Mihail Pherekyde, amorezat la 75 de ani de o tînără cabaretistă, avea în sînge fierbințeala strămoșilor săi macedoneni. Viața lui, adăpostită sub paravanul carierei politice, a fost romantică și agitată. Amante și dueluri secrete, afaceri periculoase, jocuri de cărți și petreceri, poezie și nesăbuință. Toate astea alcătuiau materia secretă a omului cu aparență sobră, stîlp al Partidului Național Liberal, ministru de Interne și de Externe, ministru al Justiției și al Lucrărilor Publice, ambasador în Franța, deputat, senator, președinte al Senatului și cîte și mai cîte.
La serviciu și în societate, Pherekyde purta o mască impenetrabilă pe care și-o dădea apoi jos doar în prezența amorului și a vinului, a literaturii și a cîntecelor deocheate.
S-a născut în 1842 la București, într-o familie înstărită de aromâni. A studiat puțin la București, apoi a mers la Paris, unde a luat o liceță în Litere la Sorbona și un doctorat în Drept. S-a întors în țară, a stat o vreme procuror, apoi, cînd a înțeles ce adăpost confortabil oferă politica, s-a făcut avocat și membru în diverse consilii de administrație.
A luat parte la înființarea Partidului Național Liberal și, imediat, a ajuns ministru. Din 1875, Mihail Pherekyde n-a mai avut altă îndeletnicire decît truda de demnitar, care i-a adus nu numai o avere de neignorat, ci și numeroase posibilități de a-și stinge patimile decadente.
Se știe că Pherekyde a luat parte la cîteva dueluri. Considera că onoarea trebuie apărată cu sabia, cu floreta, cu pistolul, ba chiar și cu pușca, însă era important ca lupta să fie dusă de alții. Mihail prefera să participe doar în faza insultei și a provocării, apoi să privească. E adevărat, cele mai multe dueluri se opreau înainte de a începe, prin prezentarea scuzelor, dar altele, cînd adversarii se arătau viteji pînă la capăt, mergeau pînă la faza trasului în aer.
În 1906, jurnalistul și deputatul duelist Nicolae Filipescu îl insultă la Cameră pe Alexandru Bădărău, ministrul Justiției. Îl face „pungaș“ și „samsar“ și, cînd ministrul îi trimite martorii, Filipescu îi aruncă pe scări, refuzînd să iasă pe teren. Mihail Pherekyde, care îi susține cauza lui Filipescu, intră și el în horă și declară în presă că nu există temei pentru duel fiindcă nici „pungaș“ și nici „samsar“ nu sînt cuvinte insultătoare pentru ministrul Bădărău.
Asemenea delectări eroice, combinate cu cele erotice, i-au dat politicianului Mihail Pherekyde puterea să reziste în funcții grele o viață întreagă. A murit la 83 de ani și umblă vorba că tot din pricina unui asalt romantic subestimat.