Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ziua Intendenței – episodul 14 –

Zoom Ziua Intendenței – episodul 14 –

În care președintele Dragoș Constantinescu se dezlănțuie într-un memorabil discurs despre incompetență.

În CSNDPSDGUDGU parcă venise vacanța mare. Documentele zburau prin aer. Consilierii se îmbrățișau cu consilierele, generalii cu secretarele, chelnerii cu bucătăresele, DJ-ul cu platanele, Ion Iliescu cu sergentul Mihăiță și cu Emil Constantinescu, iar Adi S. se îmbrătișa singură, reprezentând cu succes miticul androgin al lui Platon – bărbat și femeie, femeie și bărbat, bărbat și bărbat, femeie și femeie, toți și toate în același corp de transsexual.
Așa se întâmpla de fiecare dată când DJ-ul declara închisă criza. Acum, toți îl așteptau pe președintele Constantinescu să se urce pe masă și să danseze dansul oficial de încheiere a ședinței. În clipa de liniște creată pe fondul acestei așteptări se auzi zgomotul sec al șepcii președintelui, zgomot produs îndeosebi atunci când aceasta se trântea pe pământ. DJ-ul își reveni primul și schimbă brusc melodia. Acum boxele de maximă securitate bubuiau imnul tradițional al reînceperii în grabă a ședințelor: „Aș da zileeee de la mineeeeeee!”.

– Băi, jos! Toată lumea jos! Băi, asta nu era o simulare, să vă bateți voi joc de ea, și nici o criză de tabloid, idioților! Idioților, băi! Na, că mă repet. E.B., explică-le tu despre ce este vorba.

Și cu aceste urlete autoritare, președintele Dragoș Constantinescu recăzu în fotoliul său. Cu demnitate, nu lăsă să se vadă asta și zâmbi în continuare, deși îl cam incomoda.

E.B., generalul, trase în piept niște aer și, ușor încurcat, dezvălui ceea ce sperase să rămână ascuns pe vecie:

– Vedeți dumneavoastră… Ei bine, majoritatea vedeți, mai puțin domnul Iliescu, orbit temporar de niște explozii grafice din Solitaire. Nu este atât de simplu. Truțulescu nu a fost un accident, ci un exemplu. Un exemplu necesar. Arestarea și condamnarea sa s-au produs pe vremea fostului președinte Constantinescu, bănuit că ar fi fost furnizor de țigări al Seniorului. Fals, cu totul fals, căci fostul președinte nu era decât un comisionar ca toți comisionarii, puțin la simțire. Dar Truțulescu trebuia condamnat și încarcerat. Din rațiuni de stat. Și din rațiuni de mers pe la alde UE și NATO cu căciula în mână, ca să ne primească printre dânșii. Înțelegeți, da?

– Mulțumesc, generale, mulțumesc. Așadar, doamne și domni consilieri, doamne și domni miniștri, doamne și domni ce funcții oți mai avea voi, doamnă și domnule Adi S., priviți-l cu admirație pe acest om fără de care, ca să fim extrem de sinceri, voi n-ați avea nici măcar de unde să vă mai luați salariile. Pe care, de altfel, nici măcar nu știu de ce vi le luați. Chiar nu e nimeni în încăperea asta, cu excepția lui E.B., care să știe ce se întâmplă în țara asta? Vreun ministru de Interne, ceva? Vreun șef de serviciu secret? Vreun șef de stat major? Să nu-mi veniți cu scuza aia penibilă că am făcut atâtea schimbări și rotații de cadre de nu mai știți nici voi ce funcții să declarați acasă. Nu despre asta e vorba, ci despre incompetență. Dacă ați fi fost competenți – hai, dacă vreunul dintre noi ar fi fost competent – eram departe acum. Ca țară, ca națiune, în plan personal.

Să luăm exemplul meu: mi-aș fi dorit să ajung mecanic de locomotivă. Dar, pentru asta, ar fi trebuit să pun osul, să învăț lucruri complicate, să mă agit, să fiu, într-un cuvânt, competent. Însă, când crești în casă cu un om ca tatăl meu, un om de o valoare inestimabilă, un intelectual fin, un mare spirit al neamului nostru, deci așa… când crești în casă cu așa ceva, cum să mai poți spera să ajungi competent? Ce era să fac? M-am făcut și eu ce am văzut în familie: președinte al României. Iar pe Sana am făcut-o Prima Doamnă, așa cum a fost și mama. Totul e, ca incompetent, să-ți vezi lungul nasului. Să știi unde să te oprești. Dacă țintești prea sus nu înseamnă decât că, pe lângă incompetență, mai dai dovadă și de prostie crasă. Ceea ce este cazul cu toate persoanele din aceasta încăpere. Evident, cu două excepții: generalul E.B. – care, din acest moment, prin decret prezidențial, este mareșal al gloriosului nostru SPP – și sergentul Mihăiță, care îl imită pe Gorbaciov așa cum nici acesta din urmă n-o poate face. Tot de astăzi, pentru nenumăratele-i merite, Mihăiță este numit, tot prin decret prezidențial, amiral. Și v-aș ruga să desprindeți mâinile domnului Iliescu din jurul gâtului domnului amiral Mihăiță, căci nu vreau să fac o avansare post-mortem.

Cât despre voi, ceilalți, iată ce am hotărât în urma unei mature chibzuințe: cei care până în acest moment aveau funcția de consilieri prezidențiali sunt numiți miniștri, iar cei care erau miniștri devin consilieri prezidențiali. Cunoașteți deja procedurile obișnuite, așa că vă rog să vă schimbați ecusoanele între voi și să ieșiți naibii din CSNDPSDGUDGU, până nu mă enervez iremediabil! Să rămână doar mareșalul, amiralul și personalul strict necesar. Țara asta mai trebuie și condusă. Liber.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]