Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ziua Intendenței – episodul V –

Zoom Ziua Intendenței – episodul V –

În care aflăm că există trei oameni, trei bărbați, care complotează într-o casă conspirativă din Băneasa. Mai aflăm că au puteri nebănuite în televiziuni și că au călătorit mult, atât înainte de 1989, cât și după aceea.

 (Rezumatul episoadelor anterioarePreședintele Dragoș Constantinescu sosește de urgență înapoi acasă, întrerupându-și vacanța de Paște din Indonezia, pentru a pune capăt crizei declanșate de eliberarea lui Gheorghe Truțulescu. În România nu se mai fumează din 1999, de când fostul președinte Emil Constantinescu a interzis acest lucru.)

Undeva în nordul Bucureștiului, într-o casă conspirativă discret disimulată printre vile cu trei, patru ba chiar și cinci etaje, într-o cameră înțesată cu dispozitive de bruiaj, stăteau la lumina lumânărilor trei bărbați aparent banali. Nu-i vom descrie acum în amănunt, dar vom spune că pe fețele lor se citea o oboseală crâncenă. În fond, stăteau de 28 de ore în fața televizoarelor, urmărind ce se întâmplă în țară și în lume. Din când în când își mai notau câte ceva în niște carnețele verzi, cumpărate de unul dintre ei dintr-o călătorie de afaceri la Letea, pe vremea când fabrica de hârtie încă aparținea statului.

În cele 28 de ore avuseseră deja loc trei pene de curent de circa două-trei minute, iar acum, de vreo șase ore, o traversau pe cea de a patra. De aici și rostul lumânărilor. Cum combustibilul de la generatoarele de electricitate se terminase cu ceva vreme în urmă, iar de cumpărat de la benzinărie nici nu se punea problema, dată fiind nevoia de conspirativitate, de vreo 38 de minute cei trei urmăreau știrile și breaking news-urile pe ecranul de 3,5 inci al unui televizor portabil nemțesc, cumpărat de șoferul unuia dintre cei trei de la unul dintre magazinele Saturn din Viena, cu ocazia unei vizite de stat.

Obosiți, cei trei aproape că nu-și mai vorbeau. Numele lor nu ne sunt încă familiare, ba nici măcar cunoscute nu ne sunt, căci încă de la început nu și-au spus decât „Domnule…”, pentru a trece, pe măsură ce se scurgea timpul, la „Băi!”, „Auzi?” și „Ia mai dă-te-n pula mea cu oamenii tăi de presă!”, în funcție de gravitatea erorii strecurate în procesul de informare corectă a telespectatorilor. Când lucrurile deviau fie și puțin de la făgașul prevăzut, câte unul dintre cei trei punea mâna pe telefonul mobil, apăsa o tastă, cel mult două, și mormăia mărunt în barbă câteva cuvinte bine simțite. În câteva secunde doar, pe ecranele televizoarelor se schimbau prezentatorul, știrea dezbătută și invitații.

După 28 de ore, 17 minute și 34 de secunde extenuante, cei trei văzură în sfârșit, pe micul ecran al televizorului portabil, imaginea pe care o așteptau de atâta vreme. Epuizați, se lăsară pe spate, uitând că stăteau pe o banchetă fără spătar, și, cu voci fericite, răcniră de pe scumpul covor persan adus de cel de-al treilea și ultimul dintre ei dintr-un concediu de vis petrecut în Dubai: „Repede, o țigară!”.

Apoi, privindu-se fericiți, cu sentimentul unei mari realizări lucindu-le jucăuș în colțul din stânga sus al ochilor, își șoptiră unul altuia: „A pornit, a pornit! Să vedem acum cine ne mai oprește…”

(În episodul VI: președintele Dragoș Constantinescu este supus testului „Creangă-Eminescu” pentru a putea avea acces în Camera Secretă Numărul Doi Pentru Situații De Urgență De Gradul Unu.)

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]