98% din pozițiile de conducere în companiile și instituțiile de stat sînt deținute de inși numiți politic. Restul de 2% sînt accidente, oameni numiți din greșeală sau oameni care nu au în spate un partid. Chiar și în rîndul acestor erori, nu competența, experiența sau inteligența sînt criteriile de selecție.
Așa arată calculele unui lucrător la Secretariatul General al Guvernului, care a rezistat de-a lungul vremii în complicatul și coruptul aparat de stat și, desigur, ar mai vrea să reziste la adăpostul anonimatului. Tot el mai spune că, din cei 98% numiți politic, doar 25% sînt numiți în afara legăturilor de familie sau sexuale, ei reprezentînd oameni pe care liderii partidelor îi recompensează pentru diferite servicii.
Ceilalți aproape 70% sînt, deci, rodul nepotismului, cumetrismului sau erotismului. Sînt adică nepoți, neveste, frați, fii, fiice, veri, nași, fini, cumetri, mame, tați – pe de o parte –, și amante, amanți, cunoștințe gay sau iubiri cu identitatea de gen diversă – pe de alta. Partidele dau mînă liberă demnitarilor lor să-și mufeze la salarii sfidătoare tot pachetul de lipitori matrimoniale, genetice, lucrative și amoroase.
De cînd s-a format coaliția PNL-PSD-UDMR, aceste procente de politizare au fost urcate de la 75% pînă la acest ambițios 98%, care ne e raportat azi. Practic, se poate spune că activitatea de numiri în funcții la companiile și instituțiile de stat a fost principala preocupare a PSD, PNL și UDMR. A fost, de fapt, o întrecere furioasă între cele trei partide, care s-au sforțat să stoarcă ultima picătură de competență rămasă în rețeaua de stat, s-o adune într-o ceșcuță și s-o verse la toaletă.
Așa apar nu doar disfuncții, ci adevărate paralizii în companiile și instituțiile de stat, care sînt împărțite pe căprăriile politice după algoritmul procentelor. Și pentru că fiecare partid a vrut să fure de peste tot, companiile și instituțiile de stat nu sînt monocolore, ci tricolore. Uneori directorul companiei e de la PNL, iar consiliul de administrație de la PSD și UDMR. Alteori managementul e pesedist și consiliul de administrație e penelisto-udemerist. Există, firește, și cazuri cînd ungurii conduc executiv compania, iar votul pe planul de dezvoltare e la ceilalți.
Companiile de stat se zbat, astfel, pe buza insolvenței și privesc în hăul falimentului, iar singura preocupare a conducerilor politice e să ruineze bugetul, încredințînd contracte unor clienți politici cu parandărăt. Statul are în acest moment 1.364 de companii, dintre care 294 sînt inactive, adică în insolvență, faliment, lichidare. Restul de 1.073 se zbat să dea salarii rudelor, amantelor și loazelor politice plantate de partide în conducerea acestor companii.
Aceeași sîrguință nebună în numirea politică se manifestă pe toată lista instituțiilor publice, fie ele primării, prefecturi, consilii județene, direcții deconcentrate, instituții centrale (ministere, oficii, comisii, consilii naționale), spitale, școli, ambasade, consulate și, lucru de necrezut, chiar servicii secrete.
E un efort de deteriorare a statului care întrece în statistici marea răsturnare comunistă a valorilor din anii ’50, cînd Partidul și Securitatea au umplut conducerea țării de proști, de neamuri și de curve. Asta arată că guvernarea PNL-PSD-UDMR chiar reușește să rămînă în istorie.
nimic nou, poate doar clasamentul, dar si aici stim deja ca greu sa se dezlipească vreun regim de podium.
„…dintre care 294 sînt inactive…”. Si ce daca? De ele se ocupa cioclii ( adica lichidatorii- si ei cu datorii lichide- la partid). Ca doar de-aia-s acolo.