Chiar dacă ne pufnește ușor rîsul, să facem cunoștință totuși cu englezoaica Philomena Cunk, prezentatoarea pseudo-documentarului Cunk on Earth, un program (ne)educativ destinat analfabeților funcțional vag interesați de istoria universală. Din această inestimabil de valoroasă emisiune televizată învățăm, printre altele, că vitele au fost principalii inamici ai oamenilor preistorici (concluzie trasă după analizarea scenelor de luptă ale vînătorilor din picturile rupestre), că 700 este cel mai mare număr pînă la care poți număra, că hieroglifele erau, de fapt, niște emoji antice, și că, din spațiu, ar fi vizibil Marele Acoperiș Chinezesc. Că Renașterea a fost un brand de ketchup, personajele din Nașterea zeiței Venus a lui Botticelli – un efect de Photoshop și Titan 1C – primul submarin de unică folosință al lumii. De ce compozițiile lui Beethoven nu au versuri și cine au fost Vladimir Ilici Lennon sau Fido Castrol. Și că „Pump Up The Jam“ este imnul național al Canadei. „Pump Up The Maple Jam“, desigur.
Domnișoara Cunk pare a fi absolventa școlii de Insta și YouTube Shorts, cursurile scurte pentru începătorii deja avansați care nu mai au nevoie de alte surse de informare. În capul ei e o confuzie continuă: deși, cu o față foarte serioasă, are aerul că spune lucruri extrem de pertinente, sfertodocta credulă cu experiență în rețele de socializare și site-uri senzaționaliste care a văzut cărți doar la televizor livrează cu candoare în fața camerei o istorie stupidă a umanității, așa cum a învățat-o ea din forward-urile de pe net.
Cunk on Earth folosește formatul documentarelor antropologice difuzate pe posturile științifice, calchiat cumva pe modelul History of the World a lui Mel Brooks, satirizînd prin metoda reducerii la absurd. Parțial, parodie a emisiunilor pretențioase în care se abuzează de cuvinte complicate, de jargon profesional, pentru că vorbitorilor le place să se audă vorbind, parțial, comentariu sarcastic al celor mai cunoscute fapte istorice, acest mockumentar al cărui monolog narativ surprinde cu o poantă în fiecare frază este un studiu al istoriei prin lentila sarcasmului tipic britanic. Efectul comic e creat de umorul sec, à la Monty Python, de dialogurile în stil Borat și de foarte scurtele momente gen Mister Bean. Diane Morgan intră în pantofii Philomenei Cunk, ca să se plimbe din Egipt pînă-n Florența și să facă pe proas… ignoranta de serviciu, punînd întrebări stupefiante experților – profesori universitari, curatori, muzeografi, diverșilor specialiști invitați la un interviu halucinant. Și pentru ei, și pentru telespectator. Unele întrebări sînt fără sens, altele, complet idioate – practic, niște afirmații de teorie conspiraționistă –, iar între ele apare din cînd în cînd cîte o referire la prietenul ei Paul, care-a făcut nu știu ce chestie ridicolă ce are sau nu legătură cu subiectul.
Privind amuzat Cunk on Earth nu poți să nu te gîndești la nivelul actual al cunoștințelor elevilor, care e în continuă scădere, ca zăpada iernilor prezentului. În epoca fake news-urilor și a dezinformării, educația generațiilor viitoare pare că va rămîne exclusiv în sarcina TikTok-ului și a articolelor click-bait. Rîs și groază: viitorul nu sună deloc bine, e al Philomenelor și Philomenilor lumii.
Cunk on Earth, 2022-?, mockumentar (ne)educativ despre istoria civilizației, creat de Charlie Brooker, cinci episoade de 28-29 de minute, difuzat original de BBC Two, disponibil pe Netflix.
Stimate domn, n-ar fi rau sa aruncati un ochi si spre Cunk on Britain, cam acelasi format dar mai ne-netflix.