Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Carol răstoarnă scorul româno-turc

Zoom Carol răstoarnă scorul româno-turc

Carol a pîndit războiul cu turcii zece ani. Ca fost căpitan de dragoni, murea de dorul salvelor de tun și al șarjelor călare, dar condiția de domn într-o țară plină de praf și de gîște îi oferea doar lupte civile, doar bătălii politice cu tribul înapoiat care-l aclamase la început și care, zi de zi, între 1866 și 1877, îl voia izgonit. Cînd tunurile de la Calafat au pus primele ghiulele pe acoperișurile din Vidin, Carol a simțit că, în sfîrșit, poate încăleca pe destinul acestei țări mici și văicărețe, așa cum ofițerii prusaci mai încălecau, la nevoie, pe un cal îndărătnic, rechiziționat de la localnici, dar cerut de imperativele bătăliei.

Pe 9 mai 1877, Mihail Kogălniceanu, ministrul de Externe, ține în Adunarea Națională un discurs încîlcit, dar înflăcărat, în care proclamă independența României. Armata e mobilizată în următoarele două săptămîni și e cantonată în sudul Olteniei. Pe lîngă ea se scurge, clătinat și ferindu-se să calce în băltoace, nesfirșita armată a țarului.

Trupele rusești ajung în Bulgaria cu aere de triumf, cu obrajii roșii de la alergătură și de la vodcă. Dar turcii, spre surpriza lor, nu evacuaseră teritoriul. Imperiul Otoman își apăra prada. Uriașul cu picioare de lut se dovedește rapid un pușcaș cu ochi de șoim.

La Plevna, Osman Pașa sare în ajutorul popotei țarului, scoțînd din porție cîteva mii de soldați din Ucraina și Ural. Pe 19 iulie, cînd numărul morților începe să sune a dezastru, Marele Duce Nicolae îi cere în scris lui Carol să-și aducă armata pe malul drept al Dunării. Pe 30 iulie, o altă telegramă de la Nicolae – de data asta disperată – îi dă de înțeles lui Carol că războiul de independență s-a copt. Rușii cad sub tirul turcilor mai abitir ca sub puterea beției.

Pe 16 august, țarul și ducele Nicolae îl întîlnesc pe Carol și îi încredințează comanda supremă a trupelor ruso-române. Neamțul trage în piept aerul războiului și își amintește aromele prafului de pușcă. Militarul din el se trezește la viața uitată de prusac și declanșează războiul-fulger.

Cu 38.000 de soldați și 112 tunuri Krupp, el cucerește, pe 30 august, reduta Grivița. Cad sub focul turcilor maiorul Șonțu, căpitanul Mărăcineanu și 1.000 de dorobanți veniți sub arme direct din micile gospodării agricole din Moldova. Dar Plevna e încercuită și, în scurtă vreme, se predă. Pe 9 noiembrie, după lupte grele, e cucerită și Rahova, o redută în care azi se intră mai ușor, pe baza faptelor de corupție. Turcii se predau definitiv, pe 28 noiembrie, unui învingător neamț, după patru secole de luptă cu românii.

3 comentarii

  1. #1

    daca s-ar preda asa istoria in scoli nu ar mai fi nici o absenta.

  2. #2

    nu tin minte sa se fi comentat in catavencii prima anexare a basarabiei la anul 1812 🙂
    catavencii sunt oficina rusiei 🙂

  3. #3

    Yehudi, Catavencii nu face ziaristica de scandal si de senzatie cum face presa din Sarindar (pe care se vede de la o versta c-o urmaresti; si sint sigur ca de expresia „presa de Sarindar” habar n-ai). Asa ca deschide mai bine ceva de nivelul si pe intelesul tau – Click, Libertatea, Adevarul, Romania Libera…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Cristela – viitoarea doamnă a Țării Românești

    21 ianuarie 2025

    Pentru că din blana lupului mort puricii sar să-și caute o altă gazdă, echipa de zgomote din jurul lui Georgescu ar putea sări din mers în căruța cu coviltir aurit […]

  • Curve n-avem, dar vă place organizarea?

    20 ianuarie 2025

    N-avem candidați la președinție, dar organizăm cu rîvnă alegerile. Avem data, noul orar de desfășurare, noile reguli. Avem o tentativă de limitare a libertății de exprimare și un pic de […]

  • Georgescu și Cleopatra

    14 ianuarie 2025

    Cine s-ar fi așteptat ca regina Cleopatra, sfidînd adevărul istoric, să se mărite pînă la urmă cu ăl mai fudul dintre micii scribălăi ai Imperiului? Invitat la un dulce colocviu […]

  • Georgescu vs Trump

    13 ianuarie 2025

    E nevoie de multă prostie ca să scoți masele din sărite, mai ales că, în general, poporul preferă să nu-și înțeleagă interesele și are tendința să zacă învelit în frustrare, […]

  • Poker sentimental

    7 ianuarie 2025

    Hiena nesătulă a ținerii de minte a început să scurme din nou prin amintiri, de am ajuns ca hoții netrebnici, de morminte, să duc în cîrcă sacul defunctelor iubiri. Țigănci […]

Iubitori de arta