Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Guvernarea-i fudulie, băutura-i temelie

Zoom Guvernarea-i fudulie, băutura-i temelie

Teribila criză economică izbucnită în 1899 a prins la cîrma țării un guvern conservator. Prim-ministrul Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, a încercat să vîndă din activele statului, dar n-a reușit decît pe jumătate. A înstrăinat participațiile de la Banca Națională și de la monopolul hîrtiei de țigarete, în timp ce Societatea Română de Navigație Maritimă și terenurile petroliere de la Ploiești au rămas ale țării.

Banii erau însă prea puțini. Așa că Nababul a introdus impozite noi pe consumul de tutun, de zahăr, de petrol și de alcool. Trebuie spus că alcoolul a contribuit destul de mult la redresare, fiindcă 1899 a fost un an bogat în beții, cel mai bogat din ultima jumătate de secol. Oamenii beau de supărare că le-a pus Nababul impozit pe pensii și salarii, că le-a mărit taxele pe succesiuni, pe timbre și pe înscrierea societăților. Astfel, pe măsură ce Guvernul strîngea șurubul, consumul de alcool contribuia tot mai mult la buget.

După ce s-a sfătuit cu Take Ionescu, prim-ministrul Cantacuzino a hotărît să oprească investițiile în infrastructură. A fost abandonată modernizarea portului Constanța, a fost întreruptă asfaltarea unor drumuri de căruțe și a fost oprită prelungirea căii ferate spre Moldova. Au fost lăsate baltă lucrări publice începute – cum ar fi imobile administrative și parcuri –, iar muncitorii astfel eliberați s-au putut ocupa în voie de cele trei palate ale Nababului.

Poporul a răbdat cu supușenie aceste privațiuni și împilări. În timp ce bugetul se scufunda în adîncul crizei agricole, oamenii așteptau resemnați noile surprize ale sărăciei. Numai că răbdarea a luat sfîrșit într-o bună zi, cînd Guvernul a introdus impozitul pe producția de alcool. Acest bir lovea direct în cazanele de țuică ale țărănimii, singura rezervă de voioșie a truditorilor cu cîrca. Rachiul, tescovina și țuica bătrînă reprezentau ultima linie de rezistență a condiției de țăran. În alambicul din bătătură se distila stropul de fericire, unicul, pe care proletariatul agricol învățase să și-l ofere ca să uite de tortura muncii în zadar.

Cînd Nababul a taxat cazanele de țuică, un murmur surd, ridicat din bordeiele țărănești, a cuprins întreaga țară. Satele au început să se miște, primii arendași au fost fugăriți și au fost chiar incendiate cîteva conace mai mici, în avanpremiera evenimentelor din 1907.

Regele a înțeles că e groasă și a demis Guvernul Cantacuzino. Guvernul Petre Carp, tot conservator, a fost instalat în iulie 1900. Carp a crezut că decapitarea Nababului a dat satisfacție țăranilor, dar lucrurile n-au stat așa. Impozitul pe cazanele de țuică a fost picătura care a umplut paharul. Șapte ani mai tîrziu, țăranii aveau să-și amintească cine le-a furat rația de ebrietate.
Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale