Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Opriți “reformele”, că aveți treabă!

Zoom Opriți “reformele”, că aveți treabă!

De 24 de ani, oameni precum Andrei Marga, Ecaterina Andronescu, Daniel Funeriu, Cristian Adomniței și mulți, mulți alții care au fost miniștri ai Învățământului au făcut câte o reformă în domeniul lor. Mai amplă sau mai restrânsă, în funcție de lungimea mandatului. Ai spune că, după atâția ani de reformeală, învățământul e fruncea. Ei bine, nu e!

România nu are nici o universitate în clasamentul primelor 500 de universități din lume.

Absolvenții de liceu nu se înscriu la examenul de bacalaureat, iar 50% din cei care se înscriu nu-l trec. Practic, doar 25% din absolvenții de liceu trec examenul pentru care au fost pregătiți și s-au pregătit, chipurile, timp de 12 ani.

Au fost desființate examenele de admitere în liceu, ca parte a reformei, dar din cauza aceleiași reforme, dacă respectivele examene ar mai fi fost în vigoare nu ar fi fost trecute de mai mult de 30% din populația școlară. Și este cu atât mai trist, cu cât jumătate dintr-un astfel de examen îl constituie cunoștințele de limba română.

50% din cadrele didactice temporare care au predat copiilor noștri în ultimul an și au dat examen de titularizare nu au obținut notă de trecere. Probabil că 50% din cadrele didactice deja titulare pe post n-ar obține, de asemeni, notă de trecere.

Între timp, pe președintele României îl preocupă grav modificările aduse Legii învățământului a lui Funeriu, lege care a fost trecută prin Parlament fără o dezbatere absolut necesară. Cică i se știrbește reforma, iar el cu asta vrea să rămână în istorie, ca un reformator. Îhî.

Timp de zece ani, Traian Băsescu a făcut reformă. Din aia de casă, naturală, de nu te doare capul a doua zi. După care a băut-o. Iar starea tuturor domeniilor în care și-a băgat el reforma e mai proastă ca acum zece ani.

Așa că, vă rog, stimați politicieni, opriți aceste așa-zis reforme și apucați-vă serios de muncă. Nu facultățile particulare sunt problema, așa cum vrea Traian Băsescu să lase impresia, ci toate facultățile. Fabrici de diplome sunt, în principal, facultățile de stat, unde aproape jumătate dintre studenți învață gratuit. Ce? Nimic!

Anual, între 120.000.000 de euro și 200.000.000 de euro din fonduri europene sunt cheltuite pentru programe de reconversie profesională! Anual, peste 30.000.000 de euro sunt cheltuite pentru a învăța oameni de până în 30 de ani să lucreze cu computerul. Ce reformă ați făcut, idioților, dacă în cinci ani cheltuim un miliard de euro doar pentru a învăța niște oameni care au terminat o școală o meserie cu adevărat utilă? Pentru ce se duc banii alocați învățământului?

Păi, teoretic, se duc pentru a forma o clasă de oameni cel puțin mediu educați, capabili să răspundă cerințelor secolului XXI. Teoretic. Practic, se duc în ajutoare sociale pentru câteva mii de incapabili care formează sute de mii de analfabeți.

Vreți să schimbați ceva? Atunci lăsați tâmpeniile cu reforma și apucați-vă de treabă. Înăspriți regulile și aplicați-le. Nu lăsați totul pentru Bac, e loc de tăiat în carne vie și mai devreme.

Furați naibii mai puțin și dați mai mulți bani profesorilor. Sau dați afară semianalfabeții care se pretind profesori și plătiți-i pe ceilalți mai bine. Ce dacă vor avea clase mai mari de 25 de copii? Măcar ăia vor învăța ceva, nu vor fi niște legume inutile, dar relaxate, în clase aerisite.

Și încă ceva: nu vă bateți joc de banii plătitorilor de taxe. Mai suntem, încă, câteva milioane, nu multe, care n-o ardem pe evaziune. Nu prea vrem să plătim învățământ gratuit pentru unii care la 18 ani nu știu să conjuge corect verbul a fi. Puneți-i să plătească anii de școlarizare pe toți cei care nu trec Bac-ul. Dacă nu le-a trebuit învățătura, să ne dea banii înapoi. Să vedeți, după aia, dacă mai ajunge orice analfabet primar de sector în București sau candidat la președinția unui partid.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint