Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un erou de treabă

Zoom Un erou de treabă

Generalul Stan Poetaș avea un suflet atît de mare, încît corpul său căpătase rotunjimi de negustor pentru a-l cuprinde. O mustață veselă și doi ochi vioi întregeau aerul de om cumsecade în care umbla învăluit acest comandant iubit de soldați.

Stan Poetaș s-a născut în 1870, în satul Ulmu din județul Brăila, un loc abia dibuit de poștă, unde vînturile se încrucișau cu stepa. De mic a arătat o energie ieșită din comun atît la munca cîmpului, cît și la carte, așa că părinții i-au îngăduit să urmeze școala militară, care i s-a potrivit ca o mănușă. Sublocotenentul Poetaș avea statura unui țăran deprins cu truda și romantismul vechilor ofițeri îndrăgostiți de patrie. Cariera lui pe timp de pace a fost necontenit ascendentă, plină de misiuni și decorații. Roșeața din obraji și surîsul leneș din ultima fotografie depun mărturie despre viața din afara cazărmii, dedicată sărmăluțelor în foi de viță și carafei cu vin de butuc.

Războiul l-a găsit în uniforma de colonel, conducîndu-și regimentul împotriva trupelor germano-bulgare la Bazargic. Apoi, în marea bătălie de la Topraisar, dusă pentru apărarea Dobrogei, colonelul Poetaș a insuflat trupei sale un asemenea curaj, încît mașinăria de război a lui Mackensen a fost respinsă trei zile la rînd, pînă cînd rușii s-au retras de pe front și i-au lăsat pe români cu flancurile expuse.

Stan Poetaș s-a remarcat și în luptele de la Neajlov-Argeș pentru apărarea Bucureștiului, unde, printr-o acțiune temerară a unității lui, a capturat tunurile, materialul de război și 200 de soldați ai Diviziei 217 germane.

În 1917, la Mărășești, în fruntea Brigăzii 17 Infanterie, a respins eroic ofensiva în sectorul său de front. A luat parte la luptele de la Mărăști și Oituz cu același entuziasm și, în general, n-a ratat nici o încleștare cu adevărat decisivă.

În 1918, pe măsură ce revoluția bolșevică făcea să fiarbă regimentele rusești, Stan Poetaș a fost trimis să organizeze apărarea Moldovei și a Basarabiei. Rușii abandonau frontul și se retrăgeau în debandadă spre stepele de baștină, atacînd, în această retragere, satele Basarabiei și depozitele de muniție ale armatei române. De dincolo de Nistru veneau bande înarmate puse pe jaf, trimise de Moscova să țină sub teroare teritoriul care abia se alipise României Mari.

Generalul Stan Poetaș a dus în Basarabia un război necruțător, luptînd cu un inamic sîngeros și imprevizibil. Au fost multe acțiuni eroice, multe comunități salvate, mulți prizonieri luați. Stan Poetaș a reușit să preia controlul acestui front haotic și să curețe teritoriul de detașamentele rusești.

Așa că, în ianuarie 1919, un comando bolșevic pune la cale asasinatul. Generalul, însoțit doar de doi soldați, e atras într-o ambuscadă și, după ce luptă pînă la ultimul cartuș, cade secerat. A murit așa cum a visat, după ce România Mare obținuse documentele de identitate.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Screenshot
Istorii corecte politic
Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Balada triștilor băcani

    3 septembrie 2024

    Printre dugheni, pe strada Zece mese, acum o sută şi ceva de ani, a fost zărit, cu orbitoare fese, îngerul trist al triştilor băcani. Era un semn al crizei monetare, […]

  • Coridorul Ciucă

    2 septembrie 2024

    E un proiect de infrastructură politică menit să unească două zone defavorizate ale României: PNL și Palatul Cotroceni. Nu s-a făcut licitație, a fost încredințare directă. Se zice că Iohannis […]

  • Galben impostor

    1 septembrie 2024

    Nimic nu pare mai ridicol, în ultima perioadă, decât marota dreptei unite, pe care fel și fel de trompete o flutură în public, provocându-și erecții și visând umed la fotoliul […]

  • Actorul

    29 august 2024

    Azi scriem poezia pe mari bucăţi de pîine, arta-i maşinăria de curăţat cartofi, chiar tu vei fi cartoful sortit zilei de mîine, actor retras ca melcul în pantofi. Iată cum […]

  • Vînătoarea candidatului normal

    26 august 2024

    De mai bine de un an, în codrii sălbatici ai PSD a început o vînătoare grea. Hăitașii au scuturat tufele partidului, au fluierat și au chiuit ca să pună vînatul […]

Iubitori de arta