Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

 O capodoperă a genului submediocru

Zoom  O capodoperă a genului submediocru

Un titlu atît de neprietenos cu eleganța în exprimare precum Hitman’s Wife’s Bodyguard aduce aminte mai mult de o glumă din punctul culminant al lui Space Balls, cînd parodia de Darth Vader îi explică eroului că este „fostul coleg de cameră al vărului nepotului fratelui tatălui tău“. Evident, n-aș cuteza niciodată să insinuez că filmul de azi ar fi o glumă. De obicei, glumele au haz.

The Hitman’s Wife’s Bodyguard a fost filmat pentru că s-a putut și există în halul în care o face pentru că atît s-a putut. Cumva, este paradoxal ca un film cu un protagonist asasin să fie criminal doar prin modul prostesc în care irosește talentul unor greuceni precum MotherFucker Jackson, Salma Hayek, Morgan Freeman sau Antonio Banderas. Înțeleg că asemenea marinați în talent pot să facă o replică mediocră să sune a Petre Țuțea, dar au și ei o vîrstă și niște limitări. Oricare dintre ei risca să-și rupă șoldul zvîcnind involuntar de rușine cînd citea o scenă excelînd în penibil

Ascuns după scenariul care marchează conștiincios toate categoriile de subdezvoltare și dizabilitate mentală cunoscute umanității, ba chiar aș zice că împinge rîvna pînă-ntr-acolo că reușește să mai și inventeze vreo duzină noi, ai crede că nu se prinde nimeni că toate căpățînile înstelate de pe afiș s-au îngrămădit să apară în film pentru că era o ocazie simplă și bănoasă de-a înșira o vacanță de-a lungul Europei turistice.

Înțeleg că e foarte important să bagi în film apropouri la evenimente curente cum ar fi, în cazul de față, falimentul Greciei și amenințările UE că vor veni niște gealați cu platforme și vor lua insulele drept gaj, cu turiști cu tot. Nu contează că asta era în 2012. Important e că s-a găsit un cineast îndeajuns de curajos să pună problema pe tapet. Nu spun cum și în ce mod, pentru că orice om de bună credință ar crede că interlocutorul a devenit subit cretin dacă i-ar molesta urechile și logica cu asemenea idei. În plus, e un punct de pornire care va deveni reper în anii ce vor urma. De exemplu, pun pariu că un film al cărui antagonist e inspirat de Trump va rupe peste un deceniu. Și nu, nu ar fi un moment bun să va aduceți aminte că există deja un asemenea film. Și prin asta nu vreau să spun că Wonder Woman 1984 avea nivelul artistic și intelectual al unui cartof. Doar că erau membrii clubului 48 de cromozomi.

Filmul ăsta nu e o parodie, deși calitatea l-ar recomanda pe deplin, în sensul netalentat al cuvîntului. Este o farsă la adresa spectatorilor, realizată de cineva capabil să simtă dragoste pentru bine și frumos doar cînd ia ceaiul în beci cu banda sa de păpuși de colecție.

The Hitman’s Wife’s Bodyguard. R.: Patrick Hughes. Cu: Ryan Reynolds, Samuel L Jackson, Salma Hayek, Morgan Freeman, Antonio Banderas.

1 comentariu

  1. #1

    Dane, da-mi rogu-te numarul de cont. De cate ori ma avertizezi sa nu cumpar o tampenie de film, ar fi normal sa-ti trimit jumatate din banii pe care eram cat pe ce sa ii cheltuiesc. Oricum ies mai bine, fie si pentru timpul ne-pierdut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint