Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ziua Intendenței – episodul 27 –

Zoom Ziua Intendenței – episodul 27 –

În care aflăm cum este viața de zi cu zi a unui exe-get pe Lună.

– Buei, buei, Marțipan sau Mărțișor, cum te cheamă… începu președintele Dragoș Constantinescu, extrem de nervos.

– Muctapor, comandante suprem.

– Așa. Deci, buei Mucipevapor, ia spune-mi tu cum…

– Domnule președinte, dacă-mi permiteți, vă dați seama că noi am mai trecut prin asta, prin interogatoriul ăsta, începu Muctapor, oarecum părintește. Am răspuns la întrebările a trei regi și doi președinți, că n-am discutat cu comuniștii. Plus ce ne freacă Dardiolai, săptămânal, în debriefeing-uri. Ca să nu pierdem timpul, dați-mi voie să vă citesc acum întrebările pe care vreți să le puneți. Am permisiunea dumneavoastră?

– Mda, bagă, să o văd și pe asta…

Muctapor smulse din mâna lui Pouridor, care voia să se bage în seamă, hârtia cu întrebări și începu să citească:

– a) Ați vrea să știți cum am ajuns noi pe Lună în 1919, când încă nu existau rachete sau navete spațiale.

b) Ați vrea să știți ce vârstă avem, dacă suntem pe Lună din 1919, iar acum suntem în 2001.

c) Vă interesează foarte mult ce facem zi de zi.

d) Ați fi foarte curios să aflați cu ce ne hrănim, ce bem, cum facem sex.

e) V-ar coafa să vă spunem de ce suntem singurii exe-geți pe Lună, de ce nu mai sunt și alții.

f) Ce au zis americanii când s-au prins că au venit pe un teritoriu ocupat?

g) De unde ne luăm cele necesare traiului de zi cu zi.

h) Există viață inteligentă în Univers, cu excepția dumneavoastră?

Muctapor termină, aparent, de citit lista de pe hârtie și se opri. Prilej numai bun pentru președintele Constantinescu să deschidă gura:

– E.B., ia vino încoace, generale! Ăștia râd de noi. Te rog să descoperi unde este studioul de transmisie. Nu trebuie să fie departe, că imaginea este foarte clară. Așa că du-te și arestează-i pe toți măscăricii ăștia. Pe ăsta, cum îl cheamă, Deregiunesuperior, vreau să-l torturez personal. E.B.? E.B.? Unde, pana mea, ești, nenorocitule? Ai luat-o razna și tu?

*

Dar generalul E.B., omul de încredere al președintelui, nu putea răspunde chemării lui Dragoș Constantinescu. Atunci când, lălăindu-se exemplar, reușise să rămână ultimul din coloana prezidențială, nu se gândise că, din slugărnicie, pierde privilegiile pe care i le oferea funcția.

Ajunsese la ușa de intrare în camera de comandă cu mult în urma tuturor celorlalți. Ușa masivă era încă larg deschisă, așa că generalul păși cu încredere peste linia galbenă ce marca limita de siguranță și decență. În dreapta și în stânga ușii se aflau bancomate ale mai multor bănci, iar a depăși linia galbenă în timp ce exe-geții încercau să-și scoată salariul de pe card era considerat un act de maximă mârlănie.

Dar E.B. privi cu atenție și îngrijorare în toate părțile și, pentru că nu era nimeni la bancomate, păși, cum am mai spus, dincolo de linia galbenă. În acel moment, o alarmă asurzitoare începu să sune, iar 20 de exe-gete îmbrăcate în haine lungi și negre răsăriră ca din pământ, din piatră seacă, în jurul generalului.

În mod normal, E.B. n-ar fi cedat fără luptă, dar acum era extrem de uimit. Până să-i vină din creier răspunsul la întrebarea nerostită „Dar exe-geții au și femei?“, fusese deja înconjurat, legat și încălușat. Cele 20 de exe-gete îl luaseră pe brațe și-l introduseseră într-o cameră mică, dar vioaie, apărută și ea de nicăieri.

Cum avea călușul sacru al exe-geților, cel din lână toarsă de virgine, în gură, generalul nu putu scoate un sunet. Dar nici nu era nevoie. Cele 20 de exe-gete începură să vorbească toate în același timp, asurzitor. E.B. regreta deja că nu i-au înfundat și urechile, nu doar gura.

– Alcoolicule! Bețivule! Sugativo! Carmolistule! Drojdier împuțit! Butoi fără fund! Să-ți fie rușine, pilangiule!

– Ng, ng. Mmmnhm! Nnnnn. Cvr? Cam atât reuși să îngaime E.B., dar asta nu potoli furia exe-getelor.

– Băi, adoratorul lui Bacchus, ce credeai – își început discursul cea mai tânără dintre exe-gete, Gretiza, care nu avea mai mult de 16 anișori –, că n-o să te prindem? Credeai că poți intra cu alcool în camera de comandă a Subfăgărășanului? Ia spune tu, n-ai semnat, la intrare, regulamentul de ordine subterană? Nu scrie acolo că nu ai voie cu alcool? Ce-i asta?

Cu un gest scârbit, bulbucându-și ochii și așa exoftalmici și dând din cosițele-i blonde, Gretiza aruncă în fața generalului E.B. sticluța metalică plină cu palincă.

„Hait, am pus-o. Da’ cine dracu’ citește tot ce semnează? Tre’ să fii tâmpit să faci așa ceva. Noi, eu și președintele, nu citim nimic. Semnăm și gata. Moamăă, dacă m-au prins frigidele astea cu palinca și n-aveam voie, e belită!“ Cam așa gândea E.B., în timp ce încerca să găsească o scuză plauzibilă. Cum, însă, avea călușul în gură, nu reuși nici acum să se exprime în cuvinte.

– Hai, butie, vorbește! se răsti Gretiza la el.

– Mmmg, nmnmnn, îîîîmn!

Disperarea reieșea din suntele înfundate pe care E.B. reușea, totuși, să le scoată, dar Gretiza părea de neînduplecat:

– „Mmmg“? Mai ești și analfabet funcțional, după ce că bei de stingi! Se spune „mmg“, cu doar doi de „m“. Și ce e asta „îîîîmn“? Tu ți-ai luat Bac-ul pe pile? Nu-mi zice că ai făcut și facultate, că nu te cred. Fetelor, luați-l. Era să spun „umflați-l“, dar e deja umflat.

E.B. fu iarăși luat pe brațe de către exe-gete și dus într-o direcție necunoscută. Așadar, când președintele Constantinescu avea mai mare nevoie de el, generalul lipsea destul de motivat.

*

Văzând că E.B. nu răspunde la chemare, Dragoș Constantinescu intră puțin în panică. Dar numai puțin. După care ieși. Și intră iar, ieși, intră, ieși. După vreo trei secunde, pe față îi apăru un zâmbet satisfăcut. Își șterse mâinile pe pantaloni și reîncepu discuția cu exe-geții spaționauți.

– Deci, Hidrofor, voi chiar sunteți reali? Sunteți pe Lună? Ia arată-mi un ziar de pe Lună cu data de azi, ca să vă cred.

Privirea lui Muctapor parcurse aproape instantaneu cei 384.400 de kilometri de la Lună la Subfăgărășan și se opri asupra lui Dardiolai. Acesta, ușor jenat, dădu discret din umeri, gen „Parcă nu știai… Fă-i pe plac prostului și scoate ziarul de azi!“.

Oarecum îndoit, Muctapor se aplecă, ieșind din cadru. Când se ridică înapoi, în mâini avea un ziar format tabloid, pe a cărui copertă era reprezentat chiar președintele, într-o caricatură extrem de indecentă făcută de Pouridor. Titlul, pe care Muctapor încerca, fără succes, să-l acopere, era destul de dur: „Este Dragoș Constantinescu tâmpit? Rezultatele ultimului sondaj din Seledava: 2 la 1 spun că da, este!“.

Președintele Constantinescu se înecă cu sandvișul cu viezure la grătar pe care tocmai îl luase de pe tava adusă de un exe-get de la catering. În același timp, însă, foștii președinți Iliescu și Constantinescu începură să râdă în hohote.

– Comandante suprem, pentru că am promis la începutul episodului, vă vom spune cum este viața de zi cu zi a unui exe-get pe Lună. Comandante suprem, viața unui exeget pe Lună este…

În fix acest moment, transmisiunea se opri, ecranul se umplu de purici spațiali, iar Dragoș Constantinescu mai căpătă puțin răgaz, până la episodul viitor.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Hora statică

  14 iulie 2020

  Sfaturile medicale ale specialistului în matematica de liceu Klaus Iohannis, aureolate de farmecul repetitiv al îndemnurilor domnului diriginte către indisciplinații cetățeni ai acestei țări de-a sta pitulați în casă, de […]

 • Partidul, mai feroce ca COVID-ul

  14 iulie 2020

  Cele patru stadioane din București pe care urmau să se antreneze Ibrahimovici și Messi nu-s gata. N-am reușit să terminăm nici linia de metrou care i-ar fi adus de la […]

 • Dați-vă juriștii la școală!

  14 iulie 2020

  Cum te întorci prin vreun partid din România dai de câte un jurist, specialist în Drept, absolvent de Drept, avocat, și tot așa. Mulți dintre parlamentari sunt absolvenți de Drept, […]

 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]