Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Regina Maria trăiește periculos

Zoom Regina Maria trăiește periculos

Din sîngele obosit al dinastiei engleze mai încolțea, cînd și cînd, un exemplar cu fizicul proaspăt, armonios, care strălucea în fotografiile cu veri subțiratici și mătuși livide, ieșiți din căsătoriile consangvinizate. Regina Maria, nevasta Regelui Ferdinand, a fost o astfel de excepție biologică, o frumusețe rebelă și senzuală, care striga după ajutor de sub zulufii ridicoli ai epocii și de sub rochiile mănăstirești în care o zidea eticheta curții. Înainte s-o pețească Regele Carol pentru nepotul său cu urechi mari, Missy, nepoata reginei Victoria, obișnuia să înnoade mustățile dragonilor din garda Palatului Buckingham și consumase deja o aventură cu viitorul rege George, verișorul ei palid și fragil. Blondă cu ochii verzi și bună de gură, Missy era în stare să sucească mințile unui regiment de cavalerie doar aruncîndu-i o ocheadă. Dar socotelile dinastice au dat-o pe mîna prințului Ferdinand din întunecata margine a lumii cunoscute, un tînăr bleg și clăpăug, mai rece ca lespedea de mormînt.

Missy și-a înțeles menirea și a făcut un rol de regină a României fără egal. L-a sfătuit pe ezitantul Ferdinand să-și aleagă chibzuit tabăra în război, l-a împiedicat să semneze Pacea de la București, a stat alături de soldați în spitalele de campanie și, după război, a făcut un tur de forță diplomatic în Occident care i-a adus României faimă și foloase politice.

Dar cu dragostea și-a văzut de ale ei. Căsătoria cu Ferdinand n-a încălzit-o mai mult decît putea s-o facă un sloi, așa că și-a căutat parteneri mai fierbinți. Într-o călătorie la Moscova îl întîlnește pe marele duce Boris Vladimirovici, vărul ei, și i se aprind călcîiele așa de tare, încît se hotărăște să i le și arate. Vreme de cinci ani i-a arătat lui Boris ba genunchii, ba gambele, ba umerii, pînă cînd a trebuit să i-o arate lui Ferdinand pe Mărioara, produsul acestor îndelungate arătări. Ferdinand a acceptat fetița ca pe al treilea copil al său, fără să-și imagineze că nici următorii doi nu vor avea urechile lui.

După Boris, regina a pus ochii pe Barbu Știrbey. Barbu Știrbey a pus și el pe regină ceea ce era de pus. Pentru un aristocrat inteligent și poliglot, plictisit de fiicele păroase ale boierimii locale, relația cu o blondă focoasă din York chiar era o variație. A fost o iubire lungă și prolifică, din care fondul regal de puericultură s-a ales cu încă doi moștenitori, ambii recunoscuți de Ferdinand ca fiind ai lui.

În refugiul de la Iași, în 1918, Maria ia cunoștință cu stilul smuls al lui Joseph Boyle, care-i smulge mai întîi tristețea, apoi hainele. Boyle era un colonel erou al trupelor britanice, aristocrat și aventurier, numai bun să aprindă imaginația unei regine cu ochi verzi, sătulă de accentul german.

Maria a mai oferit partide regale locotenentului de roșiori Zizi Cantacuzino, aristocratului Waldorf Astor – și lista rămîne deschisă. Dar toate aceste zbenguieli s-au făcut cu știința și acceptul Casei Regale, care a înțeles nevoile și importanța acestei femei frumoase într-un fel în care un simplu rege întregitor de țară nu le-a putut înțelege.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Sunt surprins sa vad un articol din prestigioasa publicatie CATAVENCII care nu dispune de un autor, spre deosebire de cam toate celelalte (care sunt si datate). Judecând dupa continut dar si dupa stil, as putea banui ca autorul este un învatacel al lui Mircea Dinescu, bine-cunoscut pentru sentimentele sale fata de Casa Regala de România. Sau poate ca era chiar Maestrul ?! Articole despre REGINA MARIA au aparut cu sutele, dupa 1990. Unele au abordat si aspecte din viata sa sentimentala, dar articolul pe care-l comentez face o fixatie pentru acest aspect. Desigur, ceea ce a însemnat a doua Regina a României pentru istoria noastra moderna este ceva marginal. Iar despre Regele Ferdinand autorul insista asupra urechilor sale. Nu are rost sa mai comentez … Ca iesean, (pe lânga ceea ce am citit despre Ferdinand Întregitorul / cel Loial) mentionez un “argument” concret care face cinste memoriei sale si orasului nostru : magnificul edificiu al Fundatiunii Universitare REGELE FERDINAND, care supravietuit Razboiului al II-lea, cutremurelor din 1940 si 1977 si unei investitii recente de ordin urbanistic, din proximitatea sa. Dincolo de aceste observatii, ramân un cititor constant al revistei DV. Am avut si colectia revistelor Catavencu, Catavencu International, Academia Catavencu înca din 1990-1991 (dar niste colegi de catedra au considerat-o maculatura si au evacuat-o la tomberoanele Universitatii … ).

 2. #2

  Un articol spumos, plin de vervă și umor. L-aș felicita pe autor. Păcat că nu e semnat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • O beție cu Marx

  26 mai 2020

  Un fermier german a încercat să se joace de-a Tarkovski cu naivii culegători de sparanghel din Ferentari, refăcînd pe plantația sa scena tulburătoare din filmul Solaris în care cosmonautul pierdut […]

 • Bătrînii noștri mor de tineri

  26 mai 2020

  Nu mai e mult și vom auzi cum a învins Klaus Iohannis epidemia de coronavirus. „Eu, Guvernul, celelalte autorități ne luptăm pentru viețile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de […]

 • Conspirația incompetenților

  26 mai 2020

  România funcționează în virtutea inerției. Nu de azi, de ieri, ci aproape dintotdeauna. Mulți dintre concetățenii noștri, cam 2,5 milioane, cred că România e Bucureștiul. Alții cred că România e […]

 • Mozart pe colivă

  19 mai 2020

  Ca oaia bearcă ce-și ține coada iluzorie pe sus, Guvernul României le-a dat austriecilor o lecție de demnitate națională săptămîna trecută, obligîndu-i să trimită un tren special pentru româncelecare-i șterg […]

 • O nouă stafie bîntuie România: propaganda rusă

  19 mai 2020

  Propaganda rusă, poreclită uneori “propaganda pro-rusă”, e o specie eliberată recent pe piață, într-un moment în care anticorupția s-a demonetizat, Ciuma Roșie a trecut în Opoziție, iar pericolul maghiar, folosit […]