Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Tentativa de arestare a marelui Brătianu

Zoom Tentativa de arestare a marelui Brătianu

Înainte să i se facă statui, lui Ion. I.C. Brătianu i s-au făcut dosare. În vara anului 1918, cînd România Mare era un proiect în care abia mai încăpea o jumătate din Moldova, guvernul filogerman condus de Alexandru Marghiloman căuta vinovați.

Fusese semnată rușinoasa Pace de la Buftea cu Germania, prin care România se recunoștea învinsă și se punea la dispoziția lui Mackensen cu fabrici, rafinării, grîne și puțuri de petrol. Rușii abandonaseră frontul și plecaseră la revoluție, armata română fusese dezarmată și trimisă la vatră. Ultima speranță, care pîlpîia ca o flăcăruie gata să se stingă, era lupta trupelor franco-engleze de pe frontul de Vest.

Marghiloman îi ura pe Brătianu și pe liberali așa cum numai românii știu să urască: cu sete și invidie. Așa că, pe fondul unei uriașe decepții naționale, cauzate de înfrîngerea militară, politică, geografică și financiară, a pus la cale judecarea Guvernului Brătianu.

Ca și azi, toată presa de partid – ziarele conservatoare, subvenționate de Guvern – a fost asmuțită asupra lui Brătianu. Lor li s-au alăturat figuri publice pline de venin și dornice de revanșă – cum erau generalul Averescu și Constantin Argetoianu –, iar rezultatul a fost o bombă publicistică și judiciară, instrumentată de Guvern, al cărui scop era să arunce răspunderea tuturor pierderilor pe liberali, să bage la zdup tot Guvernul Brătianu și să-l elimine, astfel, din viața politică pe cel mai teribil adversar.

Brătianu și ceilalți susținători ai Antantei au fost acuzați de pierderea Dobrogei și a Cadrilaterului, a culmilor Carpaților, a Munteniei, a unei bucăți din județul Dorohoi, de pierderea independenței economice, a resurselor naturale, de contractarea unei datorii de 13 miliarde de lei, de contrabandă și eliberarea frauduloasă a permiselor de export, de trădare, de vînzarea intereselor naționale în beneficiu personal, de sacrificarea sutelor de mii de vieți pierdute pe front și în urma tifosului, de distrugerea națiunii și, colac peste pupăză, de eșecul reformei agrare și uciderea a 11.000 de țărani la 1907, ceea ce, trebuie să recunoaștem, nu era puțin lucru.

Parlamentul ia și el parte la anchetă. Se face o comisie „de instrucțiune“, se fac capete de acuzare, se sincronizează atacurile din Cameră cu atacurile din presă, se fac percheziții la domiciliul acuzaților. Mackensen, care își savura victoria și se pregătea să transforme ceea ce mai rămăsese din România într-o colonie a Kaiserului, rînjea mulțumit că planurile lui mergeau ca unse. Cu toate astea, simțind că arestarea lui Brătianu era un pic cam forțată, le oferise tuturor antantiștilor opțiunea de a părăsi țara, la bordul unui tren cu destinația Elveția.

Chiar dacă Take Ionescu și alții s-au grăbit să lase în urmă pușcăriile românești și să aleagă șampania exilului, nici un membru al Guvernului Brătianu n-a urcat în tren. Ba unul dintre ei, Alecu Constantinescu-Porcu, cel mai lacom, bogat și detestat ministru, a fost chiar arestat.

Numai că lucrurile nu aveau să rămînă așa, după cum se va vedea în episodul următor.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]