Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Pe vremea cînd zburau miniștrii

Zoom Pe vremea cînd zburau miniștrii

Max Goldstein a fost primul anarhist român pus pe fapte, omul care a rupt tradiția de șovăială și amînare a extremiștilor de factură mioritică. Evreu de origine, născut la Bîrlad în 1898, într-o familie de comercianți cu murături, Max era scund și îndesat, total nepotrivit, ca statură, pentru fuga de la locul faptei, dar cu o ambiție nemăsurată de a arunca în aer lucruri.

Fără să piardă prea mult timp cu școala, bizuindu-se pe istețimea naturală a poporului cărții, Max a ajuns la București hrănindu-se cu ideile stîngii radicale. O vreme a deprins lucrul cu explozibili slabi și a căutat ținte pe care să-și reverse violența de clasă. Socialiștii erau puțini, speriați și săraci, aveau copii, neveste și mustrări de conștiință, iar din furia lor socială, domolită de obicei cu halba, arareori rezulta cîte o bătaie. De aceea, Max Goldstein a dat foc unei fabrici de săpun și a fugit în Rusia, unde bolșevicii puneau la cale atentate serioase, care promiteau milioane de morți.

O vreme a trebuit să stea ascuns la Odessa, fiindcă în România luase zece ani cu executare, dar a folosit răgazul ca să se antreneze cu trotil și nitroglicerină. Se poate spune că a cîștigat o experiență pirotehnică vastă și abilitatea de a executa legăturile și explozia cu o singură mînă. Lucru care i-a ușurat munca de terorist, fiindcă o mînă era tot ce-i mai rămăsese în urma seminarului de dinamită, cealaltă zburîndu-i departe, smulsă din umăr cu tot cu visul de a cînta la pian.

Întors în România, Max Goldstein a pus o bombă sub vagonul ministrului de Interne, Constantin Argetoianu, un desăvîrșit prigonitor al comuniștilor români. Bomba a explodat în noiembrie 1920, dar a distrus doar jumătatea de vagon din care lipsea ministrul. Argetoianu, pe care suflul detunăturii l-a făcut să-și verse cafeaua pe decorații, a scos Partidul Comunist în afara legii și a arestat cîțiva comuniști care n-au fost înștiințați de atentatori și n-au știut să fugă.

Două săptămîni mai tîrziu, Max Goldstein a plasat o geantă cu trotil în Senatul României. Ținta era Octavian Goga, poetul pătimirii noastre și primul antisemit al țării. Dar, așa cum zice proverbul, nu e pentru cine se pregătește, e pentru cine se nimerește, iar în ziua aia în Senat s-au nimerit alții. Au fost uciși ministrul Justiției, Dumitru Greceanu, senatorii Radu Demetriu și Spirea Gheorghiu și au fost răniți mulți alți senatori, în frunte cu președintele Senatului, Constantin Coandă.

Fiindcă Max Goldstein n-a fost găsit și, în plus, nu avea partid, guvernul a arestat liderii Partidului Socialist și ai Partidului Comunist. I-a judecat în celebrul proces din Dealul Spirii. Șeful de atunci al PCR, Gheorghe Cristescu, zis Plăpumaru, a negat orice implicare sovietică. Cominternul, de altfel, recomanda partidelor-satelit să nu arunce în aer oameni cîtă vreme nu are mijloacele politice de a mușamaliza dispariția lor.

Max Goldstein a fost capturat un an mai tîrziu, din greșeală, pe cînd încerca să treacă din Bulgaria în România pe la Ruse. A fost condamnat la muncă forțată pe viață, dar s-a sustras executării pedepsei murind în 1924 la Doftana, de pneumonie.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  A citit careva ce istorie a fabricat băiatul lui Leon Tismenitki în perioada în care România s-a aflat sub ocupația basista??? În cartoiul ala al lui cu comunismul, l-a plasat cumva și pe Max Goldstein asta alături de Adrian Păunescu? Mi-ar plăcea sa ma pot întoarce în anii ’20. Și sa iau trenul spre Iași.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]