Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ziua Intendenței – episodul 16

Zoom Ziua Intendenței – episodul 16

În care Ion Iliescu intră cu adevărat în scenă.

Lumea stătea la picioarele lui Ion Iliescu, făcută țăndări. Lumea lui, la care muncise o viață. Tot sistemul de relații construit pe vremea comuniștilor și perpetuat după 1990 se crăpase puțin în momentul în care Dragoș Constantinescu îi spusese că, de cinci ani, se conversează pe Messenger cu Mihăiță, un amărât de sergent SPP, specializat în computere. Când fusese dat afară din camera secretă de conferințe a Palatului Cotroceni (CSNDPSDGUDGU), crăpătura devenise falie, iar lumea lui se făcuse bucățele mici de tot în momentul în care, cărând-o cu grijă în brațe, pășise peste pragul camerei secrete. Era cât pe-aci ca președintele Emil Constantinescu s-o calce în picioare, în timp ce mergea adâncit în gânduri, dar un cot discret aplicat de aghiotantul său evitase un dezastru. Câțiva oameni din personalul palatului, care-i mai erau încă loiali, aduseseră în grabă un făraș și o mătură, strânseseră lumea fostului președinte și o băgaseră cu greu într-o pungă de hârtie șterpelită de actualul președinte Constantinescu din avionul care-l adusese de la Jakarta.

Acum, Ion Iliescu stătea pe trotuarul din fața palatului, ud până la piele, așteptând. Ploaia torențială înmuiase punga de hârtie, aceasta se rupsese, iar țăndările lumii sale se împrăștiaseră pe trotuar. Pe obrazul neted al primului președinte post-revoluționar al României se scurgeau, împletite, lacrimi amare, lacrimi dulci și pârâiașe născute din apa de ploaie.

Printre tunetele ce se succedau cu viteză, fostul președinte auzi un claxon ciudat, asemănător cu cele ale clovnilor de la circ. Lângă bordură trase însuși bricul “Mircea” pe roți, o construcție bizară și kitschoasă, din PFL, făcută pe șasiul unei Toyota Land Cruiser. Ușa de la tribord față a bizareriei se deschise, iar dinăuntru se auzi o voce tânără:

– Urcați, domnule președinte!

Ion Iliescu se aplecă, strânse din nou țăndările lumii sale, le puse în buzunare și pătrunse în interiorul luxos al bricului “Mircea” 4×4.

– Puteai să alegi și tu ceva mai puțin bătător la ochi! spuse, puțin îngrijorat, fostul șef de stat.

– Aș fi vrut, răspunse șoferul drăcoveniei, lungă de 20 de metri, înaltă de 25 și care-și întindea cele 19 vele sub tricolorul arborat pe cel mai înalt dintre cele trei catarge. Aș fi vrut, dar de astăzi încolo asta este noua mea mașină de serviciu. Este mașina oficială a amiralilor României.

– De când?
– De săptămâna trecută, de când a terminat Botezatu designul. Eu sunt primul amiral care o folosește, de azi, de când am fost avansat în grad.

Căci, într-adevăr, la volan se afla Mihăiță, fost sergent la departamentul IT al SPP, avansat amiral în aceeași zi de către președintele Dragoș Constantinescu, la nervi. Vestonul noii sale uniforme, plin de ancore, fireturi, lanțuri, odgoane și timone aurite, operă a aceluiași designer Cătălin Botezatu, îi venea ca turnat. Pantaloni n-avea, uniforma fiind compusă doar din veston, decoltat până la buric, și boxerii de uniformă, plini de decorații, la rândul lor. În picioare avea șlapii de uniformă, roz și plini de cristale Swarovski. Amiralul, ușor stânjenit de outfit-ul lui destul de extravagant, încercă să treacă peste momentul jenant cu o întrebare retorică:

– Mergem acasă, nu? Tocmai a sunat doamna Nina și a spus că a comandat masa la Gospodăria de Partid.

– Poate să mai aștepte. A așteptat cinci ani, mai poate să aștepte o vreme. Mergem la Snagov, Mihail Sergheevici. Suntem așteptați și acolo, iar țara are prioritate.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Secretul lui Bachus, cu Gabriel Liiceanu în rolul principal

  8 octombrie 2019

  După o lamentabilă carieră de criminal în serie, Gabriel Liiceanu se desparte de membrii Grupului pentru Dialog Social cu aerul preotului indignat că păcătoșii cărora le-a servit ultima împărtășanie se simt din […]

 • Președintele morții

  8 octombrie 2019

  Dacă ar avea aripi, Klaus Iohannis s-ar roti în văzduh deasupra tragediilor, ca un corb care adulmecă moartea. Dar n-are, așa că e nevoit să țopăie de la un accident […]

 • Uniunea Salvați USR

  8 octombrie 2019

  În plină campanie electorală pentru prezidențiale, Uniunea Salvați România s-a apucat, deja, de pregătirea alegerilor locale. Rar s-a mai văzut un partid care să le spună membrilor, simpatizanților și eventualilor […]

 • O profeție cu bucluc

  1 octombrie 2019

  Diversitatea în unitate se vede cu ochiul liber pe canalele noastre de televiziune, unde cîteva culte religioase se întrec seară de seară să ne intermedieze prin cablu o întîlnire cu […]

 • Bula calului

  1 octombrie 2019

  Prezidențialele n-au fost întotdeauna așa. În 1990 aveam de unde alege. Îl aveam pe Ion Rațiu, nepot de memorandist cu rădăcini istorice în Ardeal, milionar în lumea liberă, democrat cu […]