Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Despre decriptarea discursului public

Zoom Despre decriptarea discursului public

Există o obsesie constantă a televiziunilor de știri: decriptarea mesajelor pe care le transmit politicienii. Zeci de invitați încearcă doct să explice ce-a vrut să spună unul sau altul, de parcă șefii de partid, miniștrii și președintele ar fi niște ostatici ținuți în beci și care pot comunica doar codificat cu autoritățile. Fiecare banalitate sinistră a lui Dragnea, fiecare piruetă retorică previzibilă a lui Tăriceanu sunt disecate ca un text sacru, pe care doar inițiații îl înțeleg. Probabil că prezența acelor analiști care decriptează mesajele politicienilor e cel mai mare compliment pe care îl poți face unora ca Dragnea, Ponta și Gorghiu. Se face o mare nedreptate, din moment ce n-are fiecare dintre noi un comentator personal al chestiilor pe care le spune în societate. Nu doar miniștrii și șefii de partid au exprimări ambivalente și indirecte. E, mai degrabă, o trăsătură universală a limbajului.

La prima vedere, pare ceva legitim să te intereseze ce-a vrut să spună un politician sau altul, dincolo de fațada complezentă a discursului public. Doar că decriptările docte ale declarațiilor politice aduc cu ele mai multe probleme decât rezolvă. Cea mai importantă ține de buna-credință a analiștilor care fac decriptarea. Pentru că și ei sunt prinși într-o țesătură de interese care necesită un discurs dublu, am avea nevoie și de o decriptare a discursului lor public. Avem și-n cazul lor o agendă ascunsă care trebuie scoasă la lumină, dar cei care ar comenta-o ar fi în aceeași situație, așa că regresia poate să meargă la infinit.

Și mai e o chestie sinistră apropo de obsesia pentru decriptare. Ea creează o întreagă clasă de impostori care explică doct lucruri banale, care aplică o pretinsă știință în cazul unor reacții umane firești și transparente. Dacă analiștii politici ar avea diplome, probabil că ar fi făcute chiar de ei, cu pixul, pe un carton ieftin pe care pot scrie ce titlu științific vor, în dreptul oricărei universități, despre care să spună că au absolvit-o. Ăsta ar trebui să fie examenul ultim al acestei profesii: să trebuiască să pretinzi, în ciuda evidențelor, că ești altceva decât în realitate.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    e x c e l e n t scris!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint