Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un interimat cît un mandat

Zoom Un interimat cît un mandat

Dacă sub conducerea lui Nicolae Manolescu și a adjunctului pe care el și l-a ales, Varujan Vosganian, Uniunea Scriitorilor a funcționat bine și fără probleme, de ce e nevoie ca USR să fie reformată? De ce e nevoie, adică, să fie schimbat statutul acestei Uniuni, cum au votat membrii Consiliului USR la propunerea Comitetului Director, după numai zece zile de la moartea președintelui Nicolae Manolescu?

În ședința extraordinară în care s-a luat această decizie, Consiliul Uniunii l-a pus președinte interimar pe Varujan Vosganian, care ar urma să ocupe această funcție pînă la sfîrșitul mandatului fostului președinte ales în 2023, deci pînă în 2028. Prin urmare, atît Comitetul Director, cît și Consiliul USR ar rămîne neschimbate, în interimatul lor, tot pînă în anul 2028. Asta deși statutul în vigoare spune că Adunarea Generală „reprezintă organul suprem de conducere al USR“. Iar Adunarea Generală, zice același statut, „poate fi convocată în sesiune extraordinară de cîte ori este nevoie, la solicitarea Preşedintelui, a Consiliului USR sau a unei treimi din numărul membrilor USR“. Or, în propriul lor beneficiu, Comitetul Director și Consiliul Uniunii au decis să convoace Adunarea Generală tocmai peste patru ani, deși statutul prevede că AG poate fi convocată ori de cîte ori este nevoie. Așadar actualul Consiliu al Uniunii a decis că nu e nevoie decît peste patru ani  de un președinte al Uniunii Scriitorilor ales de AG. Pînă atunci, de treburile Uniunii se vor ocupa interimarii, fiindcă așa au hotărît ei.

Că o conducere interimară de patru ani ar fi o imensă batjocură la adresa Uniunii și a imaginii sale publice pare să nu le fi trecut prin cap celor ce au luat această decizie, în frunte cu interimarul președinte,Varujan Vosganian, și cu interimarul prim-vicepreședinte, Angelo Mitchievici.

În comunicatele emise de Comitetul Director și de Consiliul Uniunii nu există nici măcar un cuvînt despre situația juridică a USR, deși Uniunea Scriitorilor nu există legal, ceea ce Varujan Vosganian știe sau ar trebui să știe. La fel cum același Vosganian știe că n-a fost recunoscut drept prim-vicepreședinte al USR de Curțile judecătorești cărora le-a cerut să-i admită această calitate. De altfel, cum am mai scris aici, nici lui Nicolae Manolescu nu i-a fost recunoscută calitatea de președinte al Uniunii, la fel cum nici Uniunea Scriitorilor nu există legal.

Că Varujan Vosganian se face că nu știe toate astea e treaba lui de persoană fizică. Dar cum de ignoră această situație Ministerul Culturii care finanțează Uniunea Scriitorilor din bani publici?

Iar dacă scriitorii din această Uniune nu încearcă să afle care e condiția reală a asociației lor sau dacă știu, speră într-o minune, se pot consola cu gîndul că vor avea despre ce scrie cînd se vor trezi cu speranțele spulberate.

1 comentariu

  1. #1

    Armeanul competent si liberal,deh, sef peste scriitura romaneasca.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint