Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Legenda lui Robin Hood nu a murit, deși mirosul ar spune altceva

Zoom Legenda lui Robin Hood nu a murit, deși mirosul ar spune altceva

Robin of Loxley este un nobil tînăr, îndrăgostit, idealist, care pleacă să lupte în Irak, pardon, în cruciadă, pentru că șeriful din Nottingham i-a trimis un ordin de încorporare în armată. Și îl vedem pe Robin cum merge cu arcul încordat, alături de frații lui de arme, toți în tunici de camuflaj, toți cu atitudine de pușcași americani, de te și miri că nici măcar unul nu mestecă gumă. Dar, vai, păgînii le-au întins o cursă și trag în ei cu arbalete de asalt automate. Războiul urban continuă. Robine, dă-le semnal celor din afară să vină cu artileria grea și să umple cadrul de bolovani care explodează!

M-am întrebat de multe ori de-a lungul acestui film, care ar trebui omorît cu o lopată în spatele hambarului și lăsat acolo să putrezească pentru că nici măcar pămîntul nu suportă orice – și vorbim de chestia aia în care jumătate dintre români își sapă budele din fundul curții – de cîte ori, exact, a fost scăpat în cap producătorul cînd era mic. Socoteala mea, bazată pe numărul de ocazii în care încercam să-mi tai venele cu un nacho mai ascuțit, este de minimum 30 de ori, plus/minus o duzină de palme cavalerești după ceafă. Cavalerești, adică date cu mănușa de oțel.

Acest scenariu nu trebuia să existe. Dacă ar fi fost scris, el trebuia ars și cenușa trebuia amestecată cu apă sfințită și abia apoi pusă într-un robot pe care NASA îl trimitea într-o gaură neagră, undeva într-o altă galaxie.

Șuvoaiele de prostie naturală, combinată cu idioțenie ideologică, curg din fiecare secundă de cadru și din fiecare silabă de dialog. Dacă, de regulă, m-aș plînge că un film nu e verosimil, acum pot spune doar că ăsta este incredibil de retardat.

Pe axa răului este un punct de la care, odată depășit, orice film prost devine bun în mod ironic. Spectatorii au respect pentru această excelență a incompetenței. Robin Hood se oprește cu precizie atomică înainte de acel punct. Nu poți să bagi nimic între film și delimitator, deși nevoia de a băga devine din ce în ce mai presantă pe măsură ce filmul involuează pe ecran.

Hollywood-ul suferă grav de obsesia lui “trebuie să fie dark, gritty și relevant pentru societatea de acum”. Șeriful din Nottingham e îmbrăcat și evoluează în decoruri care numai că nu urlă a nazism stilizat. Robin Hood are glugă pe cap și bandană pe față asemeni dobitocilor autodeclarați antifa în State, deși habar n-au ce e fascismul. Important e să fie anti. Lupta arhicunoscută dintre bine și rău devine o bălmăjeală borșită de “liderii militari sînt răi, nobilii sînt răi, popii sînt răi, numai poporul sărac e bun”. Dacă mai trăia, probabil că Lenin era cu ambele mîini în nădragi și gemea revoluționar.

Robin Hood nu știe să nuanțeze. Nu pare nici pe departe efortul de a spune o poveste, ci manifestul delirant al unui idiot util. Scenariul pute a propagandă proastă și a lipsă de idei, suplinită de scene de acțiune în cel mai bun caz mediocre, dar în general rizibile. Dacă e ceva ce l-a omorît din start e încrîncenarea asta ideologică. Și rezultatul e asemeni oricărui regim bazat pe stîngism extrem: tragedie profundă izvorîtă dintr-o tîmpenie și mai profundă.

Mă feresc, de regulă, să dau spoiler-e, dar în filmul ăsta aș da cu bîta plină de cuie, deci n-are sens reținerea: marele twist surprinzător al poveștii este: “Șeriful ia toți banii din Nottingham ca să-i plătească pe arabi să îi bată pe cruciați pentru ca el să fie șeriful cel mai puternic din Anglia”. Să comentez ar fi de prisos.

Robin Hood. R.: Otto Bathurst. Cu: Taron Egerton, Jamie Foxx.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
Editoriale
 • Ce ne facem noi, țiganii, dacă vin americanii 

  25 iunie 2019

  Dacă pe vremuri românii se dedulceau cu lucrurile refuzate la export, pentru care, în fața magazinelor, se dădeau adevărate lupte de stradă, iacătă am trăit să vedem și o situație […]

 • A fost sau n-a fost?

  25 iunie 2019

  Ca întotdeauna la alegeri, și pe 26 mai s-au furat voturi. Cîte? Niciodată nu vom ști. De fapt, niciodată n-am știut cîtă democrație se falsifică la urne. Numărul buletinelor falsificate […]

 • Nimic cu nimic / Primul nimic

  25 iunie 2019

  Ne aflăm, acum, la președintele cu numărul 5 din scurta istorie a republicii române. Primul președinte a fost Nicolae Ceaușescu, din 1974 până în 1989. Practic, pe vremea lui s-a […]

 • Limbă dulce, cur viclean, caracter de est-german

  18 iunie 2019

  De la „Ține, țațo, curu’ zvelt”, subversivul șlagăr pe care Maria Tănase l-a cîntat în timpul războiului la o petrecere dată de Manfred von Killinger, ambasadorului Germaniei la București, pînă […]

 • Riscul mersului pe Barna

  18 iunie 2019

  Sub coordonarea unuia dintre foștii căprari ai poliției politice a fost pus pe piață un sondaj în care Dacian Cioloș îl zdrobește pe Dan Barna în competiția internă pentru candidatura […]

bt