Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Scurtă dare de seamă de la ședința Guvernului Orban al președintelui Iohannis (41)

Zoom Scurtă dare de seamă de la ședința Guvernului Orban al președintelui Iohannis (41)

„Un bolovan?“ repetă uimit întregul guvern cu ochii țintă la spiritul liberalismului abia pogorît între ei.

– Mărite Ludovic, cred că exagerezi, interveni Turcan, înecîndu-se cu fiecare cuvînt. Această structură solidă, de culoare gri-serios, aparent impunătoare și deosebit de tăcută, nu este neapărat un bolovan. Un bolovan stă de pomană. Asta, însă, e clar că face ceva!

– Ce… face? întrebă Ludovic II rar, de parcă ar fi vrut să-i dea timp să-și adune argumentele.

– Face… umbră!

– Face umbră pămîntului, foarte bine. Dar face el umbră unde trebuie sau doar zace în nesimțire și blochează soarele? insistă Ludovic II.

– Poate acum e în vacanță, argumentă Turcan. Poate sînt și momente în care nu pretinde cu înfumurare și egoism ca universul să graviteze în jurul său.

– Chestie de fizică elementară, comentă deloc impresionat amorașul cu halou pe cornițe.

– N-are de unde să știe, că el a predat fizică la liceu, da? se rățoi Turcan cu mîinile în șolduri.

– Ralu, am impresia că nu mai vorbim despre aceeași persoană, interveni Predoiu. De fapt, nici nu contează: fie el bolovan lipsit de simțire sau nu, cum ne ajută cataroiul ăsta să scăpăm de aici? Trebuie să spargem cu el un geam universal?

– Nu ne ajută deloc, oftă Turcan. Ne-ar fi ajutat dacă ar fi trebuit să coborîm undeva. Legam de el o funie, ignoram vocile care ar fi strigat „Și acum saltă-l în sus pe cracă!“ și coboram în hăul în care aveam nevoie să coborîm. Dar cum sîntem politicieni, putem foarte simplu să plutim pînă jos.

– Așa este. Nici o cădere nu e neplăcută dacă moralmente ești o parașută! rosti în cor întregul guvern.

– Și atunci ce facem? Cum scăpăm de aici dacă spiritul liberalismului este inutil? insistă Predoiu.

– Spiritul liberalismului nu este inutil, așa este el! sări Turcan, opărită de o asemenea blasfemie. Își făcu semnul casei de trei ori cu limba în cerul gurii și apoi continuă:

– Mi se pare că greșeala este a noastră… Am invocat spiritul curent al liberalismului, cînd de fapt trebuia să-l invocăm pe ăla de la început! explică ea.

– De la început? întrebară toți temători. Ideea de-a sta față în față cu cei din zorii liberalității le dădea fiori. În mod sigur aveau să-i calce în botine strigînd „Futu-vă muma-n cur, noi am făcut România Mare din două principate pîrlite și voi ați făcut-o județ al sărmanilor!?“.

– Sînteți prea proști ca să înțelegeți un simplu cuvînt, zise Turcan, apăsînd exasperată pe fiecare silabă. Am zis clar: de la în-ce-put! Din ianuarie 1990!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]