Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mica revoltă a studențimii române, magistral trădată de curajoasa populație din București

Zoom Mica revoltă a studențimii române, magistral trădată de curajoasa populație din București

În primăvara anului 1956, înainte să se facă toamnă și înainte ca trupele Pactului de la Varșovia să îngroape sub șenile revoluția ungară, un vînt periculos de libertate adia prin universitățile lagărului socialist. Studenții cehi se pregăteau de grevă. Studenții maghiari și polonezi organizau adunări exaltate. În mare, tinerii cereau mai multă libertate, condiții mai bune de viață și învățătură, dar, treptat,  au început să ceară plecarea rușilor din țară și să critice regimul comunist.

În România, unde represiunea elitelor fusese mai cruntă, vocile erau mai șoptite, adunările mai restrînse, revendicările mai prudente. Dar, pînă la urmă, curajul necesar a fost găsit, iar studentul Mustață Constantin de la Drept a fost prins de Securitate scriind pe pereții Facultății de Medicină: „Studenții cehoslovaci sînt în grevă împotriva comunismului. Studenții români ce mai așteaptă?“. Pe acest act de vitejie, care a continuat cu bătaia și interogarea scriitorului, s-a întemeiat revolta studențimii române, care a început să se organizeze la Timișoara, București, Cluj, Iași și Tîrgu Mureș.

Vacanța de vară a dat răgaz studenților să reflecteze la drepturi și libertăți, dar și Securității să întocmească liste cu lideri și turnători. Așa că în septembrie, cînd revolta a crescut în intensitate, organele erau la curent cu tot ce se dezbătea la întruniri. Pe 27 septembrie, la Facultatea de Filologie din București, studenții au refuzat indicațiile de partid și n-au mai ales în fruntea organizației UTM obișnuiții politruci. Pe moment, Partidul a lăsat lucrurile așa, dar după o lună au urmat exmatriculări, arestări și preluări cu duba, în buna tradiție a anilor de dinainte.

Pe 27 octombrie, la cinci zile după ce studenții maghiari începuseră lupta contra forțelor de Securitate de la Budapesta, studenții de la Politehnica din Timișoara au dus mobilizarea la un alt nivel. Au reușit să adune în cantina universității peste 3.000 de studenți și să strige lucruri nemaiauzite pînă atunci de la izgonirea regelui Mihai. Partidul i-a trimis pe tovarășii Ilie Verdeț și Petre Lupu ca să-i țină de vorbă, să le dea impresia că Gheorghiu-Dej ia în calcul oprirea colectivizării forțate, eliberarea deținuților politici, eliminarea marxismului și a limbii ruse din școli. Dar cînd discuția s-a încheiat, studenții s-au trezit înconjurați de trupe de Armată și Securitate, înarmate cu muniție de război. Cu excepția bucătăreselor, a paznicilor și a infiltraților Miliției, toți studenții au fost arestați, anchetați, bătuți, iar cei care au scăpat doar cu exmatricularea s-au putut considera norocoși.

Între timp, revoluția din Ungaria îi dădea înainte, iar facultățile din București au prins curaj. Cîtă vreme studenții din Iași, Tîrgu Mureș și Cluj s-au mulțumit să agite spiritele în amfiteatre și pe holuri, studenții din București au ieșit în stradă. Au venit Politehnica, Medicina, Arhitectura, Filologia, Dreptul și Artele. S-au adunat peste 2.500 de studenți în Piața Universității, pregătiți să facă loc, alături de ei, populației din București. Dar, spre deosebire de populația din Varșovia și Praga, care s-a solidarizat cu studenții, și spre deosebire de populația din Budapesta, care a luptat cu arma în mînă alături de studenți împotriva tancurilor sovietice, populația din București și-a văzut de drum sau a stat în casă. Studenții au rămas la cheremul trupelor de Miliție și Securitate. Nimeni n-a scăpat. Unii au fost arestați, alții bătuți, alții uciși. Studentul Paul Goma a scăpat cu cîteva zile de tortură și cu exmatriculare.

În acea zi de 5 noiembrie s-au pierdut nu atît drepturi și libertăți, cît speranțe, curaj și demnitate. A urmat un val uriaș de arestări în mediul universitar, ale cărui consecințe le vedem și azi.

Citeşte mai multe despre:

3 comentarii

  1. #1

    Cam asa a fost si in ’89. Ma rog, cu mici variatiuni.

  2. #2

    Sa ne amintim si de Alexandru Ivasiuc- cel ce-a incercat sa organizeze protestul din Universitatea Bucuresti- scriitorul remarcabil de mai tarziu.

  3. #3

    Situatie repetata inclusiv la adunarile de protest din plandemie cand, desi din anumite judete sosisera 4-5 autocare, bucureștenii curajosi din blocurile din jur (Piata Victoriei) priveau de dupa perdele… Numai ei si ar fi fost suficienti pentru a umple pana la refuz piata si strazile din jur!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Poziții deschise la Construcții Erbașu


Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Doamne-ferește

    8 octombrie 2024

    Istoria parcă ne duce-n burtă și parcă a uitat să ne mai nască, preafericiții cu privirea scurtă sorb borșul dogmei ce le plouă-n bască, făcînd spre lucruri zilnic reverențe căci […]

  • Lebăda grasă

    8 octombrie 2024

    Aproape fiecare secundă în care Șoșoacă vorbește costă. România plătește un tarif ridicat pentru pagubele de imagine. Cînd Șoșoacă deschide gura, țîșnesc din ea, ca o încăierare de cîini, toți […]

  • Șoșocari din toată țara, scutiți-mă!

    6 octombrie 2024

    CCR a decis că Șoșoacă n-are voie să candideze pentru funcția de Președinte. Între timp, înțeleg, și-a depus din nou candidatura la BEC și ar urma să avem o nouă […]

  • Vacile

    1 octombrie 2024

    Aceste vaci aduse din Olanda cu avionul sînt mîndria ținutului nostrum vă jur șapte țigani angajaţi să le cînte-n surdină stau ascunși în coceni pînă seara îngrijitorii sughiță sub dușuri […]

  • Infecți de serviciu

    30 septembrie 2024

    Din măgarul german a rămas azi o potaie. Din răget, a rămas un schelălăit. Lăsat din brațe, Iohannis se gudură pe lîngă fosta lui umbră. Lucrurile au luat-o razna, iar […]

Iubitori de arta