Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Povestea unui blat, așa cum a fost

Zoom Povestea unui blat, așa cum a fost

Din senin, când nimeni nu se mai aștepta la asta, subiectul cel mai fierbinte în lumea politică a devenit alegerea primarilor. Partidul Național Liberal, prin vocea unei jumătăți a conducerii sale, a cerut imperios modificarea Legii 115/2015, prin care primarii sunt aleși într-un singur tur.

Dar cum s-a ajuns ca primarii să fie aleși într-un singur tur, cine sunt promotorii acestei modificări în obiceiurile electorale românești și de ce de-abia acum a acționat mai hotărât PNL pentru schimbarea acestei situații?

Ei bine, în 2011, după scăderea vertiginoasă de imagine cauzată de programul de austeritate, PDL a provocat această modificare în legea alegerilor locale, având și sprijinul câtorva parlamentari PSD. Ideea era simplă: un singur tur de scrutin pentru alegerea primarilor avantajează primarii în funcție, în principal datorită inerției electoratului. De asemeni, sunt avantajați candidații partidelor mari, care pot mobiliza mai mulți activiști pentru o prezență la vot mai mare. PDL beneficia, la acea dată, nu doar de un număr confortabil de primari în marile orașe, ci și de o rețea organizațională construită cu sudoare în timp. USL-ul și-a dat seama de capcană și, până la urmă, nici măcar semnatarii legii din PSD nu au mai votat în favoarea acesteia. Cu toate acestea, cu toate că PSD și PNL au votat împotrivă, votul final, dat pe 11 mai 2011 în Camera Deputaților, a consfințit victoria la scor a susținătorilor Guvernului Boc. Au fost 174 de voturi pentru modificarea legii, adică toate voturile PDL, ale UDMR, ale minorităților, ale UNPR și ale deputaților neafiliați, adică acei traseiști care încă nu-și găsiseră un partid.

Astfel, alegerile locale din 2012 s-au desfășurat după această lege, primarii fiind aleși într-un singur tur. PDL a reușit să-și păstreze câteva fiefuri istorice, mai ales în Ardeal, PSD și-a menținut și el în funcții dinozaurii, iar PNL a profitat de prezența în USL și și-a adjudecat niște primării la care nici n-ar fi visat.

După tergiversări politicianiste și mai ales după spargerea USL, noile legi electorale promise după răsunătorul eșec al uninominalului în 2012 au fost adoptate de-abia în 2015, sub imperiul grabei, pentru că legile trebuiau modificate cu cel puțin un an înainte de data alegerilor. Nu există nici o prevedere legală sau constituțională în acest sens, dar CCR a transformat, prin deciziile sale din 2012 și 2013, o recomandare a Comisiei de la Veneția în literă de lege. Ultima trăsnaie a CCR a fost atunci când a declarat constituțională legea referendumului, dar numai cu condiția ca prevederile acesteia să se aplice de-abia la un an după adoptarea legii. De aici s-a născut credința că legile electorale nu pot fi modificate cu mai puțin de un an înainte de data alegerilor.

În această grabă, a fost discutată în Parlament și votată în regim de urgență Legea 115/2015, care reglementează alegerile locale. De data aceasta, cei care au dorit menținerea alegerii primarilor într-un singur tur au fost cei de la PSD, UDMR, UNPR și ALDE. PNL și-ar fi dorit două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, dar n-avea șanse de reușită în fața mașinii de vot a coaliției guvernamentale. Mai mult, nici PNL nu avea un gând unitar. Alegerea primarilor dintr-un singur tur avantajând primarii aflați deja în funcție, partea pedelistă a PNL n-avea decât de câștigat, Boc, Falcă, Florea și alți primari PDL având șanse mari să fie realeși. De aceea, atât Blaga, cât și toți colegii săi provenind din PDL au votat bucuroși pentru alegerea primarilor într-un singur tur. Ca să dea senzația că s-au luptat, au adăugat altă măgărie în lege, anunțând triumfal că au “negociat”: alegerea președinților de consilii județene prin votul consilierilor, nu prin vot direct al cetățenilor. Astfel, PNL-ul, care nu prea are președinți de CJ în funcție, și-a aranjat negocierile, trădările și aberațiile electorale de după locale. Căci, aliindu-se post-electoral cu PMP sau cu alte partide membre ale Partidului Popular european, PNL va ajunge să conducă județe fără a fi obținut majoritatea în consiliile județene. La toate acestea se adaugă faptul că președintele Iohannis a promulgat Legea 115/2015 fără a avea nici cea mai mică obiecție.

Astăzi se pregătește modificarea legii alegerilor locale cu mai puțin de șase luni înainte de data alegerilor. Brusc, este constituțional și acceptabil. Dar se pregătește doar modificarea articolelor prin care primarii sunt aleși într-un singur tur, astfel încât să poată fi aleși în două tururi. Ar fi un câștig pentru democrație, dar ar fi nevoie și de alegerea președinților de CJ prin vot direct, tot în două tururi. Altfel, nu ar însemna decât că Guvernul emite o ordonanță de urgență sau își asumă răspunderea doar pentru a oferi PNL câteva posturi de primar în plus.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint