Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ziua Intendenței – episodul 12 –

Zoom Ziua Intendenței – episodul 12 –

În care ședința asupra crizei este întreruptă brusc de o proastă înțelegere a situației.
(Din episoadele anterioare: România, aflată în pragul unei crize declanșate de eliberarea traficantului colonel Gheorghe Truțulescu, așteaptă rezolvarea situației de la tânărul președinte Dragoș Constantinescu.)

– Dragii mei, ați văzut, așadar, cum stăm. Știm, ca să fiu mai clar, aproape toți cum stăm, excepție făcând comunistul ăla care juca Tetris. Ce să vă spun? Este o criză fără precedent și, așa cum am subliniat anterior, trebuie să o luăm în serios, căci nu se rezolvă de la sine. Aștept, sau mai degrabă vreau să aud întrebări la expunerea de geniu a domnului general E.B. Și, totuși, în primul și în primul rând, aștept răspunsuri.

După aceste vorbe dureroase, președintele Constantinescu se prăbuși în fotoliu. Pentru circa două secunde, după care se ridică din nou și răbufni exact la timp pentru a acoperi protestele lui Ion Iliescu.

– Totuși, prima întrebare am să o pun eu: de ce folosim eufemisme gen „personajul”, „ipochimenul”, „eroul poveștii noastre” și așa mai departe? De ce nu-i spunem, pur și simplu, Truțulescu? Și a doua întrebare: ce legătură există între cazul eroului poveștii noastre și avertizările INMH?
În timp ce președintele vorbea, E.B. se mai alese cu o contuzie pe picior și, abia trăgându-și răsuflarea, îndrăzni să vorbească:

– Domnule președinte, în primul rând folosim eufemisme pentru că, dacă pot fi sincer în această adunare, nu știm cum îl cheamă de fapt. Iar ca răspuns la întrebarea a doua, nu vă pot spune decât că sursele noastre de la INMH au declarat că este ceva extrem de important și nemaivăzut. Tot ce este important, nemaivăzut, nemaiauzit și nenumit are, în acest moment, legătură cu așa-numitul Truțulescu, domnule președinte!

Se lăsă o tăcere adâncă, copleșitoare. O tăcere neagră ca smoala, o tăcere pâsloasă, o tăcere pe care puteai să o tai cu cuțitul sau să o împuști cu AKM-ul, că n-ar fi simțit. Tăcerea-tăcerilor, tăcerea de după furtună sau cea de dinaintea acesteia, tăcerea unui început de lume sau cea a unei dimineți de luni. Lumea întreagă părea mahmură, iar cei din CSNDPSDGUDGU nu doreau să deranjeze nici măcar cu cel mai mic zgomot.

DJ-ul își parcurse încurcat foaia cu instrucțiuni și, când ajunse la „Tăcere adâncă, copleșitoare etc.”, surâse. Schimbă imediat CD-ul și, brusc, din boxele de maximă securitate se auzi cunoscutul refren „Ne vedem joi, ne vedem joi!”, piesa tradițională de încheiere a întrunirilor secrete din CSNDPSDGUDGU.

(În episodul viitor vom vedea cum s-a distrat pe drum Gheorghe Truțulescu.)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]