Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ziua Intendenței – episodul 19 –

Zoom Ziua Intendenței – episodul 19 –

Evenimentul zilei, editorial de Ion Cristoiu:

Ce ne ascund guvernanții?

Eram la Biblioteca Academiei când începe să-mi sune telefonul. Sunt un cititor, cercetător și istoric politicos. Chiar dacă biblioteca e goală, eu îmi setez telefonul pe modul silențios, ca să nu deranjez. Așa sunt eu. De obicei nici nu răspund, că sunt adâncit în studierea textelor din arhive. Dar de data asta am răspuns.

Mă suna tânărul și talentatul meu colaborator Bogdan Tiberiu Iacob. De obicei, când mă sună el este vorba despre ceva important. De aceea am răspuns.

„Maestre, mă scuzați, știu că sunteți la bibliotecă, dar nu suportă amânare!“

Când unul dintre cei mai talentați ziariști ai generației sale începe așa, lași și mărul, de-abia început, pe pupitru, lași și pipa în buzunar și asculți. Sigur are ceva tare.

Nu am să dezvălui acum tot ce mi-a povestit tânărul meu confrate, multe dintre informații sunt încă în verificări și nu aș dori să ofer concurenței, pe tavă, munca noastră. Dar este, cu adevărat, ceva foarte interesant în ce a descoperit BTI.

Pe scurt, se pare că întreaga conducere a țării este extrem de agitată de câteva zile. Mai precis, de când președintele Constantinescu s-a întors pe neașteptate din vacanța de Paște, pe care o petrecea la socri, în Indonezia. Nici n-a aterizat bine avionul prezidențial, că întreaga coloană oficială s-a îndreptat în trombă spre Cotroceni, unde a fost convocată, de urgență, o celulă de criză. Sursele noastre spun că la întrunire au participat toți oamenii importanți din guvern, armată și Servicii, precum și anteriorii președinți ai țării, Ion Iliescu și Emil Constantinescu.

Ați văzut vreo fătucă din presă lămurindu-ne ce s-a discutat acolo? A emis Administrația Prezidențială vreun comunicat, așa cum face de obicei, cotcodăcind ca găina babei când ouă câte vreo mărgică? Nu. Tăcere profundă, mister total. De aproape o săptămână se tace cu îndârjire, fapt ce ne poate face să credem că este vorba despre o criză importantă.

În același timp, îmi mai spunea Bogdan Tiberiu Iacob, și am confirmat asta cu mai multe surse, se pare că autoritățile i-au pierdut urma lui Gheorghe Truțulescu, proaspăt și misterios eliberat din închisoarea de la Sighet. Ultima dată, fostul colonel condamnat pentru contrabandă cu țigări a fost văzut într-un Hummer galben, în preajma vilelor de lux de pe malul lacului Snagov. În aceeași zonă a fost văzută mașina noului amiral Mihăiță, avansat la excepțional de la gradul de sergent. Se pare că din mașină ar fi coborât, intrând într-una dintre vile, amiralul și fostul președinte Ion Iliescu. Sincer, această informație mă miră, deși îi dau crezare, pentru că Ion Iliescu nu a mai fost văzut în public de foarte mulți ani. Unii se întrebau dacă mai trăiește. Iată, în această criză nedefinită încă, și o știre: Ion Iliescu trăiește. Poate chiar uneltește, cum îi stă bine unui bătrân ilegalist.

O altă informație, venită din zona montană a țării, ne spune că se întâmplă ceva și acolo. Echipa de filmare a cunoscutului Jeremy Clarkson se afla în țară pentru una dintre emisiunile cu mașini la care lucrează britanicul. Localnicii povestesc acum că, de câteva zile, zgomotoșii teleaști au dispărut ca prin farmec, lăsând mai multe note de plată neachitate la câteva baruri din satele din zonă. Practic, mașini, rulote, camere de filmat, oameni, toți au dispărut de parcă i-ar fi înghițit muntele.

Așadar, ce ne ascund guvernanții? Au toate aceste lucruri legătură între ele? Suntem în timpul unei crize? Dacă da, de ce natură este aceasta? Ce-i unește pe Dragoș Constantinescu, Ion Iliescu, Gheorghe Truțulescu, Jeremy Clarkson și pe toți ceilalți? De ce ni se ascunde realitatea? Trebuie să ne temem? Este România în pericol?

Toate acestea sunt întrebări la care jurnaliștii Evenimentului zilei caută răspunsuri.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Coronavirusul, pseudonimul penibil al ciumei

  25 februarie 2020

  Arta a cochetat cu moartea la Carnavalul din Veneția pînă cînd măștile fascinante și grotești pe care turiștii și le-au tras fericiți pe meclă au fost înlocuite brusc cu o […]

 • Coronapirus

  25 februarie 2020

  Cel mai nou, puternic și neașteptat aliat al Opoziției e acum coronavirusul, care vine din Italia, pe vechiul drum al romanilor, să ia în stăpînire ce a mai rămas, după […]

 • Guberniul său

  25 februarie 2020

  „Poate dumneavoastră aveți treabă și noi vă reținem!“ Asta i-a spus un ziarist președintelui Iohannis luni, când acesta din urmă limitase numărul de întrebări pe care le puteau pune ziariștii […]

 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

Cele mai citite