Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gura păcătosului din lac în puță

Zoom Gura păcătosului din lac în puță

Ultimul număr al României literare ne confirmă ceea ce știam de mult: „Prostul, pînă nu-i fudul, parcă nu e prost destul” sau „Dacă tăceai, filozof rămîneai”. Locul prostului? Ochiul magic, ultima frontieră, adică ultima pagină:

«…în cadrul Tîrgului (Gaudeamus – n.n.), s-au acordat premiile anuale ale PEN. Jurați au fost Magda Cârneci, care mai nou potrivește lucrurile la această asociație după chipul și asemănarea sa, Gabriela Adameșteanu, Adina Dinițoiu, Caius Dobrescu și Radu Vancu. Între nominalizați, Mircea Cărtărescu, cu Solenoid (romanul atît de lăudat de mai toată lumea!) (dar nepremiat de USR! – n.n.) și Horia-Roman Patapievici, cu excelenta sa carte Partea nevăzută decide totul. ș…ț Laurii s-au oprit la Șoseaua Virtuții, un roman oarecare al lui Cristian Teodorescu. Păi, cum vine asta?! Ce fac astăzi cei care, acum cîțiva ani, au pornit un crunt război național fiindcă Mircea Cărtărescu nu primise un premiu de poezie la Botoșani, deși era pe lista de nominalizați?! Toți tac mîlc, se vede treaba că li se pare firească alegerea, nu Solenoid, nu Partea nevăzută…, ci Șoseaua… Cei care azi nu i-au dat premiul lui Cărtărescu sînt chiar aceia care au declanșat atunci scandalul și linșajul public, în frunte cu R. Vancu, cel care a ținut să se afirme în spațiul literar ca apărătorul lui Cărtărescu pe pămînt. Să notăm că tristele distincții literare sînt sponsorizate de D.M. Cipariu, prin Opera scrisă. O afacere de familie (ce se adeverește dubioasă) ș…ț ferească-ne sfîntul de o asemenea «reformă» și de asemenea «reformiști».”

Închei citatul și nu mă pot opri din rîs. De ce? E clar că acțiunea de protest, din 2015, în cazul decernării Premiului „Eminescu”, a fost corectă, iar reacția „magistrului”, ridicolă. Dacă Ochiu’ protestează, atunci cu atît mai îndreptățiți erau cei care au semnalat amestecul lui N. Manolescu în înnobilarea adjunctului. La PEN, juriul nu a fost supus nici unei presiuni, judecata a fost cinstită (deși poate fi contestată). Nu există premii de drept, există doar opere literare care se judecă. Poate ochișorul să spună că președintele de atunci nu a viciat rezultatul? Nu poate. Lumea nu s-a strofocat din cauza lui Cărtărescu. Erau acolo poeți zdraveni: Moldovan, Pantea, Petreu… Protestul a fost cauzat de funcția dlui Chifu și de încălcarea regulamentului.

Dar mîrlanul se înfrățește cu prostul și le atacă nedemn pe Magda Cârneci, Gabriela Adameșteanu, Adina Dinițoiu. A treia prostie are ce are cu banii. În timp ce Premiul „Eminescu” a risipit banul public pe gîște oficiale, banii cu care Agenția de carte a răsplătit opera (și nu omul) sînt privați și cam de zece ori mai puțini.

Dar să întoarcem pagina României literare și să citim nominalizările la „Cartea anului”: printre ele, Ion Horea, Vitraliu, și Irina Horea, traducere din Seri antice. Or fi cărți bune, de ce nu? Doar că poetul și doamna sînt soția și socrul eminentului critic și șef al revistei. Din atît ridicol nu puteți ieși. Am zis.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint