Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Din Berceni la Botoșani, toți românii e germani!

Zoom Din Berceni la Botoșani, toți românii e germani!

Am avut șansa, în uichend, să contemplăm două lumi paralele. Ne-am uitat (nu chiar în paralel) la meciurile FCSB–FC Botoșani în Liga 1, și la Bayer Leverhusen–Bayern München, în finala Cupei Germaniei. Ne-am concentrat, firește, la meciul de la București. Singura noastră patrie e campionatul românesc, aici ne-am născut. Germania, nu ne facem iluzii, e cu niște secole înaintea noastră, chiar dacă finala asta le-a început mai tîrziu (după ora noastră), chiar dacă Bundesliga este, în scripte, mult mai tînără (e din anii ’60)decît străbunul nostru campionat național, independent și, mai nou, divizivil în play-off/play-out.

Ne-am concentrat, deci, pe ai noștri. Noi și ai noștri. A fost frumos: faze, două echipe ofensive, două goluri, dueluri aprinse. Asta, pînă prin minutul 35, pe la sfîrșitul primei reprize. După care, în repriza secundă, a venit și tristețea: FCSB-iștii încercau cumva să atace, iar botoșenenii au menținut cumva rezultatul din primul mitan. Rezultat final: scor egal (1-1), ți-e și egal cine ar fi meritat să cîștige. Da, FC Botoșani (ni-s simpatici șoldenii…). FC Botoșani a rămas pe nedrept în zece oameni. Da, FCSB= Steaua a fost echipa pozitivă. A trebuit să-l și schimbe pe marcatorul Florinel, incomplet refăcut. Explicații s-ar mai găsi. Pe lîngă atîtea altele, sîntem (și) țara tuturor explicațiilor, justificărilor, oricînd putem invoca că România Mare a fost și bolnavă cînd era mică. A fost, totuși, un meci între două echipe care ne-ar reprezenta, teoretic, în Europa League. Am jucat mai nimic, o repriză întreagă. Or, din ce-am prins noi, în lumea paralelă a Germaniei, în finala nemțălăilors-a jucat pînă în minutul 90. Deși Bogdan avea Cupa în mînă, a mai dat și a patra boabă. Deși cei de la Leverhusen puteau să se resemneze, au dat și ei al doilea gol în prelungiri. Oamenii ăia de pe teren și-au respectat meseria, din primul la ultimul minut, la locul de muncă. C-or avea niște salarii incomparabil mai mari, de-a dreptul nesimțite, cum să nu, desigur, că greșesc și la ei arbitrii, dar au bani să se mai dreagă cu sistemul VAR? Firește. Că-s măsuri organizatorice bizare pînă și la ei, la Berlin? Bineînțeles! Băi, tăticule, da’meseria nu ți-o ia nimeni din mînă, dacă chiar îți place, dacă chiar vrei să joci 90 de minute, n-ai niciun ban de pierdut. Ba chiar de cîștigat.

Hai totuși să privim și jumătatea plină a Deutsche Pokal-ului. Nemții, în finala lor de Cupă, au jucat 90 din 90, iar ai noștri, pentru un derby de Europa League, au jucat cam 35 din 90. Deci, fraților, nu mai e mult: mai avem doar 65 de minuți și ajungem din urmă Germania. Hai la joc! La joc,la joc! Hai România! Hai omenia!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale