Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mai trimiteți

Zoom Mai trimiteți

Dacă ar fi să fac un top al celor mai jalnice apariții editoriale din 2015, pe primul loc ar figura Jos masca, Marius Ianuș!, volum scos de cel mai bun poet al generației 2000, aflat de ani buni în derivă.

Deriva lui Ianuș e religioasă, ortodoxistă si legionaroidă și, ca la orice tip care o ia razna, imaginea recurentă e că societatea este stricată și ea trebuie îndreptată. Legionarii au venit cu îndreptarea dar, vai, „Tot ce-a avut mai bun această țară, / tot ce a dat mai bun acest pămînt, / băieți și fete cu privirea clară / au fost zdrobiți și-ascunși într-un mormînt”. Fratele începător Marius continuă pe această linie și „poezia” devine rugăciune de resuscitare: „Doamne, care poți întoarce toate / și-ai văzut și știi tot ce a fost, / trimite din Cer această Gardă / ca să căpătăm din nou un rost”.

Stupefacția e să vezi că asemenea elucubrații sînt girate de un critic literar, Paul Cernat, a cărui prefață contrapune textele scrise de „fratele începător” mainstream-ului de azi, care ar evita, „din snobism sau teamă”, poezia religioasă ori cea de protest social-politic. În loc ca deriva unui poet care a însemnat ceva pentru lirica anilor 2000 să fie numită și sancționată ca atare, gunoiul e aruncat de critic în curtea literaturii, într-o paralelă izbitoare cu modul nou al autorului rătăcit de a privi societatea.

Din păcate, inclusiv poeziile mai soft, fără lacrimi la mormîntul Gărzii, sînt la fel de penibile. Strofa numărul unu din Cărarea ascunsă: „Există o cărare ascunsă sub zăpadă, / există un drumeag acoperit de fum, / exist-un sens al vieții acestei și-o răsplată / a celor care-n taină găsit-au acel drum”. Strofa numărul doi: „Există o cărare și-un sens final al vieții, / există-n Cer un cîntec răscolitor și bun, / exist-o viață lungă sortită tinereții / eterne-a celor care înving veacul nebun”. Etc.

La “Poșta redacției”, pe vremuri, cînd un autor expedia versuri de asemenea calibru, i se răspundea politicos: mai trimiteți.

Fratele începător Marius, Jos masca, Marius Ianuș! Cele mai reușite versuri scrise de cel care a fost Marius Ianuș (1994-2015), cu o prefață de Paul Cernat și o postfață a autorului, Editura Garofina, 2015, 144 pag.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint