Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Prea pe față

Zoom Prea pe față

În a doua săptămână de guvernare, Ludovic Orban, asistat de ministrul Apărării, Ionel Nicolae Ciucă, a anunțat că onor cabinetul său mai plătește două miliarde (de lei, tura asta) către compania americană Raytheon, pentru sistemele de rachete Patriot. Asta în timp ce, în același guvern, Florin Cîțu urla că a găsit un deficit de două miliarde de lei în bugetul asigurărilor sociale. Fomularea orbaniană a fost că a decis „deblocarea“ a două miliarde, numai că termenul este complet eronat. România nu era în întârziere cu plățile față de Raytheon, în timp ce Raytheon nu a livrat până acum nimic, primele sisteme urmând a fi operaționale de-abia anul viitor. În condițiile în care noi tot plătim din 2017 încoace. Iar de la Raytheon mai cumpărăm și alte chestii, cum ar fi unele dintre rachetele pentru dotarea avioanelor F-16. Că ei sunt producătorii, deh. Nici avioanele F-16 nu sunt încă înarmate, deși de plătit s-a plătit.

Revenind, Guvernul Orban a luat bani din altă parte pentru a plăti o altă tranșă în avans americanilor, tranșă nici măcar aflată în graficul de plăți. Dar nu sunt bani pentru a acoperi deficitul de la pensii?

În 2018, România a semnat un contract în valoare de 895 de milioane de euro cu firma – desigur – americană General Dynamics, pentru 227 de transportoare blindate Piranha. S-a plătit un avans de 30% din valoarea contractului. În schimb, americanii trebuiau să livreze primele bucăți de transportoare blindate la începutul lui 2019. Țeapă. Ele vor ajunge de-abia în ianuarie-februarie 2020, iar GD deja a dat înapoi, sub formă de penalități, 8,5 milioane de euro.

De programele de înzestrare a armatei s-a ocupat, în ultimii ani, generalul Ionel Nicolae Ciucă, acum ministru al Apărării, până mai ieri șef al Marelui Stat Major. Alegerea furnizorilor, lobby-ul, stabilirea detaliilor contractuale, toate acestea au fost în responsabilitatea sa. Așa se face că am plătit aproape integral un sistem de rachete care încă nu a ajuns în România, deși primul trebuia să ajungă la finalul acestui an. Am plătit în avans pentru niște transportoare care au deja o întârziere de un an. Zici că ne-am mai luat un CFR. Am plătit pentru rachetele AMRAAM, dar ele vor sosi tot anul viitor.

Practic, industria militară din SUA lucrează pe banii României și mai dă și rateuri. Contractele cu România au dat Raytheon o gură de aer proaspăt, ajutând-o ca anul acesta să ajungă la o creștere a ratei profitabilității până la 12,1%. Normal că faci profit când doar încasezi, dar nu livrezi.

Oricum, această goană deja păguboasă pentru înzestrarea armatei este ceea ce îi unește atât de profund pe Klaus Iohannis și Nicolae Ciucă. O fi primit și proapătul ministru al Apărării vreo șapcă de la Donald Trump? Nici nu mai contează.
Merită, totuși, să reamintim informația publicată în exclusivitate de Cațavencii, în martie 2018: firma care se ocupă, în România, de imaginea Raytheon se numește Chapter 4 Romania. Acționarii acestei firme sunt Chapter 4 Viena, Ioana Mănoiu și Felix Tătaru. Cine este Felix Tătaru? Omul care, prin altă firmă, GMP, se ocupă de campaniile electorale ale lui Klaus Iohannis și ale PNL. Absolut întâmplător, în timpul campaniei electorale pentru turul al doilea al prezidențialelor, Raytheon primește o plată neașteptată, dar mereu binevenită.

Duminică se votează, da?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint