Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Politică și delicatețuri

Zoom Politică și delicatețuri

Mihail Pherekyde, amorezat la 75 de ani de o tînără cabaretistă, avea în sînge fierbințeala strămoșilor săi macedoneni. Viața lui, adăpostită sub paravanul carierei politice, a fost romantică și agitată. Amante și dueluri secrete, afaceri periculoase, jocuri de cărți și petreceri, poezie și nesăbuință. Toate astea alcătuiau materia secretă a omului cu aparență sobră, stîlp al Partidului Național Liberal, ministru de Interne și de Externe, ministru al Justiției și al Lucrărilor Publice, ambasador în Franța, deputat, senator, președinte al Senatului și cîte și mai cîte.

La serviciu și în societate, Pherekyde purta o mască impenetrabilă pe care și-o dădea apoi jos doar în prezența amorului și a vinului, a literaturii și a cîntecelor deocheate.

S-a născut în 1842 la București, într-o familie înstărită de aromâni. A studiat puțin la București, apoi a mers la Paris, unde a luat o liceță în Litere la Sorbona și un doctorat în Drept. S-a întors în țară, a stat o vreme procuror, apoi, cînd a înțeles ce adăpost confortabil oferă politica, s-a făcut avocat și membru în diverse consilii de administrație.

A luat parte la înființarea Partidului Național Liberal și, imediat, a ajuns ministru. Din 1875, Mihail Pherekyde n-a mai avut altă îndeletnicire decît truda de demnitar, care i-a adus nu numai o avere de neignorat, ci și numeroase posibilități de a-și stinge patimile decadente.

Se știe că Pherekyde a luat parte la cîteva dueluri. Considera că onoarea trebuie apărată cu sabia, cu floreta, cu pistolul, ba chiar și cu pușca, însă era important ca lupta să fie dusă de alții. Mihail prefera să participe doar în faza insultei și a provocării, apoi să privească. E adevărat, cele mai multe dueluri se opreau înainte de a începe, prin prezentarea scuzelor, dar altele, cînd adversarii se arătau viteji pînă la capăt, mergeau pînă la faza trasului în aer.

În 1906, jurnalistul și deputatul duelist Nicolae Filipescu îl insultă la Cameră pe Alexandru Bădărău, ministrul Justiției. Îl face „pungaș“ și „samsar“ și, cînd ministrul îi trimite martorii, Filipescu îi aruncă pe scări, refuzînd să iasă pe teren. Mihail Pherekyde, care îi susține cauza lui Filipescu, intră și el în horă și declară în presă că nu există temei pentru duel fiindcă nici „pungaș“ și nici „samsar“ nu sînt cuvinte insultătoare pentru ministrul Bădărău.

Asemenea delectări eroice, combinate cu cele erotice, i-au dat politicianului Mihail Pherekyde puterea să reziste în funcții grele o viață întreagă. A murit la 83 de ani și umblă vorba că tot din pricina unui asalt romantic subestimat.

1 comentariu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Tulpina din grădina Maicii Domnului

  2 martie 2021

  Motto: Într-o grădină, sub o tulpină, zării un virus ca o lumină. Să-l rup se strică, să-l las mi-e frică, că vine altul și ni-l ridică. A trebuit să treacă […]

 • America ungarului cenușiu

  2 martie 2021

  Puține țări de pe planeta Pămînt egalează România în devotamentul arătat Americii. Parteneriatul strategic pe care, altminteri, SUA îl are cu multe națiuni a atins la noi standarde evanghelice și […]

 • Nepriceputul cu patalama

  2 martie 2021

  Cu 15 zile înainte de a se împlini 165 de ani de la dezrobirea romilor în Țara Românească (166 de ani de la dezrobirea lor în Moldova), Curtea de Apel […]

 • O moarte simbolică

  23 februarie 2021

  Înainte de a se fi măritat cu aprigul bărbătuș Vijulie, femeia cu barbă Stelian Tănase nu părea a ști să dea în bobi și a citi în zațul cafelei, ca […]

 • A venit și vremea arătării diplomelor

  23 februarie 2021

  În toate campaniile, PNL și USR-PLUS s-au dat mai școliți ca proștii de la PSD. Au lăsat mereu să se înțeleagă că ei sînt legitimați de cunoștințe dobîndite în universități […]