Într-o zi, Doru Octavian Dumitru ar trebui să-și pună pe el sacoul cu petice colorate și să urce la volanul unei mașini de clovn cu girofar ca să ridice permise prin trafic. Poliția Română are un lung istoric de glume idioate, prin care a încercat să arate o altă fațetă, mai umană, a profesiei de polițist. De ce n-ar încerca și umoriștii să le facă puțină concurență agenților de la circulație?
După ce Simona Halep s-a întors de la Roland Garros, un echipaj de la Rutieră i-a oprit mașina în trafic ca s-o avertizeze că serva ei a depășit viteza legală. V-ați prins? A zburat mingea prea repede și a depășit viteza legală. Ce umor nebun, ce joc de cuvinte ingenios! Omule, lasă cascheta, urcă-te pe scenă la un open mic și apucă-te de comedie!
Dincolo de glumița jenantă, aici e ceva tulburător
pentru ideea de libertate a individului. O instituție de forță a statului își folosește autoritatea de a opri mașini în trafic ca să te expună cu forța la poante nesărate. Poate că Halep ar fi preferat să fie felicitată de Poliție într-un mod mai puțin intruziv, care nu implica oprirea cu forța pe un drum public a mașinii cu care se deplasa. Faptul că polițiștii nu-și dă seama că gesturile astea sunt de căcat spune multe despre aplecarea lor către abuzuri.
Comedia pare visul imposibil al Poliției Române. Polițiștii sunt niște veleitari ai umorului care ar fi în stare și să bată step în intersecții dacă ar ști că prin asta vor provoca râsul sincer al unor oameni.
În epoca Internetului, Poliția a început să posteze tot mai des mesaje haioase,
probabil tot în ideea că așa vor arăta că, în fond, sunt și ei oameni. Iată ce scria zilele trecute Ministerul Afacerilor Interne, lângă o poză cu trei agenți gata să facă arestări:
Ne-am pregătit încălțările pentru #ElectricCastle, singurul festival unde ploaia a devenit marcă înregistrată!
Un avantaj este că puteți dansa în ploaie, ceea ce este foarte frumos… însă, dacă răciți, aveți grijă ce „pastile” luați!
Considerăm că v-am informat!
E lăudabil că Poliția are grija consumului de droguri, doar că amenințările jucăușe sunt soluția cea mai proastă. E genul de abordare superficială care subminează credibilitatea demersului, pentru că reduce tot fenomenul la niște arestări.
Instituțiile de forță tot încearcă să fie glumețe pe Internet, dar le iese ceva care aduce mai mult cu trolajul regimului Putin și cu prezența online a jihadiștilor. Nu-i mare lucru să fii activ și funny pe rețelele de socializare. Reușeau asta inclusiv liderii ISIS, care în același timp aruncau homosexuali de pe clădiri sau ardeau de vii în cuști prizonieri iordanieni. Propaganda superficială și arogantă, cu amenințări aruncate glumeț, e cel mai simplu lucru posibil. Mult mai greu e să arăți că ești de bună credință și că înțelegi legile pe care ar trebui să le aplici.