Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pe vremea cînd zburau miniștrii

Zoom Pe vremea cînd zburau miniștrii

Max Goldstein a fost primul anarhist român pus pe fapte, omul care a rupt tradiția de șovăială și amînare a extremiștilor de factură mioritică. Evreu de origine, născut la Bîrlad în 1898, într-o familie de comercianți cu murături, Max era scund și îndesat, total nepotrivit, ca statură, pentru fuga de la locul faptei, dar cu o ambiție nemăsurată de a arunca în aer lucruri.

Fără să piardă prea mult timp cu școala, bizuindu-se pe istețimea naturală a poporului cărții, Max a ajuns la București hrănindu-se cu ideile stîngii radicale. O vreme a deprins lucrul cu explozibili slabi și a căutat ținte pe care să-și reverse violența de clasă. Socialiștii erau puțini, speriați și săraci, aveau copii, neveste și mustrări de conștiință, iar din furia lor socială, domolită de obicei cu halba, arareori rezulta cîte o bătaie. De aceea, Max Goldstein a dat foc unei fabrici de săpun și a fugit în Rusia, unde bolșevicii puneau la cale atentate serioase, care promiteau milioane de morți.

O vreme a trebuit să stea ascuns la Odessa, fiindcă în România luase zece ani cu executare, dar a folosit răgazul ca să se antreneze cu trotil și nitroglicerină. Se poate spune că a cîștigat o experiență pirotehnică vastă și abilitatea de a executa legăturile și explozia cu o singură mînă. Lucru care i-a ușurat munca de terorist, fiindcă o mînă era tot ce-i mai rămăsese în urma seminarului de dinamită, cealaltă zburîndu-i departe, smulsă din umăr cu tot cu visul de a cînta la pian.

Întors în România, Max Goldstein a pus o bombă sub vagonul ministrului de Interne, Constantin Argetoianu, un desăvîrșit prigonitor al comuniștilor români. Bomba a explodat în noiembrie 1920, dar a distrus doar jumătatea de vagon din care lipsea ministrul. Argetoianu, pe care suflul detunăturii l-a făcut să-și verse cafeaua pe decorații, a scos Partidul Comunist în afara legii și a arestat cîțiva comuniști care n-au fost înștiințați de atentatori și n-au știut să fugă.

Două săptămîni mai tîrziu, Max Goldstein a plasat o geantă cu trotil în Senatul României. Ținta era Octavian Goga, poetul pătimirii noastre și primul antisemit al țării. Dar, așa cum zice proverbul, nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește, iar în ziua aia în Senat s-au nimerit alții. Au fost uciși ministrul Justiției, Dumitru Greceanu, senatorii Radu Demetriu și Spirea Gheorghiu și au fost răniți mulți alți senatori, în frunte cu președintele Senatului, Constantin Coandă.

Fiindcă Max Goldstein n-a fost găsit și, în plus, nu avea partid, guvernul a arestat liderii Partidului Socialist și ai Partidului Comunist. I-a judecat în celebrul proces din Dealul Spirii. Șeful de atunci al PCR, Gheorghe Cristescu, zis Plăpumaru, a negat orice implicare sovietică. Cominternul, de altfel, recomanda partidelor-satelit să nu arunce în aer oameni cîtă vreme nu are mijloacele politice de a mușamaliza dispariția lor.

Max Goldstein a fost capturat un an mai tîrziu, din greșeală, pe cînd încerca să treacă din Bulgaria în România pe la Ruse. A fost condamnat la muncă forțată pe viață, dar s-a sustras executării pedepsei murind în 1924 la Doftana, de pneumonie.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  A citit careva ce istorie a fabricat băiatul lui Leon Tismenitki în perioada în care România s-a aflat sub ocupația basista??? În cartoiul ala al lui cu comunismul, l-a plasat cumva și pe Max Goldstein asta alături de Adrian Păunescu? Mi-ar plăcea sa ma pot întoarce în anii ’20. Și sa iau trenul spre Iași.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un omagiu tardiv

  15 iunie 2021

  Acum vreo șapte ani, prin mica publicitate a unui ziar, am făcut, la preț de nimic, o achiziție  de zile mari. Am intrat în posesia nu a unui Ferrari de epocă, […]

 • Subiecte la examenul de incapacitate

  15 iunie 2021

  Liceele bune, atîtea cîte au mai rămas, sînt distruse sistematic prin falsificarea examenului de capacitate. Faptele se petrec în gimnaziu, prin complicitatea părinți-copii-profesori și prin dezastruoasa formulă a examenului unic […]

 • Hora păcălicilor

  15 iunie 2021

  Orban și Cîțu bântuie țara în lung și-n lat, străbătând filialele PNL-ului așa cum fantoma comunismului bântuia Europa la începutul Manifest der Kommunistischen Partei. Mai o vizită la un centru […]

 • Cînd treci

  8 iunie 2021

  Sub pașii tăi cad viermii în extaz, se bîlbîie salcîmii și fac spume, rușinea-mi fuge beată din obraz și m-aș dori pămînt mușcat de rîme pe care surîzînd să îl […]

 • Un om periculos

  8 iunie 2021

  A trădat, a mințit, a pus în pericol vieți omenești, a fost complicele unor hoți. Recidivist în toate aceste fapte și arivist politic neobosit, a dat în văzul lumii întregi […]