Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

2021-2022, cine-a tras cu mingea-n noi?

Zoom 2021-2022, cine-a tras cu mingea-n noi?

Ce face românu’, cînd n-are ce face, după datină, la sfîrșit și-nceput de an? Face retrospective și decernează premii, normal! Deși, teoretic, ar fi un timp al bucuriei, românu’ nostru nu se lasă nici acum – își clamează apăsat tristețea. Jelania colectivă și disprețul de sine au devenit, amplificate pe orice suport mediatic, sportul nostru național. Și noi sîntem români! Chiar dacă nu ne lăsăm de zîmbit, mai încercăm și o retrospectivă, niște premieri, una-alta, ceva…

Retrospectiv, pe plan international, 2021 a fost anul 2020. Ca evenimente cu pondere globală, am avut Olimpiada de la Tokyo ’20 și Campionatul European de Fotbal, tot Douăzeci-Douăzeci. Cu mare și constant respect pentru valorile olimpismului, nu-s prea multe de zis despre asepticul și insipidul eveniment de la Tokyo. A fost ca să fie. În plan geosportiv, a reconfirmat o teză – competiția este între SUA și China. Olimpiada asta ne-a oferit nouă, românilor, încă un prilej de a ne tîngui, cu gîndul la trecutele performanțe. Dar ne-a dat și șansa de a decerna, fără ezitare, un prim premiu: Simona Radiș și Ancuța Bodnar, canotoarele noastre de aur. „Sportivul anului” este două fete.

În comparație cu Olimpiada de la Tokyo, sincer, ne plăcu mai mult Campionatul European de Fotbal. Am fost gazde bune, deși n-am participat la turneul final. Am găzduit una dintre cele mai spectaculoase partide, aia prin care Elveția a eliminat Franța. În mod meritat, la sfîrșitul turneului, titlul european a fost adjudecat de ai noștri, de Italia. Italienii sînt mai români decît spaniolii! Bine-i și că, în turneul ăsta final, n-a jucat Messi. Îl considerăm mai genial decît e Ronaldo, da’ piticul își merită niște palme după ceafă. Dacă e cu premii pe bune, mai decernăm un trofeu care se impunea de la sine – pentru Robert Lewandowski, un răpit „Ballon d’Or“. Îi acordăm noi premiul „Polacul de Aur“.

Astfel, întorcîndu-ne la ale noastre, la fotbalul care ne mănîncă zilele și (mai ales) serile, putem continua retrospectiva și festivitatea de premiere. Se poate spune ceva despre acest an, despre 2021? E cam nasol, cînd vezi ca Naționala s-a împiedicat, iar reprezentantele noastre din Cupe au fost eliminate de prestigioasele Șahtior Karagandy din Kazahstan, precum și de FK Laci din Albania. După lupte seculare, înainte de sărbători rămîneam tot fără un selecționer desemnat. Nu-i bai! Noi, la România, n-avem nevoie de antrenor – ne-am deprins să ne descurcăm individualist, pe cont propriu, de unii singuri.

Prin urmare, doamnelor și domnilor, stimate persoane, decernăm și premiul „Antrenorul anului“. Îi revine – atențieeeeee! – domnului Mihai Iosif. A reușit, cum-necum, să facă din Rapid bici. Cu alura dînsului, mai plebee, specific giuleșteană, a izbutit multe. N-o fi chiar antrenor genial, poate. E doar c-a scos tot (și chiar mai mult) din ce era de scos. Hai, să-i văd io pe d’alde Guardiola sau Mourinhno! Se bagă ei la Clinceni sau Dinamo, îi duc pe un loc de play-off? Viitorule antrenor de la PSG, dacă ești bărbat, atunci preia tu Miovenii!

„Jucătorul anului“? Florin Niță – n-am avut de ales, deși ne-am fi dorit să oscilăm între noul Gică Hagi și noul Gică Popescu, ca pe apuse vremuri. Niță este un portar bun, e și un om bun. Chiar merită să fie premiat și lăudat. Niță mai are și doza lui de egoism, asta e, oameni sîntem: dacă băieții și colegii de la Națională țineau mingea mai departe de poartă, nu mai ieșea atît de mult în evidență, ca să ia premiu.

Deci, măcar în plan sportiv, sîntem în regulă? Retrospectivă am făcut? Am făcut! Premiu am dat? Am dat! Ne-am tot jelit, așa cum s-a împămîntenit datina? Cine știe… Mai vorbim la anu’! La anu’ și la mulți ani! Hai România!
Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale