Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Costache cel liniștit

Zoom Costache cel liniștit

Costache Negruzzi s-a născut, a trăit și a murit înconjurat de pașoptiști. Avea pașoptiști rude, avea pașoptiști prieteni, avea pașoptiști dușmani. Era atîta pașoptism în aerul pe care îl respira, încît a simțit nevoia ca el, personal, să nu contribuie cu nimic la revoluție. I-a lăsat pe ceilalți să facă tot, văzînd că adaosul lui ar fi inutil. Asta i-a pus la dispoziție o libertate totală și un timp liber nelimitat.

Costache s-a născut în 1808, undeva pe malul Prutului, într-un sat din care urșii își alegeau nevestele. Gerul, seceta și lăcustele erau principalele sărbători ale vieții în pustietate. Cu toate astea, lupii nu se arătau deloc prin gospodării, pînă nu plecau tătarii.

Tatăl lui Costache era un răzeș care se îndeletnicea cu pusul capcanelor, și așa reuși într-o zi să-și facă rost de soție. Apoi, și-a făcut rost de titlul de paharnic, iar familia Negruzzi a intrat în lumea ghiftuită a boiernașilor de țară, pîndiți de gută, de ciroză și de hoții de drumul mare.

Costache a fost dat pe mîna unor dascăli greci la Iași, de la care a trebuit să fugă ca să poată învăța românește. Pe la 1820, Iașiul începea să se lase cuprins de ideile și flăcările Eteriei, iar Costache și ai lui s-au retras în Bucovina, la adăpost, ca să nu-i încurce pe revoluționari.

La Chișinău îl cunoaște pe Pușkin, de la care învață limba rusă și cum poți plescăi din ea după ce ai dat pe gît un butoiaș de vodcă. La fel procedează cu limba franceză, pe care o folosește la sărutul franțuzesc și la primele traduceri din Prosper Mérimée.

Cînd spiritul revoluționar al Moldovei s-a stins în sărmăluțe și tulburel, și cînd armata țarului a început să tropăie prin Copou, Costache s-a repatriat și s-a pus pe scris la adăpostul unor slujbe îndestulătoare. Pe lîngă deputăția din Adunarea Obștească, își mai mîngîie zilele ca primar al Iașiului. Cu Alecsandri în stînga și Kogălniceanu în dreapta, preia direcțiunea teatrului din localitate, unde încep să se joace primele piese românești comestibile.

Viața literară, mondenă și revoluționară a Iașiului din anii 1840 poartă amprenta acestor trei figuri. Poezie, băutură, desfrîu și progres, toate transpuse într-o limbă franceză cu accent moldovenesc. În dughene și băcănii liberalismul se împleticește cu rachiul și cu hamsia, iar în crîșmele mai răsărite ideile dezrobirii plîng cu lacrimi de șampanie pe umerii goi ai damelor de consum.

Costache Negruzzi fuge și de revoluția de la 1848, fiindcă era prea mare înghesuială. Apoi revine sub domnia lui Cuza, unde scrie pînă la moarte, acoperit de liniște și de sinecuri.

2 comentarii

  1. #1

    super !!!

  2. #2

    Excelent !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Carne de pui La Provincia
Big Fish
Editoriale
  • Cristela – viitoarea doamnă a Țării Românești

    21 ianuarie 2025

    Pentru că din blana lupului mort puricii sar să-și caute o altă gazdă, echipa de zgomote din jurul lui Georgescu ar putea sări din mers în căruța cu coviltir aurit […]

  • Curve n-avem, dar vă place organizarea?

    20 ianuarie 2025

    N-avem candidați la președinție, dar organizăm cu rîvnă alegerile. Avem data, noul orar de desfășurare, noile reguli. Avem o tentativă de limitare a libertății de exprimare și un pic de […]

  • Georgescu și Cleopatra

    14 ianuarie 2025

    Cine s-ar fi așteptat ca regina Cleopatra, sfidînd adevărul istoric, să se mărite pînă la urmă cu ăl mai fudul dintre micii scribălăi ai Imperiului? Invitat la un dulce colocviu […]

  • Georgescu vs Trump

    13 ianuarie 2025

    E nevoie de multă prostie ca să scoți masele din sărite, mai ales că, în general, poporul preferă să nu-și înțeleagă interesele și are tendința să zacă învelit în frustrare, […]

  • Poker sentimental

    7 ianuarie 2025

    Hiena nesătulă a ținerii de minte a început să scurme din nou prin amintiri, de am ajuns ca hoții netrebnici, de morminte, să duc în cîrcă sacul defunctelor iubiri. Țigănci […]

Iubitori de arta