Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

E veselie-n BOR, vin bani de la popor!

Zoom E veselie-n BOR, vin bani de la popor!

În sala de consiliu a corporației naționale numite Biserica Ortodoxă Română s-au destupat cu zgomot sticlele ținute în frapiere, iar cucernicele fețe bisericești ciocnesc de zor flute-uri pline cu apă sfințită spumantă. Nu, nu s-au îndeplinit rugăciunile pentru ploaie, iar seceta n-a fost alungată, dar nu ne împiedicăm de atâta lucru. Veștile sunt bune, iar 2016 se anunță un an plin de realizări financiare. A mia oară, bătându-se cu FMI, Comisia Europeană, Mugur Isărescu și Klaus Iohannis, Rovana Plumb a anunțat că vor crește salariile bugetarilor. Cu vreo 70%.

Dacă vi se pare că sfinții părinți

se dedau sorbitului de apă sfințită de dragul credincioșilor care vor avea, de anul viitor, mai mulți bani, atunci vă înșelați. Sfințiile lor, de asemeni, sunt bugetari, iar creșterea salariului bugetarilor le va afecta și domniilor lor, pozitiv, veniturile lunare. Dacă astăzi, conform legilor, statul român plătește 287.697.000 de lei anual pentru salariile preoților, de anul viitor, după o eventuală majorare cu 70%, din banii dați bugetului de către cei care muncesc și plătesc taxe, nu mai puțin de 489.084.900 de lei se vor duce către popi. Un mizilic de 110.402.912 euro. Iar la asta trebuie să adăugăm și plățile făcute de către autoritățile locale către personalul neclerical. Căci nu mai puțin de 12.765 de preoți și diaconi ai BOR beneficiază de contribuții salariale în valoare de minimum 65% din salariu și nu mai puțin de 15.668 de oameni angajați pe post de personal neclerical în bisericile care depind de BOR primesc salarii de la stat. Cum, așadar, să nu te bucuri atunci când vine statul și le majorează salariile angajaților tăi, ditamai corporația de drept privat, care nici măcar n-are bunul-simț să plătească impozite pentru afacerile pe care le face cu, de exemplu, lumânări?

Un preot debutant,

cu studii superioare, care astăzi câștigă, conform datelor Secretariatului de Stat pentru Culte, 1.248 de lei brut, va câștiga, după o eventuală mărire cu 70%, nu mai puțin de 2.122 de lei brut. Iar un simplu preot, cu o vechime de peste 40 de ani și studii superioare, care astăzi câștigă 2.195 de lei brut, va câștiga, cu ajutorul Rovanei Plumb și al lui Victor Ponta, 3.731 de lei brut.

Și totuși, aceste creșteri salariale îi bucură și nu prea pe capii afacerii numite BOR. Căci dacă statul acoperă minimum 65% din salariul unui preot (există 20% din cazuri unde acoperă 80% din salariu), restul ar trebui pus de către Biserică. De unde, maică, de unde? Da’ ce-i Biserica asta, sac fără fund?

Mare noroc, însă,

că mai-marii Bisericii, cum ar fi patriarhul, mitropoliții, arhiepiscopii și episcopii, sunt plătiți 100% de stat, funcțiile lor fiind asimilate cu funcții de demnitate publică. Ba chiar cu funcții de înaltă demnitate publică, exact genul ăla de funcții cărora Gabriel “Interesul Național” Oprea le-a mărit salariile prin ordonanță de urgență. Dacă nu se întâmplă nimic zilele astea, iar ordonanța de urgență nu este pusă pe o linie de așteptare, atunci veselia de la vârful BOR va fi din cale-afară de justificată.

Căci dacă de la 1 august va intra în vigoare majorarea salariilor înalților demnitari, la cei așa-ziși 42 de demnitari cărora le vor crește salariile trebuie să mai adăugăm minimum 28 de șmecheri din toate cultele ale căror salarii vor cunoaște o rapidă și consistentă majorare, conform Legii 284/2010, în care salariile înalților prelați sunt corelate cu cele ale înalților demnitari publici.

Astfel, Patriarhul Daniel,

al cărui salariu se află deja la nivelul celui pe care-l primește președintele României, va avea, conform ordonanței lui Oprea, un salariu anual de 21.540 de lei brut. Nouă mitropoliți ortodocși, arhiepiscopul major al Bisericii Greco-Catolice și arhiepiscopul și mitropolitul Bisericii Greco-Catolice vor primi, după majorarea salariului lui Iohannis, salarii egale cu cel al lui Gabriel Oprea, adică fix câte 20.000 de lei brut. Cum unul dintre cei nouă mitropoliți ai BOR este tot PF Daniel, adăugați la salariul anterior amintit suma de 20.000 de lei și veți obține un frumos venit brut de 41.540 de lei.

În fine, 16 șefi de cult (printre care și proaspăt mediatizatul Murat Iusuf, muftiul cultului musulman din România) și arhiepiscopi ai BOR vor primi salarii de miniștri, adică 19.055 de lei brut.

Acum, cu atâta bănet pe mână, să vedem cine-și va cumpăra rochii mai multe și mai fățoase: PF Daniel, mitropoliții din subordine sau Carmen Iohannis?

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

  1. #1

    Din cate stiu functiile lui Daniel nu se cumuleaza. Intra in atributiile de patriarh sa fie si mitropolit al Munteniei si arhiepiscop al Bucurestilor.

  2. #2

    mai interesati-va. la talpa bisericii e jale. preotii de mir, cate 3,5,7 sau 9 intr-un altar, nu mai au indemnizatia de la stat demult. singuri isi fac salariile din incasari, plus darile catre stat pe care si le platesc lunar, ca sa aiba la final parte de o pensioara. plus darile catre institutiile ierarhic superioare. toate indemnizatiile sunt luate de la preotimea de mir si duse in manastiri. desi se presupune ca un calugar nu are nimic, iata ca preotii cu familii in intretinere trebuie sa nu mai aiba nimic. daca ei si familiile lor ar umbla in zdrente, probabil ca toata lumea ar fi multumita. nu neg ca exista si uscaturi, ca in fiecare padure. dar preotii buni sunt doctori de suflete si merita respect. cand bisericile vor deveni baruri si nimeni nu va mai trage clopotul a liturghie, ne vom fi coborat demult la stadiul de primate, din care ni se spune la scoala ca ne tragem…

  3. #3

    Ela inca mai crezi in mos craciun?

  4. #4

    Pai tanti Ela, ce fac 3,5,7 sau 9 intr-un altar? Ce-ar fi sa mearga la munca?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint