Alexandru Vaida-Voevod s-a născut în 1872, într-o familie plină de episcopi și aristocrați, ale căror rădăcini se pierd în întunericul genezei transilvane, în praful stîrnit de încălecatul regilor maghiari și descălecatul voievozilor ardeleni. Averea neamului Vaida, materială și spirituală, a rodit în grădina greco-catolică din jurul Clujului, Bistriței, Brașovului și Budapestei, însămînțată cu memorandiști, moșieri și revoluționari. Alexandru a trăit în supa etnică a Transilvaniei, vorbind româna, germana și maghiara, închinîndu-se unui Iisus cuprins de îndoială catolică, purtînd respect Vienei și Budapestei, dar trăgînd cu ochiul către București.
Familia lui era atît de bogată, încît e de mirare că un băiat ca el, care putea să-și petreacă toată viața fără să coboare din trăsură sau de pe servitoare, s-a ținut de învățătură. A studiat medicina la Viena și a practicat-o, apoi, cîțiva ani, la Karlovy Vary, stațiunea de aur a Imperiului, locul unde nobilimea austro-ungară se trata cu șampanie, cu amante și cu diamante. În lungile după-amieze de vară, cînd profesia îl obliga să maseze cu caviar picioarele asupritorilor, doctorul balneolog Alexandru Vaida-Voevod visa la neatîrnarea românilor din Ardeal și la lupta lor tăcută pentru unirea cu Regatul.
În 1891, a editat o replică politică a junimii academice române împotriva unui memoriu al studențimii maghiare. Tipărită în cinci limbi, „Replica” a avut ecouri internaționale atît de mari, încît tînărul Vaida-Voevod a ales ca meserie de suflet politica.
În 1893, la Sibiu, cu ocazia unei conferințe a Partidului Național Român, s-a lipit de figura doctorului Ioan Rațiu, bunicul țărănistului care, un secol mai tîrziu, avea să-i intimideze pe mineri cu papionul său englezesc. Bătrînul Rațiu a fost ales atunci președintele PNR și prima lui idee a fost să adreseze împăratului un memorandum în care să cuprindă piuitul românilor ardeleni de sub talpa grofilor. Alexandru a asistat cu patimă, în casa bunicului său, la nașterea manuscrisului. Apoi, cînd Franz Josef a dat Memorandumului acea întrebuințare pe care împărații o dau scrisorilor incomode cînd stau pe celălalt tron și li se termină hîrtia, s-a înscris în partid.
Memorandiștii au fost trimiși în judecată, iar el a fost nevoit, pentru o vreme, să-și consume energia revoluționară în sala de disecții a Universității din Viena.
Alexandru Vaida-Voevod a avut o carieră politică strălucită. Dar rolul său cel mai bun a fost pe scena Conferinței de Pace de la Paris.
Este înmormîntat la Sibiu, în curtea primei biserci greco-catolice, alaturi de un alt mare român Baronul Urs de Margina!
Felicitari.
Super concis si relevant, super ca multi poporeni sa acceseze acest site pentru a mai asimila cunostinte generale despre aceasta natie. Acest partid (PNR) a fost baza constituirii PNT dupa alipirea Transilvaniei la Regat in1918, avand in conducere pana in 47, cand au fost arestati si exterminati in inchisorile comuniste, pe Iuliu Maniu si pe Ion Mihalache. Poporenii de dupa 89, gen imeghebe face ordine, apaca nu vrea valuta, taranimea muncitoare cu boi in loc de tractoare, telectualii de ocazie, …. samd, au pus botul si au sabotat peneteul, caci peneleul a fost in carti in primul guvern al lui ilicescu, culmea, chiar scandand „Coposu la inchisoare”. A fost infestat cu cozile de topor si compromis, perioada 96-2000 fiind pusa exclusiv in carca mortilor fara vina, cei vinovati deopotriva, ciorbea, basescu, roman, norica, vosganian, toma, isarescu, tariceanu, si multi multi altii, manglescu, ciordescu, jigodescu, …….. fiind votati bine merci parca inadins pentru a le arata batranilor penetisti ca bolsevismul/kghebismul anilor 50 n- a murit. Daca vreti, ca o ‘parafrazare’, similitudine deloc intamplatoare, dupa asasinatul odios al uslasilor in decembrie 89 in semn batjocoritor dar si ca mesaj sumbru, au decapitat un luptator, adica aveti grija, noi „suntem jupanii”. Asa sa le ajute Dzeu!
Te cam iluzuonezi cu chestia ca PNT a fost ingropat de adversari (PSD si antecesori). S-a ingropat singur abandonand doctrina care a stat la baza constituirii lui.