Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Securiști au fost, securiști sunt încă

Zoom Securiști au fost, securiști sunt încă

În absența reală a unui control cetățenesc și parlamentar asupra activității serviciilor secrete, România se transformă, pe zi ce trece, în țara europeană cu cele mai mari cheltuieli pentru un serviciu de informații interne. Nu cu cele mai mari pe cap de locuitor, ci cu cele mai mari în absolut.

Comisia parlamentară pentru controlul activității SRI este, de foarte mulți ani, o comisie pur formală, care se mai întrunește doar dacă e vorba să se numească un nou șef al serviciului sau dacă șeful în funcție este nemulțumit de modul în care tratează unii parlamentari legile Big Brother și are nevoie de susținerea acoperiților din comisie pentru a pune lucrurile la punct. Rapoartele SRI, care ar trebui depuse și dezbătute anual, sunt considerate deja niște simple foi de hârtie, a căror aducere la cunoștința contribuabilului este inutilă, pentru că, oricum, contribuabilul este cam tâmpițel și nu se prea pricepe el la probleme de siguranță națională.

Așa se face că, în ultimii doi ani, bugetul SRI a crescut precum Făt-Frumos, cu nici mai mult, nici mai puțin decât 64%.

În 2014, după rectificările bugetare de rigoare, SRI a cheltuit un frumos buget de 266 de milioane de euro. Să fie siguranță națională, ca să nu fie haos, să nu pățim cum pățesc alte țări, care sunt asaltate de teroriști. Și, fiindcă SRI a avut rezultate bune în 2014, nici un terorist nu s-a detonat pe teritoriul patriei, țara a rămas întreagă și economia subterană a fost atent supravegheată ca nu cumva să pățească ceva, Serviciului Român de Informații i-a fost mărit bugetul în 2015. Și anul acesta au avut loc niscaiva rectificări bugetare pozitive, astfel că suma inițială, de 311 milioane de euro, a ajuns, la final de an, la 347 de milioane de euro. Atât a cheltuit SRI în 2015 pentru a ne ține departe de amenințările teroriste care au zguduit lumea civilizată. Și încă nu este de ajuns. Nici pe departe. Așa se face că în 2016, conform proiectului de buget, SRI va primi 412 milioane de euro.

Ei bine, cu suma asta suntem foarte aproape de a deveni cei mai mari cheltuitori în materie de siguranță domestică din UE, dacă vorbim de suma absolută, desigur. Înaintea noastră nu mai stau decât două țări: Marea Britanie și Germania.

Marea Britanie are un buget pentru serviciile secrete de aproximativ 2,7 miliarde de euro anual. Acest buget se împarte la trei servicii, iar împărțirea este secretă. Făcând o medie, am putea spune că MI5, echivalentul SRI, dar care se ocupă și de aspecte pe care SRI le lasă în sarcina altor servicii românești, care primesc alte bugete, ar avea un buget de aproximativ 900 de milioane de euro. De departe cel mai mare buget din UE în acest domeniu. BND-ul german are și el un buget de 615,6 milioane de euro anual, dar și BND încorporează, de fapt, mai multe servicii, având și atribuții pe care la noi le au STS, SPP și SIE. Noi, cu 412 milioane de euro, suntem pe locul trei, înaintea Franței, al cărei DGSI nu are decât un buget de 200 de milioane de euro. Ba chiar și înaintea Spaniei, care cheltuiește cam 250 de milioane de euro pe an pentru principalul serviciu de informații.

Având aceste cifre în față, obținem următorul clasament: România se plasează pe locul I, cheltuind 20,78 euro pe cap de locuitor pentru serviciul secret care se ocupă de securitatea internă; pe locul II se află Marea Britanie, care cheltuiește 13,88 euro pe cap de locuitor; pe locul III se află Germania, cu 7,57 euro pe cap de locuitor; Spania se află pe locul IV, cu 5,50 euro pe cap de locuitor; Franța încheie Top 5, cu doar 2,98 euro pe cap de locuitor cheltuiți cu principalul serviciu secret care se ocupă de securitatea internă.

Dar, veți spune, în timp ce în Franța, Marea Britanie sau Spania au avut loc atentate reușite, în România tocmai ce a fost dejucat un atentat pregătit chiar pentru Ziua Națională. Corect. Doar că nu SRI a descoperit atentatul, ci polițiștii din Timișoara, care au controlat pe 23 noiembrie firma din localitate care i-a vândut lui Beke István Attila artificiile în mod ilegal. De aici a plecat și marea anchetă a SRI și DIICOT. Ceea ce justifică pe deplin cele 65 de milioane de euro pe care le va primi anul viitor SRI.

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

  1. #1

    „economia subterană a fost atent supravegheată ca nu cumva să pățească ceva“. corect.

  2. #2

    viaţa (de interlop filantrop) e complicată şi are multe aspecte.

  3. #3

    Cred ca Coldea palmeaza banii, nu? Poate ca-i da lui Turcescu o parte. Dar, de ce sa-i dea lui Turcescu cand poate strange de momite pe posesorii actuali de televiziuni? Doar SRI controleaza, inregistreaza, debordeaza si fasoneaza tot.

    In Franta, DGSI, BRGE si ANSSI fac munca SRI din RO, si inca nu acopera tot. In Regatul Unit e cam la fel: MI5 face ceva similar unei aripi a SRI.

    Ar fi interesant de privit in context: de ce anumite tari europene nu prea dau bani pentru serviciile secrete, in vreme ce altele aloca mult. De ce Portugalia , Spania, Italia, Irlanda, Suedia etc. dau putini bani, in vreme ce Norvegia, Regatul Unit, Franta dau multi bani? Aaah? Aaah? Nu cumva aia largi la punga au „mirosit” ceva? Au vecini nervosi sau dusmani… interni? Nu cumva politica ca ca „corecta” fata de marginali duce la acutizarea pericolelor? Nu cumva acest lucru trebuie spus soptit la urechea guvernantilor? Nu cumva acest lucru trebuie tinut secret? Doar vorbim de servicii secrete, nu?

    Ar fi frumos ca RO sa fie geografic in locul Elvetiei. Cred ca am avea si alta mentalitate, realizari, istorie, caracter, capacitate de analiza si sinteza.

  4. #4

    Cat este populația Marii Britanii, Frantei, Germaniei?

  5. #5

    @Arde-i Preshu: de exemplu, in nicio tara europeana controlul la aeroport nu il faceun serviciu secret. Asa, ca la noi. Si sunt sute de angajati, pe salarii babane. La fel, unitatile antitero sunt la politie/jandarmeri, nu la SRI. SRI e unitate de informatii, de ce are trupe militare? D-aia.

    De-am fi in Elvetia. SRI ar ramane la 1/10 din efectivele actuale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint