Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ouăle lu’ Columbia

Zoom Ouăle lu’ Columbia

Da, este campionatul Americilor, așa o fi. Din Alaska pînă-n Țara de Foc, din SUA pînă-n Argentina și Chile, echipele Lumii Noi ieșiră masiv din grupe. În optimi s-au calificat, ce să vezi, opt – jumate din participante. Înseamnă că Columb ăla chiar a avut o misiune divină cînd a plecat spre Indii și a descoperit America. Oul lui a făcut pui vii, peste secole, pe un teren fertil. Dacă un genovez de origine incertă, aflat sub contract cu spaniolii, ajungea chiar în Asia, fraților, rămîneam în urmă. S-a văzut și acum că echipele asiatice, cu toată lăudabila lor bunăvoință, nu prea le au cu fotbalul. Nu se prinde altoiul, tataie!

Da, așa cum mai ziceam, ne-am propus să fim incorecți politic, colonialiști, rasiști, exclusiviști. Fotbalul, un fenomen democratic planetar, rămîne totuși apanajul unor meseriași crescuți la școala fenomenului. Ce, noi ne dăm specialiști la sumo, cricket sau baseball? În sensul ăsta, contrazicem hotărît locurile comune, alea care propovăduiesc clișeistic Declinul Europei. Trei foste campioane mondiale (Spania, Italia și Anglia) au părăsit prematur competiția, încă din grupe, desigur. Ei bine, mai ținem încă o dată prinsoarea: așa cum o fi ea – uzată, obosită, epuizată –, Europa noastră, băbăciunea, va trimite minimum două echipe în semifinale. Eliminarea fraților italieni a fost mai degrabă reminiscența unor practici tribale, cu un arbitru aztec care a privit îngăduitor apucăturile canibalice ale unui jucător deosebit, dar dement, precum Luis Suarez. S-a arătat pricea, în optimi, cînd umbra Uruguayului de acum patru ani fu eliminată clar de Columbia.

Da, dintre americance, preferata noastră este Columbia. Nu-i are doar pe Rodriguez și Cuadrado (ce jucători!), are echipă. Are vînă, ouă sau, ca s-o zicem pe limba noastră, coi. Așa ceva le-a cam lipsit pînă acum brazilienilor și argentinienilor. Atunci, dacă tot e trendy ca pînă și comentatorii sportivi să fie declinologi, de ce n-am întoarce jocul? Dintre fostele campioane mondiale, America de Sud n-a convins cu nici una. Uruguay – out, fără drept de apel. Brazilia, avantajată de tot ce mișcă, s-a arătat crispată și fără idei. Argentina, bazată pe fugarele sclipiri ale lui Messi, ni se pare subțirică. De pe Noul Continent, ca spirit de echipă, mai credibili sînt simpaticii din Costa Rica sau SUA, ba chiar și eliminații luptători din Chile ori Mexic. Hai să nu ne grăbim, deci, cu texte crizate și prefabricate, despre “moartea Zeilor” și “răsturnarea valorilor”. O fi în Americi, poate, nu și la noi, în Europa. Cine n-are Bătrîn Continent să-și cumpere!

Da, rămîne cum am stabilit. Tot ne place, e un campionat frumos. Nu e Barca ca Realul, / Nici World Cup ca Mondialul!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint