Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Cum a pierdut, de fapt, PNL alegerile locale. Căci le-a pierdut!

Zoom Cum a pierdut, de fapt, PNL alegerile locale. Căci le-a pierdut!

Duminică, 27 septembrie, noaptea, după ce Pieleanu își difuzează exit poll-ul pe toate televiziunile care l-au primit. Rareș Bogdan este primul membru al PNL care iese cu declarații. Este, din punctul lui de vedere, o victorie istorică, PNL a câștigat detașat alegerile, cel mai mare scor de după 1990, avem echipă, avem valaore, se poate, i-am ciuruit, suntem cei mai tari, să moară mama!

Ludovic Orban întărește aceste declarații. Și el este ferm convins că PNL a câștigat alegerile locale. La scor, de departe, PSD este zdrobit, mai este puțin și va ieși din istorie, bla. Și iar bla.

Klaus Iohannis, la rândul său, din poziția echidistantului pe care i-o impune Constituția, felicită PNL, îi laudă victoria zdrobitoare, salută scoaterea PSD din istorie, bla. Și bla again.

Dar, oare, acesta este adevărul? A câștigat PNL alegerile locale? Le-a câștigat la scor?

Nu, nici pe departe, de fapt le-a cam pierdut. La limită, dar le-a pierdut.

București, un oraș prea îndepărtat

PNL-ul ăla istoric a reușit să dea o singură dată primarul Capitalei. În 1992, când primul primar ales al Bucureștiului, după 1990, a fost Crin Halaicu, membru al PNL. PNL-ul actual, în care s-a topit difuz PD-ul băsescian, a mai dat primari ai Capitalei: Traian Băsescu, în 2000 și 2004, Adriean Videanu, din 2005 până în 2008, și cam atât, dacă nu-i punem la socoteală și pe interimarii Murgeanu și Sava.

Ei bine, în 2020, PNL nu a reușit să obțină Primăria Bucureștiului, aceasta revenindu-i candidatului independent Nicușor Dan.

Nici la Consiliul General al Municipiului București, PNL n-a făcut vreo mare șpârlă, clasându-se de-abia pe locul 3. Pe primul loc s-a clasat PSD, cu 21 de consilieri, urmat de USR-PLUS, cu 17 consilieri. PNL este de-abia pe locul 3, cu 12 consilieri generali. Curată victorie zdrobitoare.

Nici la sectoare, PNL nu s-a clasat pe vreun loc fruntaș. USR-PLUS are doi primari de sector, PSD unul, PPU-SL are unul, Pro București unul și PNL unul.

În ceea ce privește consilierii din consiliile locale ale sectoarelor din București, clasamentele stau așa: sectorul 1 – PSD, USR-PLUS, PNL; sectorul 2 – PSD, USR-PLUS, PNL; sectorul 3 – USR-PLUS, PSD, PNL; sectorul 4 – PSD, USR-PLUS, PNL; sectorul 5 – PSD, PNL, USR-PLUS;sectorul 6–PSD, PNL, USR-PLUS.

Iată, așadar, că PNL este, în București, nu partidul victorios anunțat de Bogdan, Orban și Iohannis, ci un jalnic partid de locul 3.

PNL a pierdut președințiile Consiliilor Județene

Deși anunțat victorios, reamintim, mai întâi de către Rareș Bogdan, Ludovic Orban și Klaus Iohannis, afirmație fake ce a fost preluată pe punctajul de partid, PNL nu a obținut vreo victorie nici măcar la președințiile Consiliilor Județene.

Aparent, PNL a obținut mai multe voturi decât PSD pentru funcțiile de președinți de Consilii Județene. BEC a comunicat 2.261.157 de voturi primite de candidații PNL la președințiile CJ, față de doar 1.663.399 de voturi primite de PSD. Numai că lucrurile nu stau, de fapt, așa. PSD a făcut parte din mai multe alianțe, în diverse județe. Și PNL, dar nu în atât de multe. Candidații susținuți de alianțele făcute de PSD au fost, de fapt, membri PSD. Cum și candidații alianțelor PNL au fost, de fapt, membri PNL. Dar, în realitate, PSD a obținut 2.284.171 de voturi pentru președințiile Consiliilor Județene, nu doar 1.663.399.

Mai mult, când s-a tras linie, PSD a obținut 20 de funcții de președinți de CJ, iar PNL doar 17. Celelalte patru au fost obținute de către UDMR. Restul partidelor nu au obținut nici o funcție de președinte de CJ.

Așadar, cum 20 este clar mai mare decât 17, PNL nu a câștigat, ci PSD a câștigat alegerile locale în ceea ce privește numărul de președinți de Consilii Județene.

Primarii, pierduți și ei de PNL

După cum bănuiți deja, PNL nu a obținut vreo victorie nici în ceea ce privește numărul de primari din țară.

Chiar și Biroul Electoral Central, care a încercat multe măgării la comunicarea post-electorală de la locale, nu a putut ascunde faptul că PSD a câștigat 1.362 de funcții de primar, față de doar 1.232 ale PNL. În realitate, cu tot cu primarii din alianțe, PSD are chiar mai mulți primari, cu aproximativ 50-75 mai mulți.

USR-PLUS a fost, la rându-i, victima comunicărilor defectuoase făcute de BEC. Și la număr de voturi, și la număr de mandate.

De exemplu, atunci când comunică numărul de mandate de primari, BEC spune că USR-PLUS ar avea doar 28. Nu este adevărat, are 41 în toată țara. Puțini, însă, mai mult decât ne spune BEC.

Să recapitulăm, deci, până aici: PNL a pierdut alegerile în București, PNL a pierdut alegerile pentru președințiile Consiliilor Județene, PNL a pierdut alegerile pentru primării. Dar asta nu este tot. Să continuăm.

În fapt, PNL a declarat că ar fi câștigat

la votul politic. Da, da, are cei mai mulți consilieri locali și județeni. Dar are?

BEC a comunicat, atunci când i s-a făcut milă de noi, că PNL ar fi câștigat 14.858 de consilieri locali, față de doar 13.858 câți a câștigat PSD.

Ce să vezi, însă, căci nici de data asta nu au fost luați în considerare consilierii locali ai PSD din alianțele făcute în întreaga țară. Câți sunt aceștia? Cu aproape 1.000 mai mulți decât ne spune BEC. Astfel, PSD are, direct sau membri de partid din alianțe, în jur de 14.858 de consilieri locali. PNL avea, ne spune BEC, 14.182. Dar nici aici nu sunt socotite alianțele. De unde mai vin aproximativ 600 de consilieri locali. Deci 14.782.

Iată cum, de fapt, nici la votul politic nu a câștigat PNL. A pierdut. La limită, cum spuneam. Dar a pierdut.

Cum stau lucrurile la consilieri județeni?

Strălucit. se pare că aici, în sfârșit, PNL a triumfat. Dar nici aici așa cum se laudă.

BEC a anunțat că PNL a obținut 474 de mandate de consilieri județeni, PSD ar fi obținut 362, UDMR –92, PMP –67, USR-PLUS –65, Pro România –56, ALDE –15 și alții.

De fapt, luând în calcul toate alianțele, clasamentul consilierilor județeni este acesta: PNL –516, PSD –458, UDMR –94, USR-PLUS –91, PMP –67, Pro România –66, PPU-SL –5, PER –5, alții –18.

Deci da, PNL a câștigat un singur vot din patru, cel pentru membrii Consiliilor Județene. Are cu 58 de consilieri județeni mai mult. Cu 58, nu cu 112, cum spune BEC. Și nici PMP nu mai este al treilea partid al țării, cum ar reieși la o privire neatentă, ci USR-PLUS se află pe locul 3, dacă excludem voturile etnice ale UDMR.

PNL a revendicat victoria,

deși, de fapt, a câștigat doar la numărul de consilieri județeni. Alegerile locale din 2020 au fost câștigate, în realitate, de către PSD. Dar PSD nu vrea să se anunțe victorios, pentru că are tot interesul să joace rolul underdog-ului, al celui fără șanse, în încercarea de a mai muta atenția de la partid. PSD nici nu prea are interesul să ajungă la guvernare acum, pentru că urmează patru ani extrem degrei, în care criza medicală se va continua cu o criză economică mai puternică decât cea din 2008-2010. Așadar, deși a câștigat, la limită, alegerile loclae, PSD merge pe burtă, făcând loc pentru o guvernare PNL-USR-PLUS.

Ca o notă aparte, USR-PLUS a pierdut foarte mult la aceste alegeri doar pentru că nu a candidat ca partid, ci ca alianță. Sunt nenumărate locuri în țară unde USR-PLUS, fiind alianță, nu a atins pragul de 7% necesar alianțelor și nu a intrat nici în Consilii Județene și nici în Consilii Locale. La alegerile parlamentare nu riscă același lucru, deși vor candida tot ca alianță. De aceea, numărul de mandate obținute de către USR-PLUS la aceste alegeri este irelevant, fiind posibil ca scorul obținut la parlamentare să fie de 18-19% înainte de redistribuiri.

1 comentariu

  1. #1

    dar nu conteaza cine castiga, tot incompetentii vor conduce: pepsiglas, 3.02 e numai un pic mai mare ca 3, am fost la cumparaturi, sunt in concediu, …, deci maria si palaria!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
  • Vieți paralele

    30 aprilie 2024

    Cîntînd încă din mamă, pare mi-se, m-am bucurat de un real succes, c-am fost mare actor doar în culise, cînd nu tăceam din gură mai ales. Pentru ce n-am făcut […]

  • Gambitul grasului

    29 aprilie 2024

    Trăia fericit Piedone în galeriile de scurgere, colcăia cu semenii lui în canalizarea profitabilă a sectorului 5, respira aerul împuțit al clanurilor și ronțăia la grămăjoara de jaf organizată în […]

  • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

    23 aprilie 2024

    Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

  • Nebunii care se visează președinți

    22 aprilie 2024

    Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

  • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

    16 aprilie 2024

    Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

  • Adio, Army

    15 aprilie 2024

    Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

bijuterii argint