Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Casă cu casă. Haiducii imobiliari ai lui Iohannis

Zoom Casă cu casă. Haiducii imobiliari ai lui Iohannis

Klaus Iohannis nu a fost singur. Mereu a fost înconjurat de prieteni, dispuși să facă diverse „comisioane” pentru actualul președinte. Bineînțeles, nu pe gratis. În timp, prietenii s-au grupat într-o structură bine organizată care l-a ajutat pe Iohannis să-și atingă scopurile imobiliare. În această rețea au fost prinse personaje-cheie în procesul de restituire a proprietăților. Vorbim aici de notarul Gabriel Bucșa, avocații Dorin Suciu senior și Dorin Suciu junior, juristul Iordan Nicola, secretar al Primăriei Sibiu, și șeful serviciului juridic, Dorin Nistor. Ani de zile au existat plângeri penale la adresa acestor „dregători” ai regimului Iohannis, unii dintre ei chiar au fost puși sub acuzare, dar de fiecare dată au scăpat de brațul prea scurt al Justiției.

Notarul Gabriel Bucșa a fost alături de Klaus Iohannis chiar din anii ’90. El a fost cel care a întocmit actele de adopție a copiilor de către o familie de canadieni, în celebrul caz gestionat de familia Iohannis. În calitate de notar, Bucșa a legalizat documentele privind înstrăinarea copiilor orfani din Rășinari, Sibiu, deși această afacere s-a dovedit a fi una foarte controversată. Presa a scris ani de zile despre această „afacere” a Iohannișilor, aducând acuzații legate de traficul de copii, din acele vremuri tulburi. O anchetă care îi incriminează jurnalistic pe soții Iohannis a fost publicată și semnată de Dan Tăpălagă în ziarul Ziua de Cluj, în 1997.

Notarul Bucșa, om de bază

Același Bucșa a legalizat actele de retrocedare ilegală a două imobile din strada Nicolae Bălcescu nr. 29 și Gheorghe Magheru nr. 35, ajunse în proprietatea familiei Iohannis, case care au fost pierdute apoi în instanță. Motivul: restituire pe bază de documente false. În cele două cazuri s-au întocmit dosare penale care l-au vizat inclusiv pe notarul Bucșa, dar până acum nimeni din anturajul lui Iohannis nu a plătit pentru aceste infracțiuni. Au plătit alții, mici trepăduși. Astfel, în dosarul retrocedării imobilului din strada Nicolae Bălcescu, doar secretarul Primăriei Porumbacu de Sus a fost condamnat cu suspendare pentru fals și uz de fals, pentru că a fabricat documente care au ajutat familia Iohannis să primească, prin retrocedare, casa din strada Nicolae Bălcescu.

De asemenea, ștampila notariatului condus de Bucșa apare în mai toate procesele de retrocedare dubioase, către  FDGR și Biserica Evanghelică. De exemplu, Bucșa a semnat documentele pentru retrocedarea clădirilor din centrul orașului, a școlilor, grădinițelor sau a muzeelor. Același notar a legalizat și documentele de  restituire de proprietăți (precum „Curtea de Fier”, Grădinița 44), care au ajuns în portofoliul unor personaje dubioase din anturajul lui Iohannis – și aici vorbim de Stephan Braune. Bucșa a fost și în atenția procurorilor în dosarul retrocedării imobilului „Curtea de Fier”, care a fost mușamalizat de procurorii de la Parchetul Alba, după ce s-a plimbat pe la DNA.

Avocatul Suciu, samsar imobiliar

De mare ajutor i-a fost lui Iohannis casa de avocatură Dorin Suciu (tatăl și fiul). Cei doi i-au fost alături actualului președinte chiar din anii ’90. Dorin Suciu (tatăl), fost președinte al Baroului Sibiu, l-a reprezentat pe Iohannis în întreg procesul de restituire a caselor naționalizate care au ajuns în proprietatea acestuia. Case retrocedate ilegal (din strada Nicolae Bălcescu și strada Gheorghe Magheru), pe baza unor decizii judecătorești definitive, pe motiv de fals și uz de fals. Procurorii de la Parchetul Alba recomandau, în 2007: „În ceea ce-i privește pe Iohannis Carmen, Lăzurca Georgeta, Baștea Ioan și Suciu Dorin (tatăl) – avocat, cauza urmează a fi disjunsă și trimisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu pentru efectuarea cercetărilor penale necesare soluționării acesteia sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de instigare la fals intelectual, uz de fals, mărturie mincinoasă“. Dar dosarul a dispărut după ce a fost trimis la Parchetul General. Pentru aceste infracțiuni a plătit doar un fraier, secretarul de la Primăria Porumbacu de Sus, care și-a pus semnătura pe actele false.

Un alt dosar penal  în care a apărut  Dorin Suciu (tatăl) se referă la retrocedarea dubioasă a imobilul din strada Avram Iancu nr. 1-3, „Curtea de Fier”, care a ajuns la Stephan Braune. Și în acest caz întâlnim rețeaua de succes: Iohannis – primar, Bucșa – notar, Suciu – avocat și Braune ­– beneficiar.  Bineînțeles că și acest dosar a fost lăsat în uitare, special pentru a interveni prescripția.

În același timp, casa de avocatură Suciu a intermediat sau a cumpărat drepturile litigioase în multe cazuri de retrocedare a imobilelor din Sibiu, constituind o verigă esențială în rețeaua de samsari imobiliari controlată de Iohannis. În tandem cu primarul Sibiului, avocatul Suciu a fost implicat în retrocedări pe bază de acte considerate false, cum ar fi în cazul imobilelor din str. Munteniei nr. 42 și Cetății nr. 26, care au aparținut unor sași ce au părăsit România.

Dosarul Șelimbăr, uitat în sertarele DNA

Echipa „Iohannis” (Bucșa și Suciu) a lucrat eficient și cu primarul din Șelimbăr, constituind un grup infracțional bine organizat, potrivit procurorilor DNA, care au întocmit un dosar penal pe numele lor, în 2014. Aceștia au fost puși sub acuzare pentru retrocedări ilegale, care au adus prejudicii statului de peste 100 de milioane de euro, susțin anchetatorii.

„Investigaţiile efectuate în cauză au relevat şi faptul că, anterior anului 2013, persoanele care solicitau autorizaţii pentru construirea unui bloc de locuinţe erau obligate de către Maricuţa Ioan Daniel să cedeze cu titlu gratuit un număr de apartamente în favoarea Primăriei Şelimbăr. În caz contrar li se spunea expres că nu vor primi autorizaţiile necesare”, se arată într-o ordonanţă de continuare a urmăririi penale întocmită de DNA Alba Iulia.

Între prejudiciile evaluate la 114 milioane de euro, conform unui comunicat emis de DNA la finele lui 2015, se numără nu doar terenuri, ci şi o presupusă mită care a constat în 60 de apartamente primite prin intermediari de fostul primar pentru a permite construirea unui ansamblu rezidenţial cu 17 etaje şi peste 500 de locuinţe. Menționăm că toate documentele întocmite de primar, care fac obiectul dosarului penal, aveau semnătura avocatului Suciu și a notarului Bucșa.

Interesant este că și astăzi acest dosar nu este trimis în instanță, fiind blocat la DNA Alba Iulia. A fost început cu surle și trâmbițe (cu arestarea primarului din Șelimbăr), dar, după ce au apărut dezvăluirile din presă  legate de implicarea oamenilor lui Iohannis în acest caz, s-a pus batista pe țambal. Se pare că procurorii vor să închidă definitiv acest dosar.

Juriștii lui Iohannis

Alte două personaje din rețeaua „Iohannis” de retrocedări controversate sunt juristul Iordan Nicola (secretar al Primăriei Sibiu între 2000 și 2012) și juristul Dorin Nistor (șef al Serviciului Juridic al Primăriei Sibiu), care au „legalizat” întreaga afacere imobiliară pritocită la Primăria Sibiu. De exemplu, Iordan Nicola a fost cel care a întocmit actele necesare în instanță, din partea Primăriei, care apărau, în fața judecătorilor, interesele familiei Iohannis, ale FDGR sau Bisericii Evanghelice, în procesele intentate sibienilor, proprietarii imobilele naționalizate, cumpărate în baza Legii 112/1995 și apoi evacuați din casele lor. Cei doi angajați ai Primăriei au funcționat mai mult ca juriștii lui Iohannis, nicidecum ca funcționari publici, plătiți din bugetul de stat.

1 comentariu

  1. #1

    Grup indracţional mai organizat ca ăsta nici că se poate ! Şi tata hoţilor vorbeşte de corupţie ?!
    Culmea neruşinării ! Dar şi a imbecilităţii organelor în drept. Sau poate că nu-s proşti, ci la rândul lor nişte escroci !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint