentului, cu rîvna străbunicului spahiu fierbîndu-i în vine, rotind deasupra capului, odată cu sabia, un curaj pe care doar vechii călăreți din Anatolia știau să-l arăte.

În 1919, cînd e deja general de brigadă, Cleante Davidoglu lichidează bandele anarhiste din Basarabia, batalioanele de dezertori din fosta armată a țarului Nicolae și trupele Ucrainei bolșevice care încercau să destabilizeze Marea Unire. E numit comandant suprem al armatelor române din noile teritorii adăugate prin Conferința de pace de la Paris și se descurcă minunat în acel război rămas necunoscut, dus între rămășițe de armată, resturi de state, fragmente de popoare și corpuri expediționare străine.

Cleante Davidoglu primește Ordinul “Mihai Viteazul”, e avansat general de divizie. În 1927 e făcut șeful Jandarmeriei Române. Moare în 1947, înainte ca noul regim comunist să apuce să-l ucidă, vegheat de cele două religii monoteiste, nehotărît dacă s-o apuce spre poarta raiului creștin sau spre cele 40 de fecioare promise de Mahomed.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]

 • Petroave!

  10 septembrie 2019

  Cea mai jalnică scuză este, totdeauna, „N-am știut!“. Copiilor poți să le-o ierți, dar adulților, nu. Mai ales că un principiu de drept spune că necunoașterea legii nu te absolvă […]

 • Nimerick

  3 septembrie 2019

  De mori ca mîine, scapi de-o povară: frica de moarte o să dispară și-o să te-apuce, unsă cu miere, o mare poftă de înviere.  

 • Adevărul e că nu se mai muncește, tovarăși

  3 septembrie 2019

  Analfabet și criminal, Nicolae Ceaușescu sare în ajutorul urmașilor săi președinți. Rafala care l-a împiedicat să ni se destăinuie pe larg începe să rănească un public tot mai numeros. Pe […]