Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pan Basarabesky

Zoom Pan Basarabesky

Neobositul Pan Halippa era de neoprit. După ce s-a făcut unirea cu Basarabia a îmbrățișat cauza noului stat cu și mai multă energie. Și chiar era nevoie, fiindcă noul stat românesc se lărgise, e drept, spre est, dar își pierduse, spre vest, întinderea de dinainte de război. Așa că, în toate cîte erau de făcut pentru întregire și organizare, s-a văzut prezența harnică a exaltatului basarabean asupra căruia, ca să-l mai încetinească, funcționarii se vedeau nevoiți să se arunce mai mulți deodată.

În 1918, Pan Halippa participă la cele două mari adunări populare de la Cernăuți și Alba Iulia, flutură steagul tricolor, vorbește, agită mulțimea și creează un spirit de galerie aprins, pe care participanții îl iau drept suflu unionist. Unirea cu Bucovina și unirea cu Transilvania s-au făcut cu o viteză bună, ce i-a satisfăcut pe deplin nerăbdarea istorică și l-a îndreptățit să creadă că, dacă lucrurile o țineau așa, România va fi mai mare decît și-a propus să fie. Numai că însărcinările interne l-au sustras de la opera de extindere nelimitată și l-au pus să lucreze cu aceeași rîvnă la mecanismele noului stat.

Pan Halippa a fost ministru pentru Basarabia imediat după ce România Mare a primit acordul Tratatului de la Paris. Apoi a fost ministru al Lucrărilor Publice în mai multe rînduri, ministru al Comunicațiilor, al Muncii, al Sănătății și al Ocrotirii Sociale, a fost de trei ori secretar de stat și, vreme de șaisprezece ani, membru al Parlamentului.

În august 1918 a fost ales președintele Partidului Țărănesc din Basarabia, care în 1921 s-a unit cu Partidul Național Țărănesc al lui Maniu. În 1926 are loc fuziunea cu Partidul Național Român, al lui Mihalache, iar rezultatul final e Partidul Național Țărănesc, care a reușit, cumva, să traverseze veacul pentru a putea muri definitiv în zilele noastre.

Pan Halippa nu s-a mulțumit cu administrația oficială. A înființat Universitatea Populară din Chișinău, Conservatorul Moldovenesc, Societatea Scriitorilor și Publiciștilor Basarabeni, Societatea de Editură și Librărie “Luceafărul” din Chișinău. A înființat, a condus și a scris o mulțime de ziare și reviste patriotice, întreținînd focul sacru al unirii ca un preot păgîn și fanatic.

În 1950, comuniștii l-au arestat și l-au întemnițat la Sighet fără judecată. După trei ani, l-au predat NKVD-ului, care l-a dus la Chișinău și l-a condamnat la 25 de ani de muncă silnică în Siberia. În 1955 a fost adus în țară și întemnițat la Aiud, rușii temîndu-se, pesemne, să nu asiste la unirea prizonierilor din Gulag. În 1957, deținutul Pan Halippa a fost eliberat, fiind considerat mai puțin periculos în libertate.

Securitatea l-a supravegheat și l-a hărțuit în permanență, dar el a rezistat cu răbdare pînă la vîrsta de 96 de ani, cînd, văzînd că pentru o nouă unire cu Basarabia mai e nevoie de un secol, a hotărît s-o lase în seama altora.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Maniu e cu Partidul National Roman, Mihalache cu Partidul Taranesc, dar sunt detalii…

 2. #2

  Cu PNT-ul lui Maniu si PNR-ul lui Mihalache te-ai cam incurcat si e pacat, ca strica un articol bun.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]