Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cîțu și Cseke vor face pohtele lui Dragnea, Stănescu și Ciolacu

Zoom Cîțu și Cseke vor face pohtele lui Dragnea, Stănescu și Ciolacu

Nici nu se instalase bine Guvernul Cîțu, că a și zbucnit indignarea: Guvernul vrea să-i transforme pe prefecți în demnitari. Să nu mai fie, adică, înalți funcționari publici, ci demnitari și să poată fi numiți politic pe față, nu voalat, ca până acum, lăsând doar iluzia imparțialității. Bine, era final de an, trecuseră sarmalele, dar venea Revelionul, așa că indignarea nu a prins cine știe ce aripi. Păcat, era ceva de urlat aici.

Doar că Cseke Attila, ministrul Dezvoltării și Administrației, nu i-a propus premierului Cîțu o modificare a Codului Administrativ inovatoare. Cine a urmărit puțin epopeea negocierilor din coaliția PUPU (PNL-USR-PLUS-UDMR) a văzut că deja pe 21 decembrie se stabiliseră și prefecții, și subprefecții care urmează să revină fiecărui partid. Astfel, PNL va avea 23 de prefecți și 47 de subprefecți, USR și PLUS vor avea 14 prefecți și 28 de subprefecți, iar UDMR va avea 5 prefecți și 10 subprefecți.

În momentul de față, prefecții sunt numiți de către Guvern, reprezentând Guvernul în teritoriu, dar mimează apolitismul. Fiind înalți funcționari publici, prefecții și subprefecții nu au voie să fie nici măcar membri ai unui partid politic. Conform Legii 340/2004, acesta este statutul prefecților și al subprefecților: de înalt funcționar public. Legea prin care este reglementat statutul funcționarilor publici prevede, de asemeni, că înalții funcționari publici nu pot fi membri ai unui partid politic, iar funcționarii publici nu pot deține funcții în cadrul unui partid politic.

Buun. Asta este teoria. În practică, prefecții au fost și sunt numiți în continuare în funcție de carnetul de partid pe care îl dețin. Sau l-au deținut până în ziua numirii în funcție, urmând să și-l reia imediat după ce sunt înlăturați din funcție. E doar o formă de ipocrizie maximă, cam ca aceea care spune că președintele țării este mediator și nu este, de asemeni, membru al vreunui partid politic.

Guvernul Cîțu, la propunerea lui Cseke Attila, așadar, a vrut să îndrepte lucrurile. Nu în sensul profesionalizării prefecturilor și a celor ce le conduc, ci în sensul politizării lor pe față. Măcar mai scăpăm de ipocrizie, nu? Aplauze, urale prelungite.

Chestia e că propunerea nici măcar nu este originală.

În martie 2017, când în Piața Victoriei încă se mai demonstra împotriva Ciumei Roșii, Liviu Dragnea a trasat în PSD ordinul ca în noul Cod Administrativ să se prevadă că prefecții, subprefecții și directorii deconcentratelor din teritoriu să fie numiți politic, fără concursuri și fără a mai fi funcționari publici sau înalți funcționari publici. Propunerea lui Dragnea a fost luată în serios în partid, iar în iunie 2017 a fost susținută și de Paul Stănescu, actual secretar general al PSD: „În momentul în care pleacă un guvern, va pleca toată lumea, iar în momentul în care vine un guvern, va veni cu propria echipă, fără concurs, fără să ne dăm după deget şi să spunem că prefectul, spre exemplu, nu este om politic, din moment ce propunerea este făcută de un partid“. În fine, în 2018, în mai, HotNews înfiera această măsură: „Comisia parlamentară de cod administrativ, condusă de deputatul PSD Marcel Ciolacu, a adoptat luni articolul din proiectul PSD prin care prefecții și subprefecții nu mai sunt înalți funcționari publici și devin demnitari publici, intenție anunHYPERLINK „https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22403544-paul-stanescu-prefectul-subprefectul-vor-asimilati-secretarii-stat-potrivit-noului-cod-administrativ.htm”țHYPERLINK „https://www.hotnews.ro/stiri-politic-22403544-paul-stanescu-prefectul-subprefectul-vor-asimilati-secretarii-stat-potrivit-noului-cod-administrativ.htm”ată deja de ministrul Dezvoltării, Paul Stănescu. Propunerea a fost criticată de cei de la PNL și USR din comisie“. Mai mult, în aceeași comisie, PNL a depus un amendament conform căruia prefecții și subprefecții ar fi trebuit să nu fie membri de partid, cum era și până atunci.

Așadar, acum patru ani și acum trei ani, propunerea ca prefecții și subprefecții să fie numiți politic și să poată fi membri de partid venea de la Ciuma Roșie, de la Dragnea, Stănescu și Ciolacu. Propunerea era, pe bună dreptate, criticată și respinsă de către PNL și USR și PLUS și tot ce mai conta în partea aia a Parlamentului. Nu neapărat și de UDMR, e drept. Până la urmă, însă, modificarea dorită de PSD nu a mai intrat în Codul Administrativ, iar prefecții au rămas, măcar de formă, apolitici și înalți funcționari publici.

Astăzi, însă, că Dragnea e în închisoare, iar Stănescu și Ciolacu într-un fel de opoziție, proiectul lor de numire politică a prefecților și șefilor de deconcentrate devine prizabil pentru PNL, USR, PLUS și UDMR. Niște ticăloși, niște penali ăia din PSD, dar ideile lor trebuie duse mai departe de PNL, USR, PLUS și societatea civilă. Poate dă Cîțu și o ordonanță asemănătoare cu OUG 13 și vedem că sute de mii de oameni ies în stradă să aplaude, nu să protesteze.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint