Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Țara oamenilor liberi și uneltitori

Zoom Țara oamenilor liberi și uneltitori

Nu, nu despre America e vorba. Dar sînteți pe aproape. Săptămîna trecută v-am povestit despre serialul Crossbones, cu John Malkovich. Săptămîna asta – alt serial cu pirați, Black Sails. Făcut de Starz – tata lu’ Spartacus, deci cablu, deci mai pornache, așa. Adică vezi ceva mai mult decît sfîrcurile lui Malkovich. Că doar asta e rețeta, nu? Sex și violență! Ăăă, da, dar asta nu e totul. În Black Sails găsești mult mai mult decît niște piele goală și niște piele crestată. De fapt, este o întreagă poveste țesută în jurul unui galion spaniol burdușit cu aur. Serialul se vrea un prequel la Treasure Island, a lui Robert Louis Stevenson, cu patruzeci de ani înainte de acțiunea cărții, prin 1715. Prin urmare există și un căpitan Flint (viu) și un bucătar John Silver (posesor de ambele picioare, deocamdată). Dar mai apar și pirați care chiar au existat de-adevăratelea: Calico Jack Rackham, Ann Bonny, Charles Vane. Și care, între noi fie vorba, sînt mai mișto “desenați” decît personajele literare. Dar cel mai atractiv lucru, aici, e că toți au consistență, profunzime și dimensiune mai mare ca doi.

La fel ca și Crossbones, serialul începe cu o spectaculoasă bătaie pe mare. Și, la fel ca și Crossbones, trece repede pe uscat, unde rămîne o vreme. Iar asta ar fi nițel dezamăgitor, pentru că toți abia așteptăm filme cu pirați exact pentru bătăliile navale. Dar astea costă foarte mult, în timp ce acțiunea pe țărm e lejer mai ușor de filmat. Așa că serialul ar putea da impresia că se învîrte prea mult asupra dimensiunilor economice ale comunității și problemelor sindicale ale piraților. Partea amuzantă, însă, e că le face captivante, iar mie mi-au stîrnit curiozitatea. Sînt sigur că aventuri pe mare or să mai fie. Dar deja vreau să știu cine cui mai înfige cîte un cuțit în spate. Metaforic sau nu musai. Totuși, e vorba despre o insulă a piraților. Pentru necunoscători, surprinzător de democratică. Doar pentru necunoscători. Chiar, știați că în epoca de aur a pirateriei, începutul secolului al XVIII-lea, ăștia chiar trăiau într-o democrație cu vot liber și în care nu exista rasism, în timp ce la marile puteri europene absolutismul era în floare, iar în Americi comerțul cu sclavi era deja în fruct?

Este prima producție TV a lui Michael Bay. Și totuși, ciudat, e mult mai multă politică decît bătaie. Oarecum pe dos decît la noi. Și, tot pe dos decît la noi, e captivant și vreau să mai văd. Și să închei cu o întrebare, că tot se cheamă serialul Black Sails: aveți habar de ce mai toate pînzele se făceau albe?

Nic Sârbu

2 comentarii

  1. #1

    am vazut seria 1. e interesant, are multa politicareala si discutii ce vor sa jusifice violenta. invers ca in ‘politica romaneasca’ in care se paruiesc de aiurea fara nici o justificare. Deca ar vedea Black Sails Ciutacu i-ar numi in scarba niste intelectuali. Serialul isi are surprizele lui cu rasturnari de situatii. Ceea ce nu-l scuteste de faze previzibile sau de imbarligaturi ciudate de scenariu. in ciuda acestor defecte este totusi un film frumos, chiar daca scoti perechile de tatze puse comercial.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint