Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ce făceau acoperiții acum un secol

Zoom Ce făceau acoperiții acum un secol

La 1919, serviciile secrete românești erau un fel de imitație a modei pariziene, care făcea mai mult vîlvă în saloane decît pe teren. Armata avea cîțiva ofițeri detașați în ceea ce se numea Secția a II-a, o mică unitate care se străduia să urmărească mișcările inamicului pe timp de război. Mai existau Direcția Poliției și Siguranței Generale, care se ocupa cu cotonogirea adversarilor politici și incendierea tipografiilor comuniste, Prefectura Poliției Capitalei, care avea în sarcină intimidarea presei de scandal, și Inspectoratul General al Jandarmeriei, folosit la prinderea greviștilor. E drept, apăruse un lipovean cu idei interesante, Mihail Moruzov, care înființase, în 1917, Biroul de Siguranță al Deltei Dunării, prima structură de informații civilă, dar misiunile lui aveau, deocamdată, mică însemnătate: spionarea vapoarelor țariste și filajul pescarilor de sturion.

Așa că, în momentul Tratatului de Pace de la Paris, oamenii politici erau nevoiți să se bazeze, în materie de servicii secrete, doar pe lecturi, pe cunoștințe, pe trasul cu urechea și pe turnătoria privată. Ionel Brătianu, prim-ministrul însărcinat cu negocierea noilor frontiere ale României, a inițiat o cină secretă cu Alexandru Vaida-Voevod și, cu știrea lui Iuliu Maniu, a pus la care o misiune sub acoperire. Cum tabăra franco-britanică părea inflexibilă la cererile României, Brătianu a decis să-l strecoare pe Vaida-Voevod în masoneria franceză, acolo unde ar fi devenit frate cu Clemenceau și cu prietenii lui Lloyd George.

Vaida-Voevod și-a luat sarcina în serios și a început demersurile de admitere rapidă în loja Ernest Renan, lojă în care erau deja membri 11 mari jurnaliști parizieni. Ca să adoarmă bănuielile francezilor, Vaida-Voevod a mai luat cu el cinci candidați: avocații Voicu Nițescu și Gheorghe Crișan, profesorul universitar Mihai Șerban, diplomatul Caius Brediceanu și zburătorul cu un aparat mai greu decît aerul, cu propulsie mecanică, Traian Vuia.

Românii au fost introduși într-un regim alert de admitere care presupunea interogatorii totale, în fața plenului masonic, zile la rînd. Numai că Vaida-Voevod și-a alcătuit trupa cu atenție, și-a ales vorbitorii pe criterii de volubilitate, inteligență, umor și perfecțiune în limba franceză, așa încît reprezentația dată pentru lojă a ridicat sala în picioare. Românii au fost admiși cu entuziasm, înfrățirea masonică s-a produs, iar roadele ei n-au întîrziat să se arate prin presa favorabilă și prin înmuierea tonului franco-britanic la negocieri. Acoperiții lui Brătianu și-au făcut treaba din plin.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale