Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Povești destul de nemuritoare II

Zoom Povești destul de nemuritoare II

Ultima dată v-am pomenit-o pe aia cu “Nu e încălzire globală, nu vezi că e mai frig local?”. Dar mai sînt și alte trăsnăi debitate, în primul rînd, de ăia care iau bani de la cei care au de pierdut bani dacă toți începem să facem ceva pentru a limita dezastrul. La companiile petroliere mă refer în principal, dar n-aș vrea să se simtă singure, pentru că nu sînt.

Al doilea mare mit este că, meh, s-a mai schimbat în trecut, ba uneori chiar foarte repede, așa că să nu ne agităm ca niște elipsoide într-o căldare. Da, așa e, s-a mai întîmplat în trecut, din cauze naturale. Dar acum noi sîntem cauza. Nu mă credeți? Uite graficul de mai sus.

E o poză cu temperatura medie și concentrația de dioxid de carbon pe ultimii o sută treizeci și ceva de ani. Concentrația e CO2 în atmosferă e opera noastră. Iar corelația e stabilită de mult. De unde atîta CO2? Păi, din arderea combustibililor fosili și din despăduriri (plămînii planetei, bla-bla, înghit codoi și produc oxigen).

Al treilea mare mit e că, da, se încălzește, dar nu noi sîntem de vină, ci Soarele. Nici nu știu de unde a apărut prostia asta. Nu este absolut nici o legătură, nici una, între energia emisă de Soare și creșterea temperaturii. Ca să vă convingeți, uite încă un grafic, cu roșu e energia care vine de la Soare, iar cu albastru e creșterea în temperatură.

sf 140709-2

Nu-i așa că nici voi nu vedeți vreo legătură? Asta pentru că nu există. În plus, dacă Soarele ar fi de vină, ar fi mai mare creșterea medie a temperaturilor ziua și vara. Dar e exact pe dos: se încălzește mai tare (față de medie) iarna și noaptea, ceea ce scoate Soarele din boxa suspecților.

De fapt, Soarele nu este cauza problemelor noastre, dar ar putea fi soluția. Gratuită și pentru totdeauna. Pe un pătrat cu latura de șaizeci și cinci de kilometri în Sahara cade anual tot atîta energie solară cît generează, cu totul, Statele Unite din petrol. Iar în Sahara ai loc să pui mii de pătrățele din astea. Dar, deh, din petrol banii ies acum. La fel ca dioxidul de carbon.

2 comentarii

  1. #1

    Ma, e complicat sa treci la alt fel de energie (tre sa construiesti un miliard de ferme dinastea de eoliene sau panouri solare. Centralele nucleare sunt si ele scumpe). Deocamdata tot petrolu ne scoate mai ieftin. Si oricum, cine dreacu deseneaza graficele alea ca la clasa 1? Mie nu-mi pasa. Ardem la el cat ne permitem, iar generatiile viitoare, cand n-or mai avea pamant sau atmosfera, or sa fie fortati (genetic, se adapteaza) sa inventeze racheta care sa-i duca pe alte planete cu mult aer si oameni albastri cu tate mari. Hai progresu! 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint