Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ochiul magic și maro

Zoom Ochiul magic și maro

Regret că prostia nu doare. Poate că bunul Dumnezeu n-a vrut să vadă lumea ținîndu-se de cap și răgind pe uliță. Acest sentiment penibil l-am avut citind replica României literare, ultimul număr, la acuzele pe care le-am adus modului de organizare, influențare și acordare a premiului național “Mihai Eminescu”. Iată-l pe anonimul de la rubrica Ochiul magic, în splendoarea argumentației:

“Beniamin Netanyahu și Florin Iaru – Uite că nu e adevărată vorba la noi ca la nimenea! Credeți că numai poetul liber-profesionist Florin laru, care plătește jumătate de cotizație la USR, pune tunurile pe un coleg al său care a primit un premiu? I se adaugă, țineți-vă bine, primul-ministru al Israelului. Beniamin Netanyahu, care a blocat prezența în juriul Premiului Israel (un fel de Premiu «Eminescu») a doi reputați profesori de literatură și a unui producător. Urmarea a fost că opt din cei treisprezece membri ai juriului au demisionat. Netanyahu s-a explicat pe Facebook: ar fi nevoie de un juriu «mai echilibrat» decît acela care, de cîțiva ani, face jocurile unei «clici». Amos Oz, laureat al Premiului Ovidiu al Festivalului «Zile și Nopți de Literatură» de la Neptun, a declarat: «Netanyahu urmărește nu numai înlocuirea comitetului, dar și a juraților și a scriitorilor nominalizați. Dacă ar putea, ar schimba și mass-media». În Israel, spre deosebire de România, scriitorii și mass-media au protestat contra amestecului primului-ministru în viața literară. Procurorul general al statului i-a atras atenția că nu are a se amesteca în componența și în decizia juriului. Netanyahu a anunțat că își retrage solicitarea, dar totodată că, dacă va fi reales pe 17 martie, va numi personal un nou comitet, care va stabili noi criterii. E oarece deosebire între Iaru și Netanyahu. Probabil fiindcă primul nu vrea să fie prim-ministru, așa că nu are cu ce să amenințe”. Am încheiat citatul.

Articolașul are cîteva bube dulci. Întîi, nu am protestat împotriva premiantului, ci împotriva manierei de jurizare. Nu are rost să mă repet. Orice juriu ales și confirmat are dreptul să judece cum vrea. Problema e alta. Cînd decizia individuală e modificată prin informații false, cînd regulamentul de organizare e încălcat și cînd voința individuală a membrilor e influențată direct, rezultatul nu e unul natural, ci discreționar. Apoi, eu nu am cerut înlocuirea nici unui membru al juriului. Dimpotrivă, am solicitat transparență în judecarea votării și informații clare, de netăgăduit, în ceea ce privește tururile de scrutin. Și, în sfîrșit, cel mai grav mi se pare să acuzi un membru al USR pentru că aplică regulamentul de ordine interioară.

Ar trebui să mă mir că Ochiul magic a devenit maro? Nu (,) mă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint