Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

București, marea speranță Episodul 19: Văduvele unui erou

Zoom București, marea speranță Episodul 19: Văduvele unui erou

Veștile de la Iași urmau, adesea, un drum întortocheat pînă să ajungă la București, a observat Vasilica. Calea cea mai iute ar fi fost telegraful, dar ce folos dacă nemții puseseră coada pe stațiile telegrafice? Cu trenul iarăși nu se putea, din cauza frontului. Automobilele, cîte erau, fuseseră rechiziționate sau de-a dreptul confiscate, trecînd de la proprietarii lor în folosința ocupanților. Mai rămîneau trăsurile și căruțele, dar și astea se puteau împiedica pe drum, dacă nu știau s-o ia pe căi lăturalnice, ca să nu fie oprite pe drumurile știute de pichetele înarmate ale nemților.

În București se spunea că generalul Mackensen n-avea încredere în aliații săi din armata împăratului de la Viena și nici în bulgari, cînd era vorba de punctele de trecere a frontierei în mișcare dintre București și Iași. Generalul se temea de abuzuri. Chiar dacă avea o părere proastă despre români care, după părerea lui, nu se țineau de cuvînt și făcuseră din minciună o meserie a supraviețuirii, marele comandant susținea că, în țările ocupate, armata germană nu trebuia să-și facă mai mulți dușmani decît îi avea oricum printre civilii care îi priveau cu ochi răi pe nemți.

Moașa Vasilica aflase ce spunea generalul de la una dintre nemțoaicele din București care fuseseră angajate, ca fete de încredere, pentru a-l servi pe general. Hanna se lăsase sedusă de un căpitan din anturajul generalului, care îi promisese că o va lua în căsătorie. Mica nemțoaică aflase apoi de la amorezul ei că trebuia să-și ia gîndul de la căsătorie, fiindcă el era însurat. Hanna, care avea onoarea de a-l servi din cînd în cînd pe general la micul dejun, i s-a plîns dîrză lui Mackensen că un anumit căpitan Kraus, cel înalt și brunet, profitase de ea după ce-i făcuse promisiuni matrimoniale. Și asta n-ar fi fost nimic, dar căpitanul Kraus o lăsase însărcinată și acum nu mai voia să se țină de cuvînt. Ca s-o liniștească, generalul i-a promis Hannei o pensie alimentară din partea statului german. La care fata i-a răspuns că ei nu-i promisese imperiul german că o s-o ia în căsătorie, ci căpitanul Kraus, care o lăsase în poziție.

Generalul i-a promis micii nemțoaice că o va ajuta. Apoi l-a trimis pe căpitanul Kraus pe frontul din Franța, unde seducătorul ei a căzut mai mult sau mai puțin eroic la datorie. După aceea însă, Hanna n-a mai putut să-l întrebe pe general ce avea să se aleagă de ea. A fost trecută la curățenie și apoi la bucătărie.

Moașa Vasilica a cunoscut-o cînd Hanna avea patru luni de cînd rămăsese însărcinată și o lună de cînd căpitanul ei căzuse pe front. De la ea a aflat că, la Iași, Regele Ferdinand și domnul Brătianu voiau să-i împroprietărească pe soldații țărani, dacă vor cîștiga războiul. Și să constituționalizeze votul universal.

Se auzea că ideea asta i-ar fi venit Reginei, care ar fi mitocosit-o cu domnul Brătianu, liberalul, în timp ce Regele își vedea de treburile lui, cu clasoarele de timbre, ca să nu se bage în treburile guvernului, așa cum zicea Constituția. Spionii de la Iași susțineau că Regele se lăsase convins oarecum în silă că țăranii trebuiau împroprietăriți. Era de acord că țăranilor trebuia să li se facă promisiuni, ca să lupte pe front, dar i se părea că asta va duce la o cu totul altă lume politică. Una care i-ar fi favorizat pe liberali și i-ar fi făcut pe conservatorii proprietari de pămînt, cu care era prieten, să iasă din jocul politic de pînă atunci.

Regina credea în liberali și în popor, dar el, chiar dacă își dădea seama că trupele aveau nevoie de un stimulent, cică s-ar fi întrebat dacă după război, de pe urma unei asemenea măsuri, în orice fel s-ar fi încheiat războiul, lucrurile aveau să se schimbe radical. La care Regina i-ar fi răspuns că, pînă să se termine războiul, țara, așa cum era, trebuia să meargă mai departe. Și după aceea? ar fi întrebat-o Regele. După aceea mai vedem! se zice că i-ar fi răspuns Regina. Apoi ea a trimis vorbă trupelor că țăranii vor fi împroprietăriți, iar cei care nu vor apuca sfîrșitul războiului vor primi pămînt pentru urmașii lor.

Hanna, care a scăpat cu bine după chiuretaj, a aflat de-abia după aceea că tatăl copilului pe care-l avortase murise pe front, în Franța. A primit și ea o pensie de urmașă, ca din partea lui Kraus, la fel cum soția lui, în acte, avea să primească o consolare în mărci fiindcă rămăsese văduvă.

(Toate personajele neatestate istoric ale acestui serial au fost persoane reale, a căror viață și moarte pot fi dovedite prin actele lor de botez și prin certificatele de deces care au rămas de pe urma lor. Schimbările de nume, din motive care țin de voința autorului, vor fi dezvăluite la sfîrșitul întîmplărilor prin care au trecut, între anii 1900 și 1920.)

Proiect susținut de Primăria Municipiului București prin AMPT

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Piesă neterminată pentru o Europă mecanică

  15 ianuarie 2019

  La Ateneul Român, floarea politichiei bruxeleze s-a ridicat condescendentă la suprafața borșului de tărîțe dîmbovițean intrat oficial în fermentația iluzoriei președinții rotative a UE. În realitate, singurul român care chiar […]

 • Tusk și vocea României

  15 ianuarie 2019

  Discursul lui Donald Tusk de la Ateneu n-a fost doar un episod de marketing personal, ci și o concluzie amară pentru clasa noastră politică, mică de statură, mută și surdă, […]

 • Oastea femeilor pesediste

  15 ianuarie 2019

  Lavinia Șandru n-a stat mult cu limba pe bară. Are de muncă la TVR. Dar acum patru ani de zile, pe-atunci doamna Vâlcov, Lavinia a pus, în ipostaza sa de […]

 • Dragnea ca felul întîi, felul doi și desert

  8 ianuarie 2019

  Necrofagii care au devenit dependenți de cadavrul politic al lui Liviu Dragnea au nevoie urgentă de nutriționiști care să le diversifice meniul, cu atît mai mult cu cît, anunțîndu-și cadidatura […]

 • Anul violenței

  8 ianuarie 2019

  La fiecare pas pe care-l face, Klaus Iohannis pare să întindă sfoara nebuniei. Amînă, respinge, refuză. Două ministere n-au miniștri, opt ambasade n-au ambasadori, zeci de procurori stau pe bară […]

romania100