Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sfîrșitul lumii se întoarce

Zoom Sfîrșitul lumii se întoarce

Dragi copii, astăzi vom vorbi despre un nou serial pe care TNT ni-l arată vara asta: The Last Ship. Este vorba despre un serial postapocaliptic, că tot a fost, acum doi ani, sfîrșitul lumii. De data asta e doar sfîrșitul civilizației. Mai precis, la început apare un virus în două-trei focare, virus cules de o paleomicrobioloagă bună rău. (Cum naiba, frate? Eu nu-mi aduc aminte să fi fost atît de cool fetele la doctorat.) Paleomicrobioloaga este luată de o navă militară în misiune și dusă după Cercul Polar, în căutarea virusului aviar primordial. Pînă la sfîrșitul primului episod, 80% din populația lumii a dat colțul de la virusul ăsta. Iar marinarii n-au habar, pentru că, pasămite, aveau ordine să stea în radio silence. Aici e prima bubă a scenariului: radio silence înseamnă să nu emiți tu nimic, dar nu zice nimeni să nu asculți. Că doar nu și-a luat vacanță operatorul radio de pe navă. Iar lumea sigur vorbea despre epidemie la radio, ăștia vorbesc despre orice. Nu cred că ratau sfîrșitul lumii.

Serialul e produs tot de Michael Bay, deci printre explozii, urmăriri, tunuri și elicoptere, personajele au și ceva dialoguri, cît să fim noi siguri că e în engleză. Dar cred că sînt scoase din Marele Manual al Clișeelor Holywoodiene, cu care Bay doarme sub pernă. Altfel, serialul are, puțin, senzația unui joc pe calculator – să zicem, Castle of Wolfenstein, mai ales pentru că John Wayne-ul principal e fix ca în joc, cu fălci mai late decît o încrucișare între Brad Pitt și un hamster ghiftuit. Fix ca în Wolfenstein, ai senzația aia, liniară, că la fiecare episod se primește o misiune, iar echipajul purcede să o îndeplinească.

Și pentru ca totul să fie bine, virusul nu e singurul dușman al americanilor. Evident, mai apar și niște ruși puși pe bătaie, care au arme nucleare și nu le e frică să le lanseze – scenariul are la bază un roman din plin război rece. Mai apare și Al-Qaeda, și, sincer, mă aștept să apară și apașii conduși de Geronimo prin episodul 7. Pentru că, pe undeva, serialul se simte ca un Top Gun cu episoade – material de recrutare pentru US Navy. Care, de altfel, participă și la filmări.

Trec cu ușurință peste problemele din scenariu. Pe bune, doar doi cercetători au ajuns să se lupte cu un virus ucigaș? Trec și peste clișee, peste senzația de joc, peste predictibilitatea unor fire narative. Trec peste toate astea pentru că totuși povestea e captivantă și spusă bine. Și mai am o speranță. Că serialul va ajunge să exploreze temele mari pe care i le oferă sfîrșitul civilizației, izolarea unei comunități mici sau dezintegrarea structurilor care au ținut societatea grămadă.

Dar chiar dacă n-o va face, sînt mulțumit, va fi un thriller de vară OK. După patru episoade, încă nu simt nevoia să sar peste bord.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint